Szörnyű tragédiába fulladt a Rust című film forgatása, amikor is Alec Baldwin amerikai színész egy kellékfegyverrel lelőtte a film operatőrét, aki belehalt a sérülésekbe.

Mégis hogyan történhetett meg mindez?

A Rust című film új-mexikói forgatása tragédiába fulladt, amikor Alec Baldwin kellékként használt fegyvere valóban elsült, és eltalálta a film operatőrét, Halyna Hutchinst, aki belehalt a lövésbe. A film rendezője, Joel Souza is megsérült, ám ő azóta kijöhetett a kórházból.

A tragikus baleset kapcsán a közösségi médiát elözönlötték a döbbent részvétnyilvánítások, melyek szinte kivétel nélkül azt kérdezik, hogy mégis hogyan történhet ilyen 2021-ben, amikor a filmes technológiának már minden eszköze rendelkezésre áll ahhoz, hogy a fegyveres jelenetek forgatása biztonságosan történjen.

Fegyvermester: Alec Baldwinék szinte biztos, hogy nem tartottak be minden előírást

Míg a pontos válaszokat alighanem csak a jelenleg is tartó nyomozás fogja megadni, Mark Tristano fegyvermester, aki korábban maga is dolgozott Baldwinnal, a BBC-nek arról beszélt, hogy szinte biztos, hogy nem tartottak be minden előírást.

Vannak alapvető biztonsági szabályok minden egyes forgatáson. Soha nem fogsz lőfegyvert senkire, még ha az nem is egy működőképes lőfegyver. Fel nem foghatom, hogyan történhetett meg ez, és hogyan okozhatott ekkora pusztítást

– fogalmazott. Egy másik szakértő, Steven Hall részleteket is megosztott a szabályokról, amelyeket akkor alkalmaznak, amikor a kamera felé irányuló lövést szeretnének felvenni. 

“Ha a tűz vonalába esel, akkor arcmaszkot, biztonsági szemüveget viselsz, plexifal mögött vagy, és minimalizálod az emberek számát, akik a kamera közelében vannak. Amit nem értek, hogy hogyan sérülhetett meg két ember, egyikük halálosan, egyetlen lövéstől” – firtatta a szakértő.
Kapcsolódó cikk

Mások a vaktöltények és kellékfegyverek használatát egy az egyben betiltaná, hiszen utómunkával már kiválóan meg lehet csinálni egy-egy ilyen jelenetet, a vaktöltények pedig messze nem először okoztak súlyos sérülést vagy halálesetet forgatásokon. Brandon Lee 1993-as halála a legismertebb, de messze nem az egyetlen eset: 1984-ben Jon-Erik Hexum amerikai színész halt meg, miután azzal viccelődött, hogy olyan lassan megy a munka, hogy fejbe lövi magát, egy vaktöltényes fegyvert a halántékához is tartott, és meghúzta a ravaszt. Esetében nem a kilőtt golyó okozta a bajt, hanem a fegyver elsütésének ereje volt akkora, hogy attól megrepedt a színész koponyája, amibe pár nappal később belehalt.

A vaktöltények valójában nem üresek: ugyanúgy van bennük puskapor, mint az éles töltényekben, csak a töltény formája más, és ez a különbség akadályozza meg a golyó kilövését. Ez nem történt meg a mostani esetben, hogy miért, azt majd a szakértői vizsgálat kideríti.
Kapcsolódó cikk

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet