A Rust című film forgatásán lelőtt operatőr családja kedden beperelte Alec Baldwint és a film producereit, azt állítva, hogy a biztonsági panaszok „érzéketlen” figyelmen kívül hagyása egyenesen a lány halálához vezetett.

A kereset szerint a producerek nem vették elég komolyan a biztonságot

A pert bejelentő sajtótájékoztatón Halyna Hutchins férjének és 9 éves fiának ügyvédei azt mondták, hogy Alec Baldwin megtagadta a felkészülést a lőfegyver típusára, amivel leadta az operatőr halálát okozó lövést, írja az AP.

Az új-mexikói Santa Fe megyében Matthew és Andros Hutchins nevével benyújtott kereset egy kamerakezelő és egy producer közötti SMS-váltást mutat be, amelyben egy fegyverbiztonsággal kapcsolatos panaszt a kereset állítása szerint „érzéketlen szarkazmussal” fogadtak. A kamerakezelő, Lane Luper, üzenetet küldött Katherine Walters-nek, az egység termelési menedzserének, ami így szólt: „Már három véletlen elsülés történt. Ez egyáltalán nem biztonságos.” Walters így válaszolt: „Véletlen lőfegyver elsülés? Fantasztikus. Jól hangzik.”

A vádlottak „meggondolatlan magatartása és költségcsökkentési intézkedései Halyna Hutchins halálához vezettek” – mondta Brian Panish ügyvéd. Ha betartották volna a megfelelő protokollokat, a kereset szerint „Halyna Hutchins élne és virulna, átölelné férjét és 9 éves fiát.”

Baldwin, aki egyben a film producere is volt, fegyvert szegezett Hutchinsra egy kis templomban a film egy jelenetének forgatása közben Új-Mexikóban október 21-én, amikor az elsült, megölve Hutchins-t és megsebesítve a rendezőt, Joel Souzát. A sajtótájékoztatón az ügyvédek animált rekreációt mutattak be a lövöldözésről. Baldwin azt mondta, hogy Hutchinsra irányította a fegyvert a lány utasítására, és az anélkül sült el, hogy meghúzta volna a ravaszt.

Alec Baldwint meggondolatlansággal vádolják a Rust-forgatáson történt lövöldözésben

A kereset szerint az ipar gumi vagy hasonló kellékfegyver használatát írja elő a beállítás során, és nem volt szükség valódi fegyverre. Az is szerepel, hogy Baldwinnak és David Halls rendezőasszisztensnek, aki átadta neki a fegyvert, ellenőriznie kellett volna a revolvert, hogy nincs-e benne éles golyó. A perben a vádlottak között szerepel Halls, Walters, a film páncélosa, Hannah Guttierez Reed és a lőszerszállító Seth Kenney is.

“Minden állítás, amely szerint Alec meggondolatlan volt, teljesen hamis” – mondta Aaron Dyer, Baldwin és más producerek ügyvédje keddi nyilatkozatában. – „Ő, Halyna és a stáb többi tagja a fegyver ellenőrzéséért felelős két szakember kijelentésére támaszkodtak, miszerint „kellék pisztoly” volt – vagyis nincs lehetőség annak elsülésére.”

A múlt hónapban Baldwin átadta a mobiltelefonját a nyomozóknak, és Dyer azt mondta, hogy továbbra is teljes mértékben együttműködik a nyomozásban. A hatóságok „némi önelégültséget” írtak le a fegyverek kezelésében a Rust-forgatáson. Azt mondták, túl korai lenne eldönteni, hogy vádat emelnek-e. Baldwin azt mondta, nem hiszi, hogy büntetőjogi felelősségre vonják a lövöldözés miatt.

A stáb több tagja pert indított, köztük a világosító, és Gutierrez Reed is, aki Kenney-t hibáztatta a lövöldözésért. Ügyvédje, Jason Bowles nem válaszolt azonnal az új perrel kapcsolatos megjegyzéskérésre. Az ügyvéd korábban azt mondta, arra gyanakszik, valaki szabotálni akarta a filmet, és így kerülhetett éles fegyver a forgatásra. Kenney ügyvédjét nem érték el. Korábban azt mondta, biztos volt benne, hogy a cége nem küldött éles fegyvert a forgatásra. A felperesek új-mexikói ügyvédje, Randi McGinn azt mondta, hogy a per valószínűleg sokkal gyorsabban fog haladni, mintha Kaliforniában nyújtanák be, ahogyan azt mások tették.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet