Védekezésre kényszerült hétfői sajtótájékoztatóján Thierry Frémaux, a cannes-i fesztivál művészeti igazgatója. Egy interneten megjelent petícióban azt kérték a szervezőktől, hogy ne tüntessék ki “a rasszista, homofób és nőgyűlölő” Alain Delon színészt tiszteletbeli Arany Pálmával a kedden kezdődő seregszemlén. A fesztiváligazgató szerint külön kell választani a francia világsztár munkásságát a véleményétől.

Az amerikai Women and Hollywood nevű szervezet angol nyelven megjelent petícióját hétfő estig több mint 16 ezren írták alá.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Nem a Nobel-díjjal jutalmazzuk Delont, hanem tiszteletbeli Arany Pálmával életművéért. A fesztivál elítél bizonyos megszólalásokat, de nem a véleménynyilvánítás szabadságát. Szét kell választani a dolgokat[/perfectpullquote]

– mondta Thierry Frémaux Cannes-ban a 72. fesztivál ünnepélyes megnyitása előtt egy nappal tartott sajtótájékoztatóján, ahol elítélte a “politikai rendőrséget”.

Alain Delon
Alain Delon / Fotó: Getty Images

“Delon szabadon kifejtheti a véleményét, még ha én nem osztom is azt (…) Nehéz mai szemüvegen át megítélni olyan dolgokat, amelyek évekkel ezelőtt történtek vagy amelyeket akkor mondtak” – tette hozzá.

A tervek szerint a 83 éves francia filmszínészt – aki korábban elismerte, hogy megütött nőket, illetve a homoszexualitást természetellenesnek tartja – vasárnap tüntetik ki ünnepélyes keretek között. A 72. seregszemle hivatalos plakátján is eredetileg a fiatal Alain Delon szerepelt volna, de Agnes Varda márciusban bekövetkezett halála után végül a filmrendezőnő került rá.

Fekete nők tiltakoztak Cannes-ban a francia filmiparban tapasztalható rasszizmus ellen

Ugyanezek a nők, köztük Nadège Beausson-Diagne, Mata Gabin, Maïmouna Gueye, Eye Haïdar, Rachel Khan, Being Black is Not My Job címen könyvet jelentettek meg. Ebben részletezik a rasszizmust, ami színésznőként éri őket Franciaországban. A Harvey Weinstein-botrány után felerősödik a nők hangja.

A petíció megfogalmazói úgy vélik, hogy “nincs helye egy ilyen jelentős eseményen rasszistáknak, szexistáknak és homofóboknak”. Az aláírók felidézték, egy 2013-as tévéinterjúban Alain Delon úgy vélte, hogy a homoszexuális pároknak nem szabadna engedélyezni gyerekek örökbefogadását, a “nőket pedig macsó módon kell kezelni, beleértve a pofonokat is”.

A petíció arra is emlékeztetett, hogy a filmsztár fia, Anthony Delon május 4-én az Instagramon azt állította az apjáról, hogy gyerekkorában erőszakos volt vele, és kutyákkal zárta össze egy ketrecben, hogy keményebbé váljon.

Hatalmas sikert aratott egy leszbikus szerelemről szóló film Cannes-ban

Szerelmesek lesznek egymásba egy olyan országban, amelyik tiltja az azonos neműek közötti kapcsolat minden formáját. A homoszexualitás bűncselekménynek számít Kenyában, és 14 év börtönnel büntethető. A lányok persze próbálják titokban tartani kapcsolatukat. A mikor kitudódik a viszony, mindenféle borzalmas eszközzel igyekeznek szétválasztani a szerelmeseket.

A művészeti igazgató azért is védekezésre kényszerült, mert a hivatalos versenyprogram 21 alkotása között csak 4 olyan szerepel, amelyet nő rendezett, pedig a hollywoodi szexuális zaklatási botrányok nyomán a cannes-i fesztivál egy chartában tavaly elkötelezte magát a nők és férfiak közötti egyenlőség tiszteletben tartására.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Az egyenlőség iránti elköteleződést nem szabad összekeverni a válogatás kérdésével. Nem lenne méltó a fesztivál részéről csak azért beválogatni egy filmet, mert azt nő rendezte[/perfectpullquote]

– hangsúlyozta Thierry Frémaux. A fesztivál közleményében jelezte, hogy a 39 országból benevezett 1845 alkotás 26 százalékát rendezte nő, így jobban érthető, hogy a versenyben szereplők filmek rendezői között csak 19 százalékban vannak.

Szolidaritási demonstrációt tartottak Cannes-ban Palesztina mellett

A Solo: Egy Star Wars-történet premierje alatt Manal Issa, libanoni színésznő saját készítésű táblát tartott fel “Állítsuk meg a gázai támadást!” (“Stop the Attack on Gaza!”) felirattal. Annemarie Jacir palesztin filmrendező a fesztivált nemzetközi platformként használva így szólt a megemlékezőkhöz: Ma itt állunk, hogy szolidaritásunkat fejezzük ki azokkal az emberekkel, akik életüket vesztették vagy szeretteik meghaltak.

A szervezők arra is felhívták a figyelmet, hogy a diplomamunkák versenyébe benevezett alkotásoknak viszont már 44 százalékát rendezte nő, ami azt jelzi, hogy a jövőben egyre jelentősebb szerephez juthatnak a női rendezők.

A beválogatott magyar vizsgafilmet is nő, Moldovai Katalin rendezte. Az Ahogy eddig című diplomafilm az egyetemek legjobbjait felvonultató Cinéfondation programban szerepel május 21-én.

A közlemény azt is kiemelte, hogy a fesztivál 109 állandó munkatársa közül 66 nő, ami 61 százalékot jelent, és a rendezvény 12 napja alatt a Cannes-ban dolgozó 974 fős csapatban 468 nő dolgozik, azaz az alkalmazottak 48 százaléka nő. A válogatóbizottságban fele-fele arányban vannak a férfiak és a nők, és a fesztivál valamennyi válogatásának zsűritagjait is paritásosan jelölték ki a szervezők.

Az ötszörös Oscar-díjas rendező, Alejandro González Inarritu lesz a 72. cannes-i fesztivál zsűrielnöke

“Ez az első alkalom, hogy mexikói művész vezeti a cannes-i fesztivál zsűrijét” – hívta fel a figyelmet a közleményben Pierre Lescure, a fesztivál elnöke és Thierry Frémaux művészeti igazgató. “Cannes-ban minden filmnek helye van és a Babel rendezőjén keresztül a teljes mexikói filmművészetet ünnepelni fogja a fesztivál” – tették hozzá.

A 72. cannes-i filmfesztivál Jim Jarmusch The Dead Don’t Die (A halottak nem halnak meg) című zombifilmjének díszbemutatójával kedd este veszi kezdetét a francia Riviérán. A fesztivál május 25-éig tart, a hivatalos versenyprogram zsűrijének elnöke Alejandro González Inárritu ötszörös Oscar-díjas mexikói filmrendező.

Top sztorik a rovatból

Nincs több cikk

Ez is érdekelhet