A zsír rendkívül fontos tápanyagforrás.

Fontos szerepet játszik a testsúly szabályozásában, a tápanyagok felszívódásában, a bőr és a haj egészségének fenntartásában, a testsúly szabályozásában, az immunműködésben, a hormonegyensúly fenntartásában. Mindezekből látható, hogy zsírra igenis szükségünk van.

Egy kiegyensúlyozott étrend rengeteg növényi élelmiszert tartalmaz, zöldségeket és gyümölcsöket, melyek valóban hozzátartoznak az egészséges táplálkozáshoz. Azonban a zsírok is elengedhetetlenek ahhoz, hogy a zsírban oldódó vitaminok – A-, D-, E-, K-vitamin- a szervezetben hasznosulni tudjanak. Az egészséges zsírokat tartalmazó ételek a legjobb fogyókúrás ételek, hiszen eltelítenek és megakadályozzák, hogy a kelleténél többet együnk.
Az alacsony zsírtartalmú diéták éppen ezért veszélyesek lehetnek egészségünkre. A legfőbb hátrányaik:

Gyengébb agyműködés

Az agy jelentős részben zsírból áll és a megfelelő működéshez zsírsavakra van szüksége. A koleszterin pedig szintén nélkülözhetetlen az agy számára. Kutatások bebizonyították, hogy az alacsony koleszterinszint mennyivel károsabb az agynak, mint a magas. Az agy nagy mennyiségben igényli a koleszterint energiaforrásként. A zsírszegény étrend tehát az agyműködést lassítja, rosszabb teljesítményt eredményez a munkában, rontja a koncentrációt és a memóriát.

Kiegyensúlyozatlan hormonműködés

Elegendő zsírt fogyasztani az egyik legfontosabb dolog a hormonrendszer szempontjából. Az alacsony zsírtartalmú diéták megnövelik a meddőség és a terméketlenség kockázatát, de kutatások során arra is fény derült, hogy a menstruációs ciklusban is zavart tudnak okozni. Vizsgálatok kimutatták, hogy az alacsony zsírtartalmú tejtermékek fogyasztása csökkentette, míg a magas zsírtartalmúaké növelte a teherbeesés esélyét.

Kapcsolódó cikk

Túlsúly és túlevés

Nézzük meg bármely kutatás eredményeit és látni fogjuk, hogy milyen szoros kapcsolat van az elhízás, a zsírbevitel és a hormonok között. Jól tudjuk, hogy sokan azok közül, akik nagy súlyt veszítenek, röviddel a diéta után vissza is szedik azt. Egyes tanulmányok szerint a magasabb zsír- és alacsonyabb szénhidrát tartalmú étrend követésével ez megelőzhető. Sok fogyókúrázó tapasztalhatta azt is, hogy a magasabb zsírtartalmú diéta során sokkal kevésbé éhezik meg.

Az inzulinrezisztencia és a cukorbetegség magasabb kockázata

A túlsúly és az inzulin szorosan összefüggnek. Az egészséges zsírok azonban a legjobb szabályozói az inzulin szintnek. Tudjuk azt is, hogy a több zsírt és kevesebb cukrot, valamint kevesebb szénhidrátot tartalmazó étrendek csökkentik a cukorbetegség kialakulásának esélyét. Tehát ne az egészséges zsírok, hanem a szénhidrát mennyiségét fogjuk vissza!

Nagyobb esély a depresszióra és szorongásra

A zsírsavak fontos szerepet játszanak az agyműködésben a hangulat, a kedélyállapot tekintetében is. Míg a transzzsírok növelik a depresszió és a szorongás esélyét, addig az olívaolajban lévő zsírok csökkentik azt. Más szóval, a magas zsírtartalmú étrend megelőzheti a depressziót és más mentális zavarokat. Ebben különösen meghatározóak az omega-3 zsírsavak.

Bélproblémák

A magasabb zsír- és rosttartalmú diéták kifejezetten jót tesznek a beleknek. Segítségükkel táplálhatjuk a bélrendszerben élő hasznos baktériumokat és csökkenthetjük az ott kialakuló gyulladások esélyét. A kókuszzsírnak éppen az az egyik legfőbb előnye, hogy védi a beleket és még a krónikus bélbetegségben szenvedők számára is könnyen emészthető.

A cikk a Bright Side angol nyelvű cikke nyomán készült a Kuffer fordításában.

Kapcsolódó cikk

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

idojaras elorejelzes 2024 aprilis sarkvideki hideg

Érkezik az év hidegfrontja, hó is eshet

Sarkvidéki hideg zúdul az afrikai melegre, jövő hétfőről keddre helyenként 25 fokot zuhanhat a hőmérséklet, és komoly viharok alakulhatnak ki, a hegyekben havazás sem kizárt.

nyugdijkorhatar 2024 nyugdij nyugdijas nyugdij utalas 2024

Tényleg csak 70 évesen mehetünk nyugdíjba? Itt a nyugdíjszakártő válasza

A világ egyik nagy vagyonkezelő cége arra figyelmeztette a munkavállalókat, hogy ne számítsanak arra, hogy kényelmesen nyugdíjba tudnak vonulni a hatvanas éveikben, hanem meg kell emelni a nyugdíjkorhatárt akár 70 évre, mert az emberek sokkal tovább élnek, mint korábban, és kevesebb fiatal kép be a munkaerőpiacra.