Albert Einstein lélegzetelállító könyvtárral büszkélkedett, melynek néhány kötete jobban befolyásolta tudományát, mint azt elsőre gondolnánk. Kielégíthetetlen olvasási étvágyának pár fő fogását mi is összegyűjtöttük. 

Egy harapás filozófia

Albert Einstein elismerte, hogy olykor neves filozófiai és tudományos írások soraiból inspirálódik. Kielégíthetetlen olvasási étvágya volt, így nem csoda, hogy hatalmas könyvgyűjteménnyel is rendelkezett. 

Albert Einstein Olvas
Albert Einstein Olvas / Fotó: Getty Images

Vannak azonban bizonyos kötetek, amelyekhez Einstein újból és újból visszatért. Saját bevallása szerint David Hume Értekezés az emberi természetről kötete meghatározó jelentőséggel bírt abban, hogy megértse az emberi természet és a tudomány közti kapcsolatot. Az írásnak köszönhetően Einstein is kihangsúlyozta a metafizikai spekulációktól a megfigyelhető tényekig való elmozdulás fontosságát. 

Ez a 100 legjobb könyv, amelyek átformálták a világot – A tíz legjobb szerelmes regény

A kizárólag angol nyelven írt alkotásokat tartalmazó válogatás tíz különböző kategóriában sorol fel tíz olyan fikciós művet, amelyek a testület szerint az elmúlt 300 évben a legnagyobb hatást gyakorolták életünkre és gondolkodásunkra. A tíz kategória – identitás, romantikus, kalandregény, élet-halál-másvilág, politika, társadalom, gyermek- és ifjúsági, család és barátság, krimi, szabályszegők – legjobbjait mi is közzétesszük egy rövid ismertető leírással.

Baruch Spinoza Etika című kötete is megtalálható volt könyvespolcán. Spinoza egy 17. századi zsidó-holland filozófus volt, akinek írásai megalapozták a felvilágosodást és a kortárs bibliai kritikát. A filozófus Etikája a nyugati gondolkodás egyik alapvető munkája, amely a teljes kozmológiát és a valóságot igyekszik szavakba önteni, miközben útmutatást nyújt az etikus élet vezetéséhez is. Spinoza “panteizmusa” Einstein saját spirituális világnézetének része volt. 

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Spinoza Istenében hiszek, aki minden létező harmóniában feltárja magát, nem pedig egy olyan Istenben, aki az emberiség sorsával és tetteivel foglalkozik[/perfectpullquote]

– mondta Albert Einstein Herbert S. Goldstein rabbinak. Einstein azonban rajongott Johann von Goethe-ért is. A német szerzőnek összegyűjtött munkáit egy 36 kötetes gyűjteményben őrizte, amit további 12 írással egészített ki. A kollekcióban olyan neves szövegek voltak megtalálhatók, mint a Faust, az Optika vagy Goethe és Schiller személyes hangvételű levélváltásai. Einstein egy Goethe-mellszoborral is dicsekedhetett és fejből idézte a szerző sorait. Egy társ nélküli költőként, minden idők legbölcsebb embereként emlékezett rá. 

Egy csésze tudomány, szórakozással fűszerezve

Ernst Mach, 19. századi osztrák filozófus és fizikus Analysis of Sensations című írása jó kiindulópontként szolgált Einstein saját kutatásaihoz. Mach az emberi érzékszervek megfoghatatlan természetéről és az ego változékonyságáról írt, de soraiban Newton idő- és térelméleteit is górcső alá vette. Einstein később egy olyan hipotézist állított fel ezt illetően, ami részben Machtól eredeztethető, írja a Big Think.

Eszerint a tehetetlenség a testek közötti kölcsönhatásból származik. Később Einstein azonban elítélte Mach megállapításait, mint a pozitivizmust, azt a logika-központú filozófiát, amely elutasítja a teológiát és a metafizikát, magyarázva mindezt azzal, hogy minden racionális állítás tudományosan igazolható, valamint hogy a “pozitív” tudás a természeti jelenségeken és azok tulajdonságain alapszik. 

Ez a 100 legjobb könyv, amelyek átformálták a világot – A 10 legjobb ifjúsági regény

A kizárólag angol nyelven írt alkotásokat tartalmazó válogatás tíz különböző kategóriában sorol fel tíz olyan fikciós művet, amelyek a testület szerint az elmúlt 300 évben a legnagyobb hatást gyakorolták életünkre és gondolkodásunkra. A tíz kategória – identitás, romantikus, kalandregény, élet-halál-másvilág, politika, társadalom, gyermek- és ifjúsági, család és barátság, krimi, szabályszegők – legjobbjait mi is közzétesszük egy rövid ismertető leírással.

A tudományos tereptől ellépve Einstein szeretett időt fordítani a szórakozásra is. Cervantes Don Quijote műve mindig az éjjeliszekrényén feküdt és előszeretettel vette kezébe, ha épp szellőztetni kívánta elméjét. A relativitáselmélet atyjának kedvencei mellé egy korábbi cikkünkben mi is ajánlottunk pár felejthetetlen olvasmányt.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

Qatar-WC

Hogyan fogadjunk a 2022-es labdarúgó-világbajnokságra

Már majdnem itt az ideje a világ legrangosabb tornájának – a 2022-es labdarúgó-világbajnokságnak. Az idei év sok újítással jár. Az egyik az, hogy ez az első alkalom, hogy egy közel-keleti ország ad otthont a világbajnokságnak.

alvás pihentető alvás tippek alváshoz egészséges alvás egészséges életmód

Ezeket edd, és ezeket kerüld, ha nem tudsz aludni

Jó alvás nélkül nincsenek jó nappalaink, de még rosszabb, hogy nem lehetünk teljesen egészségesek sem. Sokan szenvednek kialvatlanságban anélkül, hogy foglalkoznának vele, pedig komoly következményei lehetnek, ha hosszútávon nem tudunk megfelelően pihenni.

betegség hírességek hírességek betegségei maria cross halle berry lil wayne tom hanks toni braxton catherine zeta-jones 4

Hírességek, akik krónikus betegséggel élnek

A betegség nem válogat. A következő sztárok mind megvívták a maguk harcát különböző egészségi problémákkal és saját példájukon keresztül bebizonyították, hogy krónikus betegségekkel is lehet együtt élni, mégpedig boldog életet.

liszt gluténmentes liszt liszt fajták liszt típusok zabliszt rizsliszt csicseriborsó liszt kókuszliszt

Ezek a gluténmentes lisztek, ha alternatívákat keresel

A legtöbben fehér lisztet vagy teljes kiőrlésű lisztet használnak a főzéshez, sütéshez. Ezek glutént tartalmaznak, amire néhányan allergiásak, de mindannyiunk emésztőrendszere nehezen birkózik meg vele, emellett pedig egyéb negatív mellékhatásai is vannak.