Több mint 1600 kutató határolódott el attól az olasz professzortól, aki szerint a nők kevésbé alkalmasak fizikusnak

A Pisai Egyetemen tanító és a CERN-ben is dolgozó Alessandro Strumia professzor nemrég egy genfi workshopon beszélt arról a többségében fiatal kutatónőkből álló közönségnek, hogy a fizikát férfiak találták fel és építették ki, majd grafikonokkal igyekezett bizonyítani, hogy a tudományágban inkább már a férfiakat éri hátrányos megkülönböztetés.

Majd az idézettségük alapján azt is levezette, hogy a férfiak sokkal értékesebb munkát végeznek. Egyébként szerinte az elméleti fizikában a nőknek eredendően rosszabbak a képességei – írja a 444 a BBC-re hivatkozva.

161453339 60Adb361 69Ea 42C1 B80C 602A0Cf839Ca
Alessandro Strumia Tanítás Közben / Fotó: Bbc

A kijelentései miatt már hétfőn felfüggesztették Strumia állását a CERN-ben. Azóta pedig több mint 1600 kutató írta alá azt a nyilatkozatot, amiben elhatárolódtak az olasz professzortól. 

55 éve nem történt ilyen nővel, fizikai Nobel-díjat kapott a kanadai tudósnő

Arthur Ashkin találta fel, a későbbi fejlesztésekben pedig segített Gerard Mourou és Donna Strickland, aki ezzel a teljesítménnyel a harmadik fizikai Nobel-díjas nő a világon – írja a . 55 évvel ezelőtt Maria Goeppert-Mayer kapta meg a díjat, az atommagok terén elért eredményeiért, előtte pedig a híres fizikusnő, Marie Curie.

Ugyanakkor Strumia szerint ez nem jelent semmi, mert a nemzetközi kutatói közösség ennél sokkal nagyobb, másrészt úgyis csak azokból az országokból érkeztek aláírások, ahol jelen van a politikai korrektség, ami a problémát okozza. 

Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból