Alexandre Dumas író előtt tiszteleg a Google a kezdőoldalán

A világ legolvasottabb francia írója Alexandre Dumas írót idézi ma fel egyik legismertebb műve segítségével a kereső főoldalán a Google.

176 éve jelentek meg első sorai

Korábban az “anyák megmentője”, Semmelweis Ignác is volt a legnagyobb keresőmotor kezdőoldalán a koronavírus-járvány miatt. De augusztusban Pacita Abad fülöp-szigeteki festőművész előtt való tisztelgéséről is beszámoltunk. Abad nagy úttörő volt azzal, hogy elfogadta a kiváló fiatal férfiaknak járó díjat, és munkáival pedig inspirálta az embereket és az aktivistákat is.

Ezúttal pedig Alexandre Dumas, teljes nevén Dumas Davy de la Pailleterie előtt tiszteleg a Google. Dumas 1802. július 24-én született az észak-francia Villers-Cotterêts településen. A fáma úgy szól, hogy a fiú mindössze 31 évesen tábornokká kinevezett édesapja történeteit hallgatva szívta magába azt a sok élményt, melyek megmozgatták fantáziáját, és melyek alapul szolgáltak későbbi közismert műveihez.

Dumas 1822-ben költözött Párizsba, ahol előbb újságot és színdarabokat írd. Volt rá példa, hogy ami színpadra került, az újságpapírra is: egy színdarabként már elkészült történetet írt át regénnyé, mikor divatba jött a sajtóban folytatásos regények közlése.

Alexandre Dumas google doodle
Alexandre Dumas a Google kezdőlapján

Hasonló, folytatásos formában jelent meg először, a párizsi Les Journal des Débats (Viták lapja) című lapban a Monte Cristo grófja című regénye is. A mintegy két év alatt leközölt regény első sorai 1844. augusztus 28-án, azaz éppen 176 éve jelentek meg az újságban.

Csillagászok Google Earth-szel oldották meg a több száz éves Vermeer-rejtélyt

A gyöngyfülbevalós lány, az olvasó és a tejet öntő nő mind ismert karakterek Jan Vermeer van Delft alkotásai által, nem is beszélve a vászonra vitt művészet allegóriájáról. Vermeer örökéletű alkotó, akinek munkái újra és újra ötletes parafrázisoknak nyújtanak alapot. A holland aranykor neves művészét azonban pár rejtély is övezi.

Nemrég beszámoltunk arról, melyek a legnépszerűbb regények az orosz börtönökben, és Dumas két kötete is előkelő helyen szerepel az elítéltek kívánságlistáin.

Fia szintén író lett

Az évforduló alkalmából dolgozta fel a regény történetét hét rajzban a Google felkérésére Matt Cruickshank grafikus – ez látható ma a kereső főoldalán, írja a Mirror.

Szintén folytatásosként jelent meg először A három testőr című regénye is. A regény töretlen népszerűsége mellett számos filmes, tévés, videojátékos adaptációs is megélt.

Id. Alexandre Dumas 1870. december 5-én halt meg. 1824-ben született fia, Ifj. Alexandre Dumas szintén író lett.

Az interaktív kezdőlapot itt tudod megnézni.


Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból