Alice Merton: A hang, amit nem felejtesz el

A tél utolsó napján a hóval együtt Alice Merton is megérkezett Magyarországra. Az akusztikus pop feltörekvő tehetsége első európai turnéján kis hazánkba is ellátogatott, és a havas mínuszok közepette is felejthetetlen partit varázsolt egy egyszerű szerda estéből.

Senkit  nem láttam még olyan életerővel beszökdelni a színpadra, mint Alice Mertont. A német-kanadai-angol énekesnő-dalszerző, valamint az előzenekarként fellépő Sion Hill első magyarországi koncertjének a hazai zenei élet álomhajója, az A38 adott otthont. 

1-et fizetsz, 2-őt kapsz

A mélyvizet megelőzően jöjjön néhány szó Alice Merton bámulatos felvezetőjéről, Sion Hillről! Az ír származású énekes mondhatni még fióka a szakmában, ez azonban sem az előadásmódjában, sem a dalaiban nem látszik meg.

Sion Hill – Beaches (Official Video)

‘Beaches’ is the second single from Sion Hill, released Summer 2017. Sion Hill’s debut album ‘Elephant’ is out now – https://SionHill.lnk.to/ElephantAlbumID …

A koncerten kisebb csodában volt része a közönségnek.

Sion Hill komplett bandát megszégyenítő tehetsége bombaként robbant fel a színpadon.

Elvis Presley, Paddy Casey, az Arctic Monkeys, Coldplay, Bob Dylan és egy csipetnyi Eminem egyetlen emberben összesűrítve – így lehetne jellemezni őt. Dalaiban felfedezhetünk már ismert pop/rock számok dallamára írt ütemeket, talán a szöveg is ismerősen cseng olykor, ám ezek nem kellemetlen felismerések. Nem ellopja a hangokat, sokkal inkább ily módon tiszteleg az őt inspiráló zenészek előtt.

Alice Merton kezdőknek

A jelenleg 25 éves énekesnő mögött – ahogyan a legtöbb valódi tehetséggel megáldott művész esetében – rögös út húzódik. Noha elmondása szerint már tinédzser korában elkötelezte magát az előadóművészet mellett, az álom csak 2015-től kezdhetett megvalósulni.

Danny Jungslund Alice Merton Festhalle Frankfurt L1080058 1200x800
/ Fotó: Danny Jungslund

Miután legelső megjelenése énekesként és dalszerzőként – a Fahrenhaidt nevű német banda szárnyai alatt (The Book of the Nature) – sikert aratott, végre megkezdődhetett szólókarrieje. Nemzetközi hírnevét a két 2017-ben megjelent album hozta meg:

Németországban platinum minősítéssel díjazták No Roots című lemezét, valamint a koncerten is elhangzott Hit the Ground Running című korongjával elnyerte az European Border Breakers Award első helyezését.

A színpadi előadóknak foglalkozástól függetlenül általában utánozhatatlan kisugárzásuk van. Egy koncertre lehet, hogy a zene miatt megyünk, de végső soron a fellépő teszi feledhetetlenné az élményt. Tökéletesen igaz volt ez Alice esetében is, aki mínusz 12 fokos hidegben, szép, de lengeruhában is olyan sugárzóan vidám mosollyal szökellt a mikrofonhoz, hogy öröm volt nézni! Hát még hallgatni!

Alice Merton – Hit the Ground Running

No Roots EP ► http://alicemerton.fty.li/NoRoots Follow Alice Merton ► http://alicemerton.fty.li/social Subscribe ►► http://ytb.li/AliceMerton Get music by Al…

Az akusztikus zenének megvan az a hátulütője, hogy a hangszerek könnyen elnyomhatják az éneket. Nem egy jó zene dalszövege fulladt már bele a dallamba, a koncerten felhangzott masszív dob dübörgés hallatán pedig jogosan támadtak kétségem, hogyan tud majd érvényesülni egy ilyen apró lány, mint Alice. Aggodalomra azonban egyáltalán nem volt ok. Alice Merton hangja minden gond nélkül vette az akadályt. Ami azt illeti, nem csupán e tekintetben ment át a vizsgán. Nem csak a tehetségét, hanem a személyiségét is megcsillogtatta: a számok között úgy kommunikált a közönséggel, mint kedves, újdonsült ismerősökkel szokás egy klubban.

Hol is van az otthon?

Apropó, hang! Merton azon ritka énekesnők közé tartozik, akiket akármilyen zajos közegben halljunk, mindenképpen felismerjük őket. A Pinkére emlékeztető karcos, mégis sokkal magasabb, feminin hang Melani Martinezt idézi, csakhogy Alice hangtónusa sokkal erőteljesebb. Ez a fajta érdekes keverék, energikusság és lágyság között, nagyon jól illik az akusztikus műfajokhoz.

Akár eredetileg is ehhez a műfajhoz vonzódott, akár tudatos döntésként választotta, végeredményben nem fontos, mert az akusztikus pop és ő = tökéletes párosítás. 

Alkotás és előadás nem feltétlenül jár együtt. Sok énekes nem tud dalokat írni, és ugyanez fordítva is igaz lehet. Bár nem ritka, mégis különleges az az eset, ha e két, egymástól elválaszthatatlan tehetség egy emberben találkozik. Azt, hogy ez Alice Merton esetében megtörtént, a dalszövegei hűen bizonyítják.

1200px Alice Merton bei Bochum Total 2017
/ Fotó: Alice Merton hivatalos Facebook-oldala

Nem véletlenül lett sikerének megalapozója a Németországba költözésekor született No Roots, amiből egyértelműen árad az elveszettség egyetemes érzése. A dal egyik sora („I’ve got no roots, but my home was never on the ground”) páratlanul fejezi ki egy négy országot is megjárt fiatal lány elhagyatottságát. Témái nem újak – leginkább otthonkeresés, válaszút, féltékenység, csalódás –, de, ahogy mondani szokás, nincs új a Nap alatt. Meg hát minek is kéne sosem látott témák után kutatnia annak, akinek ennyire sajátos a látásmódja, és aki képes rövid sorokba sűríteni egészen bonyolult élethelyzeteket is?

Az ördög a részletekben

Egyetlen program sem lehet tökéletes, de azért dicséretes, ha legalább törekszik rá. A koncert koncepciója elég egyszerű volt: énekes be, énekes ki, majd újra. A programban megjelölt időpontokhoz képest nem volt jelentős csúszás, inkább az lett volna a meglepő, ha minden időben kezdődik. A hangosításnak köszönhetően ugyanolyan tisztán lehetett hallani mindent a színpadhoz közel és távol – viszont, ami a dobot illeti, kissé eltúlozták. A bárnál minden rendben volt, a színpad előtti 2-3 méternél viszont már dübörgött a dobhártya.

Technikai szempontból meglepően összeszedett rendezvény volt.

Szolid világítás; nagyjából az alapszínek váltakoztatásával, ami senkit nem vakított meg, és a füstgépet sem kapcsolták feleslegesen maximumra. Nem a látványért ment a közönség, így, ahogyan kell, ezt a részt szerényen visszafogták a szükséges minimumra.

Róma után hová vezet az út?

Két olyan előadóhoz volt szerencséje a sajnos nem nagy létszámú közönségnek, akik még a siker küszöbén állnak – de már nem sokáig toporognak csupán annak kapujában.

Egyelőre nagylemezzel egyikük sem büszkélkedhet, de nem volna meglepő, ha az európai turné befejezése után – ami április 18-án esedékes Rómában – arra is megérkezne számukra az első ajánlat.

Sion Hillnek még nem is, Alice Merton számára minden esélye megvan rá, hogy hamarosan a következő szintre léphessen. Addig is reméljük, hogy a jövőben ismét megajándékozza majd magyar közönségét egy újabb koncerttel!

A láthatatlan emberek újfent hozták a kötelezőt

Bár több ilyen fellépés lenne! Azt azonban mindenki tudhatja, aki valaha már megfordult koncerten, hogy a zenész előadása csak a felét teszi ki az élménynek. Nagyon sok mindennek kell klappolnia, mert a legkisebb dolgok is elronthatják az esemény hangulatát. Nem kell feltétlenül a technikai részletekre vagy a zenészre gondolni – nem egy jónak ígérkező koncertet rontott el maga a hallgatóság vagy a rossz kiszolgálás a bárpultnál. Alice Merton remekül le tudta kötni kislétszámú közönségét, nem csak személyiségéből adódóan, hanem azért is, mert minden összhangban működött körülötte. 

Takács Rebeka

A szerk. ajánlása

Címlapról

A hónap legnépszerűbb cikkei

Top sztorik a rovatból