Alanis Morissette, a dühös fehér nő, aki 25 éve énekel traumáiról

Contextus

Contextus

Alanis Morrissette 1995-ben üstökösként robbant be a zenei életbe. Első nemzetközi albuma, a Jagged Little Pill 33 millió példányban kelt el. 21 éves korában kikiáltották a dühös fiatal nők ikonjának. Új albuma, a Such Pretty Forks in the Road – 8 év szünet után július 31-én érkezik.

A „dühös fehér nő” visszatér

Alanis Morrissette 8 év után új stúdióalbummal tér vissza. De hol volt és mit csinált eddig a ’90-es évek egyik legendás dalszerzője? A most 46 éves Morrissette 2010-ben férjhez ment rapper kollégájához, Souleye-hez és szült három gyereket, akik most 10, 4 és 1 évesek, az énekesnő pedig családanyaként zsonglőrködik az idejével a Such Pretty Forks in the Road promóciója közben.

Alanis Morrissette / Fotó: The Guardian

„Totál függő típus vagyok: munkamánia, szeretet- és ételfüggőség” – sorolja Morrissette a gyenge pontjait. Gyerekkorától kezdve rivaldafényben állt, keményen dolgozott, miközben étkezési zavarral, anorexiával és bulimiával küzdött. A jojó-effektustól egészen a húszas éveiig nem tudott szabadulni.

Alanis Morissette – Ironic (Official 4K Music Video)

Ironic from the album “Jagged Little Pill” Jagged Little Pill (25th Anniversary Deluxe Edition) out now & includes the live acoustic performance from O2 Shep…

Az új album első klipje, a Reasons I Drink egy függő csoportot mutat be, amelyben Morrissette többféle karaktert is alakít – köztük legnépszerűbb számának, az Ironic klipjéből ismerős téli szerelésben önmagát.

Popsztárok, akikért megőrültél a ’90-es és 2000-es években, mutatjuk most milyenek

Biztosan te is rajongója voltál a ’90-es évek valamelyik népszerű popegyüttesének, mint amilyen a Spice Girls, Backstreet boys vagy a Boyz II Men voltak. hírességek fotói fiatalon, sztárok fiatalon, sztárok régen és most

És milyen lett a kilencedik lemeze? A meghatározó stílus továbbra is gitár- és zongoraalapokra épülő rock. Néha himnusszerű (Smiling, Ablaze), néha lágyabb és töprengő (Diagnosis, Her). Ezek a számok már nem annyira nyersek, mint a korai dalai, de továbbra is olyan témákat ölelnek fel, amelyek ritkán hallhatók a mainstream rockzenében. A Nemesis című dalában egy nem tervezett terhességgel szembesülő nő gondolatait mondja ki: „Nagyon izgalmas, de tele vagyok kétségekkel; Ez az átváltozás bezárt egy ajtót, de kinyitott egy ablakot”.

https://www.instagram.com/p/B8w_ZsSnljx/

De nem maradhat ki a volt menedzsere sem, akit 2017-ben hat év letöltendő börtönbüntetésre ítéltek, amiért 7 millió dollárral megkárosította az énekesnőt. A „gazdasági abúzust”, ahogy Morrissette nevezi, a Pedestal és a Reckoning című számokban örökítette meg.

Alanis Morissette – Reasons I Drink (Official Video)

“Reasons I Drink” from the album ‘Such Pretty Forks in the Road’ – listen here: https://alanis.lnk.to/reasonsidrink ‘Such Pretty Forks in the Road’ out May 1…

Morissette 25 éve énekel arról, hogyan használták ki a férfiak mind anyagilag, mind szexuálisan.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]A fájdalom, a megosztottság, a bizalom, mások kihasználása, nőgyűlölet, a tisztesség eltűnése, a szociopaták és nárcisztikusok – már gyerekkoromban szembesültem ezekkel[/perfectpullquote]

– nyilatkozta a The Guardian újságírójának. Hozzátette: „Ha nem állt volna életem során mellettem egy egész csapat terapeuta, nem hinném, hogy most is itt lennék.”

Számos női előadónak taposta ki az utat

Morrissette Kanadában született, tinisztárként indult popzenei karrierje. 1995-ben Los Angelesben írta meg a korábbi stílusához képest jóval rockosabb Jagged Little Pill című lemezét. Az album 33 millió példányban kelt el, ezzel pedig ő lett a legfiatalabb gyémántlemezes előadó az Egyesült Államokban. A rajongók állandóan a nyomában voltak, amit nagyon rosszul élt meg, majd a Rolling Stone magazin 21 éves korában „Dühös Fehér Nőnek” kiáltotta ki.

A The Cranberries énekesnőjének élete, képekben

A The Cranberries legutóbbi lemezével tavaly turnézott volna, azonban az énekesnő egészségi állapotba miatt le kellett mondaniuk a fellépéseket. Az akkori közleményük szerint Dolores hátfájások miatt nem tudott színpadra állni. Korábbi cikkünk után újabb részletek kerültek nyilvánosságra. Nem tartja gyanúsnak a rendőrség Dolores O’Riordan, a The Cranberries énekesnőjének halálhírét.

Második stúdiólemeze, a Supposed Former Infatuation Junkie 1998-ban jelent meg, az amerikai listákon első helyen, hatalmas eladási sikerrel nyitott. 2001-ben az Under Rug Swept albumról pedig a Hands Clean című kislemeze szárnyalt a nemzetközi slágerlistákon. Utána tett egy kitérőt a színészet felé, feltűnt például a Szex és New Yorkban, a Dogma című filmben pedig Istent alakította. Közben az első albuma anyagát Broadway-musicalként dolgozták fel, hatalmas sikerrel.

https://www.instagram.com/p/CCH-LYTHtw9/

A hétszeres Grammy-díjas énekesnő sikere olyan női előadók előtt nyitotta meg az utat a 2000-es évek elején, mint Shakira, Pink vagy épp Avril Lavigne.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Sosem foglalkoztam azzal, hogy milyen hatással vagyok a popkultúrára, mert az egyenes utat jelentett volna a bukáshoz[/perfectpullquote]

– jelentette ki. Ugyanakkor szerinte hülyeség az a feltételezés, hogy a tehetséges nők nem piacképességük miatt jutnak előre a zeneiparban.

„A zeneipar férfiközpontú irányítása számára csak akkor vagy érdekes, ha profitot termelsz. Ha valamiért megéri egy adott női előadót foglalkoztatni, akkor őt támogatják, egyébként lehet egymással versenyezni” – nyilatkozta az énekesnő, aki legalább már annyi változást tapasztalt a zeneiparban, hogy amiatt nem érzi magát teljesen idegennek és gúny tárgyának, ha meg akarja érteni az emberi természetet.

Alanis Morissette – Reckoning

reckoning. from my new record “such pretty forks in the road” ❤️😭🥰 ‘Such Pretty Forks in the Road’ – out now: https://alanis.lnk.to/suchprettyforksintheroad …

Új lemezük megjelenése kapcsán korábban szemléztük az Ellie Gouldinggal és Hayley Williams-szel készült mélyinterjút is. Legújabb sorozatuk kapcsán pedig John Malkovich-ról és Marcia Gay Hardenről írtunk részletesen.

Kezdőlap > Design > BRÉKING > Címlap > Hallgatom > Alanis Morissette, a dühös fehér nő, aki 25 éve énekel traumáiról
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: pinterest

A szerk. ajánlása

A hónap legnépszerűbb cikkei

Top sztorik a rovatból