Az Európai Unió külügyminiszterei összeültek Alexej Navalnij mellett tüntetők letartóztatása kapcsán

Josep Borrell, az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője hamarosan Moszkvába utazik Alexej Navalnij letartóztatásának ügyében.

Számonkérik a jogállamiság elveinek betartását az Alexej Navalnij melletti tüntetés után

Az Európai Unió külügyminiszterei január 25-én, hétfőn tárgyaltak a 27 tagállam közös válaszáról az orosz ellenzéki vezető, Alexej Navalnij letartóztatása és a hétvégi tüntetéssorozat elleni rendőri fellépés kapcsán, írja az AP

A szombati eseményeken többezren tüntettek Vlagyimir Putyin elnök legismertebb bírálója mellett.

Alexej Navalnij Tuntetes Eu Reakcio
Erőszakos rendőri fellépés a január 23-i oroszországi tüntetéseken / Fotó: Alexander Zemlianicsenko

Josep Borrell, az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője a brüsszeli megbeszélés előtt aggodalmát fejezte ki az országszerte több mint 3500 letartóztatott tüntető és Navalnij fogvatartása miatt. 

Kapcsolódó cikk
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: email

Heiko Maas német külügyminiszter kijelentette, hogy az orosz alkotmány szerint bárkinek joga van véleményt mondani és demonstrálni, és az Oroszország által vallott jogállami elveket ezúttal is be kellene tartaniuk. Számos másik külügyminiszterrel együtt a letartóztatott tüntetők azonnali szabadon bocsátását követelte, akik között ott van Navalnij ügyvédje is.

Дворец для Путина. История самой большой взятки

Текст расследования со всеми документами здесь https://palace.navalny.com/Это видео Навальный записал до своего возвращения в Россию, но мы сразу договорилис...

Alexej Navalnij újságíró-politikus néhány nappal korábban akkor tartóztatták le, amikor németországi gyógykezelése után visszatért Moszkvába. Miután az alsóneműjére csempészett novicsok nevű idegméreggel akarták eltenni láb alól Putyin emberei,  egy német magánklinikára szállították, ahol sikeresen felépült.

Októberben az EU szankciókat vetett ki hat magasrangú orosz tisztviselővel és egy állami kutatóintézettel szemben az ellenzéki politikus mérgezési kísérlete miatt, de kevés hajlandóságot mutattak arra, hogy további azonnali intézkedéseket is meghozzanak. Borrell tervezi, hogy Moszkvába utazik, de egyelőre nem világos, milyen következményei lehetnek a látogatásának. 

Jean-Yves Le Drian francia külügyminiszter vasárnap aggodalmát fejezte ki Oroszország „autoriter fordulata” miatt. Kijelentette, hogy fel kell tárni Navalnij megmérgezésének körülményeit, hiszen egy gyilkossági kísérletről van szó.

„Beavatkozás Oroszország belügyeibe”

A hétvégi tüntetésen többezren vettek részt Oroszország legnagyobb városaiban, Moszkvában a becslések szerint 15 ezer fő állt ki Navalnij mellett, illetve a Putyin-rezsim ellen. Rebecca Ross, az Egyesült Államok moszkvai nagykövete a Twitteren azt írta, hogy „Amerika támogatja a békés gyülekezési jogot és a szólásszabadságot. Az orosz hatóságok lépései elnyomták ezeket a jogokat”. Szintén követelte Navalnij szabadon bocsátását.

Kapcsolódó cikk
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: email

Putyin szóvivője azt mondta, hogy a külföldiek által tett nyilatkozatok beavatkozásnak minősülnek Oroszország belügyeibe, valamint hogy törvénysértésre biztatták az orosz állampolgárokat.

Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból