10 ezer nő menetelt Minszkben, de összetűzésbe kerültek a rendőrökkel

Ismét tiltakozások söpörtek végig Fehéroroszország nagyobb városain, a tüntetők továbbra is Alekszandr Lukasenko lemondását követelik.

A tüntetések nem hagynak alább

Múlt hét szombaton, szeptember 12-én több mint 10 ezer nő menetelt végig Minszk utcáin Alekszandr Lukasenko fehérorosz elnök lemondását követelve, írja a Dazed. Ez a tiltakozás csupán egyike volt a 35 napja tartó tüntetéssorozatnak.

Belarus Nő
Fehérorosz Nő A Lukasenko Elleni Tüntetésen / Fotó: (Ap)

A demonstrációk azután kezdődtek, hogy Lukasenko azt állította, megnyerte az augusztus 9-i elnökválasztást a szavazatok több mint 80 százalékával. Azonban széles körben manipuláltnak tekintik, többek között az Európai Unió sem hajlandó elismerni Lukasenko választási győzelmét, és ez a 26 éves hatalma alatt a legnagyobb tiltakozáshoz vezetett.

Egy Twitteren megjelent videón az látható, ahogy egy női csoport tagjai fülsüketítően sikoltoznak, amikor összecsapnak az alakulat jelzés nélküli ruhába öltözött rendőreivel a múlt szombati vonuláson.

A helyi sajtó szerint egy nőt vettek őrizetbe és vertek meg, miután megpróbálta a símaszkot eltávolítani a polgárőr arcáról, aminek következtében az arcon ütötte. Az egyik videón az is látható, ahogy nők csoportjai karjukat átfonva védelmezik egymást, miközben a rohamrendőrök megpróbálják őket visszaszorítani.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Ez csak egy olyan társadalomban történhet meg, amely túlzottan is patriarchális, ahol Lukasenkót szó szerint “Batka”, azaz apa néven ismerik[/perfectpullquote]

– írta az egyik Twitter-felhasználó.

Voices Belerus Nok Vonulasa Feherorosz Tuntetesek Lukasenko
/ Fotó: Voices Belerus Twitter-Oldala

A Time beszámolója szerint számos résztvevőnél You painted my heart with blue pain (Kék fájdalommal festetted be a szívemet)-feliratú plakát volt, utalva Lukasenko azon vádjára, miszerint a nők korábban zúzódásokat festettek magukra a rendőri verések színlelése céljából. Mások Maria Kolesznyikova arcképeit tartották, aki Lukasenko leváltásának kampányát vezette Szvetlana Tihanovszkaja ellenzéki vezetővel és Veronika Cepkalóval együtt.

Kolesznyikova a mozgalom élén

Szeptember 7-én Kolesznyikovát maszkot viselő férfiak rabolták el Minszkből, akik a tett színhelyéről egy furgonnal hajtottak el. A The Guardian szerint Ukrajna határáig hajtottak vele, ahol Kolesznyikova váratlanul szánt szándékkal darabokra tépte az útlevelét, ezzel megakadályozva a kitoloncolását az országból.

Két héttel ezelőtt egy, Kolesznyikovát  ábrázoló illusztrációt helyeztek szocialista háborús időket idéző plakátra és vetítették ugyan ezt grafikát egy minszki lakóház falára. A kinyújtott kezében szakadt útlevelével látható.

A hatóságok kifejezetten a női tüntetőkre specializálódtak

Júliusban az Amnesty International közzétett jelentése szerint Fehéroroszország „a női nemre specializálódva” célozza meg az aktivistákat.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]A fehérorosz hatóságok az unalomig gyakorolják a nőgyűlöletet[/perfectpullquote]

– mondta Marie Struthers, az Amnesty International kelet-európai és közép-ázsiai csoport igazgatója.

A rendőrbottal festett fehéroroszországi festményt 12 millió forintért adták el

A fehéroroszországi kortárs alkotók egyre szélesebb körökben lépnek fel országuk politikai helyzete miatt. A tiltakozási mozgalom keretén belül az emberek Alekszandr Lukasenko, nemzetük önkényes vezetője, a választási csalások, a korrupció és a rendőri brutalitás ellen lépnek fel. Pénteken Artem Loskutov orosz művész a Facebookon tartott egy aukciót, ahol árverésre bocsátotta az ecset helyett rendőrbottal készített festményét.

Az Amnesty International jelentésében kitér arra is, hogy az aktivistákat szexuális erőszakkal fenyegették meg, míg néhányuktól elvették a gyermekeiket és gondozásba helyezték őket.

A női tüntetők felvonulását szeptember 13-án, vasárnap tömeges tüntetések követték, amelyek során több mint 100 ezren vonultak a főváros utcáira. A tüntetők a rohamrendőrökkel dacolva élő blokádot alkottak, többen magukkal vitték a fehér és piros zászlójukat, amely a szovjet uralom előtti köztársaságé volt. A The Guardian beszámolója szerint 114 embert tartóztattak le a női felvonuláson, míg a másnapi tüntetéseken legalább 250 embert vettek őrizetbe.

Diplomaták védik Szvetlana Alekszijevics Nobel-díjas írót a letartóztatástól

Szvetlana Alekszijevics fehérorosz írót otthonában diplomaták próbálják megvédeni, miután a héten sorra tűntek el a fehérorosz ellenzéki Koordinációs Tanács tagjai. Alekszijevics az utolsó, akit nem hurcoltak el. Egyik társát a Tanácsban, Marija Kolesznyiková t ismeretlen álarcos férfiak tuszkolták be egy kisbuszba, és Ukrajnába akarták vinni, de útközben összetépte útlevelét, így a határon nem engedték át – most határsértés vádjával ül börtönben.

Lukasenko szeptember 14-én találkozott Vlagyimir Putyin orosz elnökkel, amely az első személyes találkozójuk a tüntetések óta. Putyin, aki Lukasenkót Fehéroroszország legitim vezetőjeként ismeri el, kijelentette: az orosz rendőrséget is beveti, ha a tiltakozások „kezelhetetlenné válnak”.

Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból