Egy friss tanulmány szerint 29 gén felelős az alkoholizmusért

Egy friss tanulmány szerint 29 gén felelős az alkoholizmusért

Az alkoholproblémák 29 génváltozat számlájára írhatók egy nagyszabású genomvizsgálat eredményei szerint.

Háromszor több helyen van ilyen genetikai hely

A Yale Egyetem orvostudományi karának kutatói több mint 435 ezer ember génkészletét elemezve azonosították az alkoholproblémákkal kapcsolatos 29 génváltozatot, tanulmányuk a Nature Neuroscience című szaklap friss számában jelent meg.

Az új adatok alapján az eddig véltnél majdnem háromszor több olyan genetikai hely van, amely összefügg az alkoholproblémák kialakulásának kockázatával – mondta el Joel Gelernter pszichiáter, genetikus és neurológus, a több intézmény közreműködésével készült tanulmány vezető szerzője.

A Másnaposok film egyik jelenete / Fotó: Warner Bros.

A tudósok európai eredetű emberek genomját elemezték, az adatok négy különböző biobankból és adatbázisból származtak. Megvizsgálták azokat a génvariánsokat, amelyek közösek voltak az alkoholproblémákkal küzdők körében. Ezek a zavarok számos betegség hátterében állnak az egész világon.

A kutatás segíthet megérteni az alkoholproblémát

Az elemzés megerősített tíz, korábban már feltárt genetikai kockázati tényezőt, valamint azonosított további 19-et.

A biobanki adatok metaanalízise számos pszichiátriai kórkép genetikai kockázati tényezőit is magában foglalta, így a tudósok az alkoholproblémák, valamint a depresszió, a szorongás és más pszichiátriai betegségek genetikai összefüggéseit is tanulmányozhatták.

“Az eredmények segítenek megérteni az alkoholproblémák egyéni kockázati szintjét” – mondta Hang Zhou, a Yale kutatója az Eurekalert portálnak. Így megértjük Kanye West millárdos rappert is, hiszen nemrég arról vallott, a hitének segítségével szabadult meg az alkohol okozta béklyótól.

Kezdőlap > Design > BRÉKING > Követem>Élet + Stílus > Követem > Egy friss tanulmány szerint 29 gén felelős az alkoholizmusért
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: email

A szerk. ajánlása

A hónap legnépszerűbb cikkei

Top sztorik a rovatból