Azok a párok, akik együtt alkoholizálnak, boldogabbak

Ezt nem mi mondjuk, hanem a tudósok… Az Oxford Academic-en, a The Journals of Gerontology-ban megjelent tanulmány az alkoholizálás és a házasság összefüggéseit vizsgálta. A tudósok korrelációt találtak az italozási minták és a házastársi kapcsolat minősége között, különösen az idősebb pároknál.

A kutatás során 4.864 vegyes mintavétel szerinti résztvevőt vizsgáltak, akik mindegyike házas volt, átlagosan már vagy 33 éve. A kutatók arra jutottak, hogy azok a párok, akik együtt iszogatnak, csökkenő mértékű negatív házassági minőségről számoltak be az idő múlásával. Ezek az összefüggések még erősebbek voltak a feleségek körében. Azoknál a feleségeknél, akik iszogatásról számoltak be, csökkenő negatív házassági minőség volt kimutatható az idő múlásával, ha a férjeik is ittak, míg növekvő negatív házassági minőség, ha a férjeik nem ittak.

A tanulmány szerint az az alapvetés tehető, hogy ha mind a férj, mind a feleség mérsékelten iszik, úgy mindketten boldogak. Ha csak a feleség iszik, úgy ő kevésbé boldog.

Természetesen, mint minden alkohollal összefüggő dolognál, itt is el kell mondani, hogy fontos az elfogyasztott szesz mennyisége. A kutatók szerint ha a házasság minőségét nézzük, sokkal inkább az számít, milyen az ivás státusza (miért, hol, mikor), mintsem a megivott alkohol mennyisége.

drinking couples study
Nem a lerészegedés számít, hanem, hogy a pár mikor, hol és milyen alkalomból iszogat együtt / Fotó: Indy 100 / Istock

Ezek az összefüggések az idősebb párok esetében sokkal jobban kimutathatók voltak. A mennyiség itt is alapvető jelentőségű, és nem a mértéktelen ivás hozza el a boldogságot. Alkoholt csak felelősségteljesen szabad fogyasztani, a tanulmány következtetése szerint és nemrég a témában megjelent cikkünk alapján is.

Dr. Kira Birditt, a Michigani Egyetem kutatója óvatosságra int:

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””] Nem arra célzunk, hogy igyanak többet az emberek, vagy változtassák meg az ivási szokásaikat. De valószínűsíthető, hogy azoknak a pároknak, akik több szabadidős tevékenységet végeznek együtt, jobb minőségű a házassága   [/perfectpullquote]

– mondta a Reutersnek.

Dr. Birditt szerint nem az számít, hogy mennyit isznak, hanem, hogy isznak-e egyáltalán. A házastársak óriási hatással vannak egymásra, különösen idősebb korukban. Ezért a doktornő azt javasolja, hogy ha a egyik fél abbahagyja az ivást, a másiknak is ezt kellene tennie. A masszívan alkoholizálókat nem vették figyelembe a tanulmányban.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””] A problémás ivók egy teljesen más tészta. A komoly alkoholproblémákkal küzdőknek bomlasztó kapcsolataik vannak az emberekkel, különösen ami a párkapcsolatukat illeti   [/perfectpullquote]

– erősíti meg Dr. Fred Blow, aki szintén a Michigani Egyetem tudósa.


Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból