Alexander Tinei festményei kérdéseket tesznek fel, amire nem biztos, hogy találunk választ. A művész legújabb képei szabadok és elragadók, ugyanakkor a megszokott távolságtartás érzékelhető. Új technikák és nyitás – ez a Soul on fire című kiállítás.

Alexander Tinei moldáv származású festőművész több mint tíz éve él és alkot Magyarországon. A Deák Erika Galéria falain több ízben láthattuk képeit. Az ez alkalommal kiállított hét darab kép összhatása egyértelműen világosabb, mint a korábbi kiállítások benyomása. Ez alatt nem elsősorban a színkezelésre gondolok – bár ebben az értelemben is igaz –, hanem magukra az ábrázolt alakokra és enteriőrjükre. Korábbi sorozatok esetében jellemzően kitekert testtartásokat és halott (vagy halottnak tűnő) emberalakokat láttunk. Mint az a korábbi képekre is jellemző, a mostani kiállításon is minden képen embert vagy emberi testrészt ábrázol a művész.

Több esetben a szereplő kihívóan mered ránk, nem bujkál, lát minket és láttatja magát (Barricade, Soul on fire).

A Soul on fire esetében egy ceruzával készült grafikát látunk, aminek egészét a tekintet uralja. A lélek tükrözését annyira fontosnak tartotta a művész, hogy a címadás mellett (ami egyben a kiállítás címe is) az ábrázolt alak környezetét is teljes mértékben redukálta. A szereplőt kontextus, tér és idő nélkül látjuk, testének részletei elhalványodnak. Az absztrakció eléri célját, hiszen mint néző, nehezen tudom levenni a szemem a férfi tekintetéről.

Soul On Fire 2017 Pencil On Paper 100X70 Cm
/ Fotó: A Deák Erika Galéria Hivatalos Honlapja

A Barricade című képről szintén átható tekintet pásztáz minket, azonban itt egy színeiben, részleteiben és technikájában gazdagabb képet látunk. Ezek a részletek a művészre jellemzően halvány kapaszkodók, azonban finom jeleit adják annak, ki is az ábrázolt: a fiatal generáció egyik tagja gördeszkával a kezében. Tehát megtudunk valamit az ábrázolt alakról, létrejön egyfajta kapcsolat.

H16A4725P.rakossy
/ Fotó: A Deák Erika Galéria Hivatalos Honlapja

A többi festmény esetében nem kerülünk ilyen közel a karakterekhez. Szintén jellemző módon az arc, pontosabban a szem el van takarva, vagy nincs egészében megfestve, a művész roncsolt hatást kelt. Ez a töredékesség már jól ismert a korábbi munkák kapcsán. A művész elbizonytalanít – ismerős az ábrázolt arc, de kit is látunk? Persze pár másodperc múlva felismerjük Andy Warhol arcát, de Tinei nem hagyja, hogy ez a felismerés azonnal egyértelmű legyen (Warhol).

Warhol 2017 Oil On Canvas 30X40 Cm
/ Fotó: A Deák Erika Galéria Hivatalos Honlapja

Ugyanígy a vegyes technikával készült Still in love című képet látva felmerül a kérdés:

hány ember/fénykép töredékeit látjuk?

Bár összességében a színhasználatot visszafogott, világos pasztellszínek jellemzik, mégis egyes képeken felfedezünk színesebb, expresszív elemeket.

Still In Love 2017 Mixed Technique On Paper 35X35 Cm
/ Fotó: A Deák Erika Galéria Hivatalos Honlapja

Ezek adják azokat a bizonyos halvány kapaszkodókat, amik talán segíthetnek az értelmezésben. Így sincs könnyű dolga a nézőnek, mert, bár látunk közvetlenebb, egyértelműbb gesztusokat, mégis a képeket a töredékesség, elnagyolt ecsetkezelés uralja. Elveszve és bizonytalan kérdéseket feltéve ballagunk a képek között – miért van egy sárkányrepülőnek (?) tűnő tárgy a Kite című festmény hátterében? Fontos részlet, vagy csak egy letűnt emlék? Miért nem látjuk a képen ábrázolt fiú szemét? Magabiztos testtartással fordul felénk, és valószínűleg ránk néz, de mi nem láthatjuk az ő tekintetét. Még egy titokzatos fiatal.

Kite 2017 Oil On Canvas 200X140 Cm
/ Fotó: A Deák Erika Galéria Hivatalos Honlapja

Számomra a konklúzió nem egy kijelentés, hanem egy kérdés: mit tudunk ezekről a karakterekről?

Hiába a nyíltabb ábrázolás és itt-ott néhány részlet, a bizonytalanság nem szűnik meg. Sőt, talán még több kérdés merül föl a nézőben. A szereplők megmaradnak a saját világukban és nekünk nem engednek betekintést.

Izgalmas kiállítás, ami bár kevés képet szerepeltet, nem hagyja kérdés és gondolkodnivaló nélkül a nézőt.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

Qatar-WC

Hogyan fogadjunk a 2022-es labdarúgó-világbajnokságra

Már majdnem itt az ideje a világ legrangosabb tornájának – a 2022-es labdarúgó-világbajnokságnak. Az idei év sok újítással jár. Az egyik az, hogy ez az első alkalom, hogy egy közel-keleti ország ad otthont a világbajnokságnak.

alvás pihentető alvás tippek alváshoz egészséges alvás egészséges életmód

Ezeket edd, és ezeket kerüld, ha nem tudsz aludni

Jó alvás nélkül nincsenek jó nappalaink, de még rosszabb, hogy nem lehetünk teljesen egészségesek sem. Sokan szenvednek kialvatlanságban anélkül, hogy foglalkoznának vele, pedig komoly következményei lehetnek, ha hosszútávon nem tudunk megfelelően pihenni.

betegség hírességek hírességek betegségei maria cross halle berry lil wayne tom hanks toni braxton catherine zeta-jones 4

Hírességek, akik krónikus betegséggel élnek

A betegség nem válogat. A következő sztárok mind megvívták a maguk harcát különböző egészségi problémákkal és saját példájukon keresztül bebizonyították, hogy krónikus betegségekkel is lehet együtt élni, mégpedig boldog életet.

liszt gluténmentes liszt liszt fajták liszt típusok zabliszt rizsliszt csicseriborsó liszt kókuszliszt

Ezek a gluténmentes lisztek, ha alternatívákat keresel

A legtöbben fehér lisztet vagy teljes kiőrlésű lisztet használnak a főzéshez, sütéshez. Ezek glutént tartalmaznak, amire néhányan allergiásak, de mindannyiunk emésztőrendszere nehezen birkózik meg vele, emellett pedig egyéb negatív mellékhatásai is vannak.