Nézem Képzőművészet Titokzatos fiatalok és válaszra váró kérdések - Alexander Tinei:...

Titokzatos fiatalok és válaszra váró kérdések – Alexander Tinei: Soul on fire

Promóció

Alexander Tinei festményei kérdéseket tesznek fel, amire nem biztos, hogy találunk választ. A művész legújabb képei szabadok és elragadók, ugyanakkor a megszokott távolságtartás érzékelhető. Új technikák és nyitás – ez a Soul on fire című kiállítás.

Promóció
- Advertisement -

Alexander Tinei moldáv származású festőművész több mint tíz éve él és alkot Magyarországon. A Deák Erika Galéria falain több ízben láthattuk képeit. Az ez alkalommal kiállított hét darab kép összhatása egyértelműen világosabb, mint a korábbi kiállítások benyomása. Ez alatt nem elsősorban a színkezelésre gondolok – bár ebben az értelemben is igaz –, hanem magukra az ábrázolt alakokra és enteriőrjükre. Korábbi sorozatok esetében jellemzően kitekert testtartásokat és halott (vagy halottnak tűnő) emberalakokat láttunk. Mint az a korábbi képekre is jellemző, a mostani kiállításon is minden képen embert vagy emberi testrészt ábrázol a művész.

Több esetben a szereplő kihívóan mered ránk, nem bujkál, lát minket és láttatja magát (Barricade, Soul on fire).

A Soul on fire esetében egy ceruzával készült grafikát látunk, aminek egészét a tekintet uralja. A lélek tükrözését annyira fontosnak tartotta a művész, hogy a címadás mellett (ami egyben a kiállítás címe is) az ábrázolt alak környezetét is teljes mértékben redukálta. A szereplőt kontextus, tér és idő nélkül látjuk, testének részletei elhalványodnak. Az absztrakció eléri célját, hiszen mint néző, nehezen tudom levenni a szemem a férfi tekintetéről.

/ Fotó: a Deák Erika Galéria hivatalos honlapja

A Barricade című képről szintén átható tekintet pásztáz minket, azonban itt egy színeiben, részleteiben és technikájában gazdagabb képet látunk. Ezek a részletek a művészre jellemzően halvány kapaszkodók, azonban finom jeleit adják annak, ki is az ábrázolt: a fiatal generáció egyik tagja gördeszkával a kezében. Tehát megtudunk valamit az ábrázolt alakról, létrejön egyfajta kapcsolat.

/ Fotó: a Deák Erika Galéria hivatalos honlapja

A többi festmény esetében nem kerülünk ilyen közel a karakterekhez. Szintén jellemző módon az arc, pontosabban a szem el van takarva, vagy nincs egészében megfestve, a művész roncsolt hatást kelt. Ez a töredékesség már jól ismert a korábbi munkák kapcsán. A művész elbizonytalanít – ismerős az ábrázolt arc, de kit is látunk? Persze pár másodperc múlva felismerjük Andy Warhol arcát, de Tinei nem hagyja, hogy ez a felismerés azonnal egyértelmű legyen (Warhol).

/ Fotó: a Deák Erika Galéria hivatalos honlapja

Ugyanígy a vegyes technikával készült Still in love című képet látva felmerül a kérdés:

hány ember/fénykép töredékeit látjuk?

Bár összességében a színhasználatot visszafogott, világos pasztellszínek jellemzik, mégis egyes képeken felfedezünk színesebb, expresszív elemeket.

/ Fotó: a Deák Erika Galéria hivatalos honlapja

Ezek adják azokat a bizonyos halvány kapaszkodókat, amik talán segíthetnek az értelmezésben. Így sincs könnyű dolga a nézőnek, mert, bár látunk közvetlenebb, egyértelműbb gesztusokat, mégis a képeket a töredékesség, elnagyolt ecsetkezelés uralja. Elveszve és bizonytalan kérdéseket feltéve ballagunk a képek között – miért van egy sárkányrepülőnek (?) tűnő tárgy a Kite című festmény hátterében? Fontos részlet, vagy csak egy letűnt emlék? Miért nem látjuk a képen ábrázolt fiú szemét? Magabiztos testtartással fordul felénk, és valószínűleg ránk néz, de mi nem láthatjuk az ő tekintetét. Még egy titokzatos fiatal.

/ Fotó: a Deák Erika Galéria hivatalos honlapja

Számomra a konklúzió nem egy kijelentés, hanem egy kérdés: mit tudunk ezekről a karakterekről?

Hiába a nyíltabb ábrázolás és itt-ott néhány részlet, a bizonytalanság nem szűnik meg. Sőt, talán még több kérdés merül föl a nézőben. A szereplők megmaradnak a saját világukban és nekünk nem engednek betekintést.

Izgalmas kiállítás, ami bár kevés képet szerepeltet, nem hagyja kérdés és gondolkodnivaló nélkül a nézőt.

Promóció
Promóció
Promóció

legnépszerűbbek

A WHO üzeni: ezeket tartsd be, hogy ne kapd el a koronavírust

Az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) ajánlásokat tett közzé, milyen szabályokat érdemes betartani a megelőzés gyanánt, valamint mik a koronavírus tünetei.

Az olasz nővér megmutatta, milyen káros hatásai vannak a koronavírusnak

Egy olaszországi nővér a koronavírus frontvonalából posztolt.

Így teszi tönkre a tüdőt a koronavírus

A felvételek az egyik olyan kínai páciens tüdejéről készültek, aki még tavaly decemberben hunyt el Kínában.
Promóció

a szerk. ajánlása

Andy Warhol cipőillusztrátorként kezdte – Érdekességek a pop-art atyjáról

Andy Warhol a XX. század egyik legmeghatározóbb művésze volt.

Laczkovich Borbála, a Banksy-kiállítás kurátora: „A felszín mögött egy komplex és ellentmondásos képet kapunk”

Laczkovich Borbála, a Godot Kortárs Művészeti Intézet kurátora segítségével tisztába tesszük, mit is jelent egy Banksy-mű hitelessége, jogos-e a művész szellemiségére hivatkozni a kiállítás ellen, miközben jópár műhelytitokra és felszín alatti sztorira is fény derül.

Saiid: „Ugyanaz a vonat, csak lecsatoltak egy pár vagont”

A lényeg, hogy az „élet szörfdeszkáján” sodródni és ride-olni is ugyanolyan jó lehet!

ez is érdekeltéged
<3