Nem csak az a kérdés, túl lehet-e élni a tragédiákat, hanem az is, hogyan lehet a traumák után élni és szeretni. Szívbemarkoló élmény Tóth Barnabás Akik maradtak filmje, a haláltáborok és a szenvedés közvetlen ábrázolása nélkül, amelyet a jövő évi Oscar-díjra jelölt Magyarország.

Holokauszt film helyett

Közelmúltunk filmes feldolgozása még mindig érzékeny terület. Talán ennek is köszönhető, hogy a magyar filmgyártásban a holokauszt és a második világháború sokáig kibeszéletlen maradt. Az utóbbi években azonban készültek végre filmek, amelyek nemzetközi szinten is értékesek és érvényesek. A Kertész Imre regényéből készült Sorstalanság és az Oscar-díjat is elnyerő Saul fia magát a tragédiát, annak megélését mutatta be. Magyarország idén Tóth Barnabás filmjét nevezi az Oscar-díjra.

584
Hajduk Károly És Szőke Abigél / Fotó: Filmalap

Ahogy a cím is sugallja, az Akik maradtak nem közvetlenül a holokausztról vagy a háborúról mesél. A tragédia nem ér véget a borzalmak túlélésével. A megmaradtak számára csupán a megpróbáltatások új fejezete kezdődik. Az alkotók aspektusából tekinteni a problémára közeli élmény mindazok számára, akiknek nagyszülei családi fotográfiái mesélnek történeteket a nehéz időkből. Az írói, rendezői nézőpont tehát szinte mindannyiunk tekintete.

Tóth Barnabás, a rendező F. Várkonyi Zsuzsa Férfiidők lányregénye című könyvét dolgozta fel, a forgatókönyvet pedig Muhi Klára írta.

Az író-rendező páros valószínűsíthető személyes érintettsége átjön a vásznon. Ráismerek  nagyszüleim, dédszüleim egykori világára a korszak szinte nyomasztóan pontos ábrázolásának köszönhetően. Ezért feltételezem, hogy az képes megjeleníteni a háború utáni korszakot ilyen hitelesen, akinek családjában “beégtek” hasonló a képek és történetek.

Kis pénz, nagy történelem

A kis költségvetésből is hiteles, már-már hollywoodi igényességű világépítés lassan magyar specialitás lesz a kosztümös filmek esetében. A minimális díszletek és helyszínek bravúros látványvilágot eredményeztek Topolánszky Tamás Yvan Curtiz című filmjében. Találékony a látványtervezés Borbás Dávid Buszsofőr című rövidfilmjében is, amelyben az ötvenes évek magyar valósága elevenedik meg.

Topolánszky Tamás Yvan: “Az a jó, ha egy rendező nem rápaszírozza magát a filmjére, hanem hagyja a történetet kiteljesedni”

A Casablanca rendezője, Michael Curtiz, vagyis Kertész Mihály a főszereplője annak a magyar filmnek, amely idén először lesz látható a hazai mozikban a Klasszikus Film Maratonon. A bemutató kapcsán beszélgettünk a Curtiz című film alkotópárosával, Topolánszky Tamás Yvan rendezővel és Sümeghy Claudia producerrel.

Az Akik maradtak titka az egyszerűségben rejlik. Nincs szükség a rommá lőtt Lánchíd látványára vagy tankokra és bombakráterekre a háború utáni sivárság érzékeltetéséhez. Rajk László utolsó filmes munkája méltó búcsúajándék korunk egyik legkiválóbb építész-látványtervezőjétől.

Az ördög a részletekben lakozik, és ez nemcsak az érzékeny dramaturgiai megoldásokra igaz. A bezártság és a hideg nyomasztó jelenlétét hangsúlyossá és megélhetővé teszi Marosi Gábor operatőri munkája.

A lakásban játszódó jelenetek feszült pillanatait dinamikusan, több nézőpontból láttatja, részévé válunk a zárt, nyomasztó világnak, és a dramaturgiailag kevésbé hangsúlyos mozzanatokban is foglyai maradunk.

Két tűz között

A második világháborút követő első évek az újjáépítésről és továbblépésről, a traumák feldolgozásáról szóltak. A fájdalmait harsány természetével palástolni igyekvő kamaszlány és a csendes, megtört orvos találkozása fordulatot hoz kettejük magányos életébe. Klára még mindig a szüleit várja haza a haláltáborból, a köztiszteletben álló nőgyógyász, Aladár pedig belső száműzetését tölti lakásában. Egy orvosi vizsgálat alkalmával találkoznak, ahol Aladár azért vizsgálja meg Klárát, mert a lány a korábbi, a gettóban átélt tragédiák hatására nem képes nővé érni.

Szl 6869 70
Egymásra Találva / Fotó: Filmalap

Klára és Aladár barátságot kötnek a sivár rendelőben. A lány pótapját kezdi látni az orvosban, így hozzá költözik. Kapcsolatuk elmélyül, miközben a háborúból lassan felépülő ország fenyegető tempóban csúszik bele az újabb rémálomba, a Rákosi-rendszerbe.

Hajduk Károly (Aladár) és  Szőke Abigél (Klára) játéka intenzív, dinamikus, a két karakter tűz és víz.

A lány szenvedélyes harsánysága és a halk szavú férfi visszafogott, szelíd mosolya kiegészíti egymást, jól működik köztük a “kémia”.

Tóth Barnabás kivételes rendezői empátiája színészei iránt már első kisjátékfilmjében, az Újratervezésben is megmutatkozott. A két ember egymásra találásának finom rezdüléseit remek színészek, így Jordán Adél, Nagy Mari és Lukáts Andor erős játéka támogatja. Bár Aladáron és Klárán kívül mindenki csupán rövid időkre tűnik fel a történetben, keserű humort hoznak a kor nyomasztó atmoszférájába.

Intim szférában

Ahogy a történet halad előre, úgy mélyül el Klára és Aladár viszonya az apa-lánya kapcsolattól távolodva valami megfoghatatlan irányba. A feszültség forrása is ebből fakad. A középkorú orvos és a tinilány szexualitástól mentes kapcsolata egyre feltűnőbbé válik az őket körülvevő világban. Az újabb sötétségbe merülni készülő társadalomban együttélésük egyre elfogadhatatlanabb.

Milyen Jövő Vár? / Fotó: Filmalap

Külső szempontból félreérthető kapcsolatuk belülről nézve rendkívül törékeny, mégis így próbálnak együtt túlélni, egyensúlyozni érzelmeik közt. A lehetőség, hogy viszonyuk átalakul és a film onnantól egész másról szóljon, végig Damoklész kardjaként lebeg a vászon fölött.

Az apró pillanatok, érintések egész más irányba vihetnék a cselekményt, aztán ez mégsem történik meg. Még akkor sem, amikor az éjszaka közepén az ávósok a szomszéd lakásból viszik el a szomszédot.

Eközben Aladár és Klára összeölelkezve a legrosszabbra készülnek.

Ez nem csak rendezői, de forgatókönyvírói bravúr is. Az ÁVH feltűnése szerencsére véletlenül sem központi, inkább korfestő elem, akárcsak  Rákosi Mátyás képe az iskolaigazgató falán.

A fenyegető hangokat és díszleteket már számos filmből ismerjük, nem szükséges hangsúlyozni őket. Jelzésszerű jelenlétük elegendő, nem ülik meg a cselekményt, amely viszont pátoszmentesen pendít meg bonyolult érzelmi húrokat.

Tóth Barnabás 2 Hpgy
Tóth Barnabás Rendező / Fotó: Horváth Péter Gyula

Nézőként azt tapasztaljuk, hogy nem azok a dolgok történnek meg a filmben, amelyekre beidegződéseinknél fogva számíthatnánk. A közhelyektől az alkotók jó ízléssel és arányérzékkel távol maradnak.

Terápia

Bár Tóth Barnabás mozija elszomoríthat, mégis felemelő, felszabadító élmény. Meggyőz, hogy a tragédiák után is van esélyünk újrakezdeni. Ehhez pedig elég lehet akár egy érintés is.

Amennyiben a kortárs filmkészítők folytathatják közelmúltunk és történelmünk őszinte közelítésű feldolgozását, akkor az Akik maradtak új fejezetet nyithat a magyar mozitörténetben.

Ez a mi a közös történelmi-társadalmi terápiánk. Őszinteség,  ami talán még a gyógyulás módszertanára is alternatívát kínál. Egy esélyt arra, hogy a múlttal való szembenézés után a jövőbe is messzebbre tekinthessünk.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

Qatar-WC

Hogyan fogadjunk a 2022-es labdarúgó-világbajnokságra

Már majdnem itt az ideje a világ legrangosabb tornájának – a 2022-es labdarúgó-világbajnokságnak. Az idei év sok újítással jár. Az egyik az, hogy ez az első alkalom, hogy egy közel-keleti ország ad otthont a világbajnokságnak.

alvás pihentető alvás tippek alváshoz egészséges alvás egészséges életmód

Ezeket edd, és ezeket kerüld, ha nem tudsz aludni

Jó alvás nélkül nincsenek jó nappalaink, de még rosszabb, hogy nem lehetünk teljesen egészségesek sem. Sokan szenvednek kialvatlanságban anélkül, hogy foglalkoznának vele, pedig komoly következményei lehetnek, ha hosszútávon nem tudunk megfelelően pihenni.

betegség hírességek hírességek betegségei maria cross halle berry lil wayne tom hanks toni braxton catherine zeta-jones 4

Hírességek, akik krónikus betegséggel élnek

A betegség nem válogat. A következő sztárok mind megvívták a maguk harcát különböző egészségi problémákkal és saját példájukon keresztül bebizonyították, hogy krónikus betegségekkel is lehet együtt élni, mégpedig boldog életet.

liszt gluténmentes liszt liszt fajták liszt típusok zabliszt rizsliszt csicseriborsó liszt kókuszliszt

Ezek a gluténmentes lisztek, ha alternatívákat keresel

A legtöbben fehér lisztet vagy teljes kiőrlésű lisztet használnak a főzéshez, sütéshez. Ezek glutént tartalmaznak, amire néhányan allergiásak, de mindannyiunk emésztőrendszere nehezen birkózik meg vele, emellett pedig egyéb negatív mellékhatásai is vannak.