Az alkoholproblémák 29 génváltozat számlájára írhatók egy nagyszabású genomvizsgálat eredményei szerint.

Háromszor több helyen van ilyen genetikai hely

A Yale Egyetem orvostudományi karának kutatói több mint 435 ezer ember génkészletét elemezve azonosították az alkoholproblémákkal kapcsolatos 29 génváltozatot, tanulmányuk a Nature Neuroscience című szaklap friss számában jelent meg.

Az új adatok alapján az eddig véltnél majdnem háromszor több olyan genetikai hely van, amely összefügg az alkoholproblémák kialakulásának kockázatával – mondta el Joel Gelernter pszichiáter, genetikus és neurológus, a több intézmény közreműködésével készült tanulmány vezető szerzője.

Masnaposok Teto Jelenet Alkoholizmus Hatasa Scaled
A Másnaposok Film Egyik Jelenete / Fotó: Warner Bros.

A tudósok európai eredetű emberek genomját elemezték, az adatok négy különböző biobankból és adatbázisból származtak. Megvizsgálták azokat a génvariánsokat, amelyek közösek voltak az alkoholproblémákkal küzdők körében. Ezek a zavarok számos betegség hátterében állnak az egész világon.

A kutatás segíthet megérteni az alkoholproblémát

Az elemzés megerősített tíz, korábban már feltárt genetikai kockázati tényezőt, valamint azonosított további 19-et.

A biobanki adatok metaanalízise számos pszichiátriai kórkép genetikai kockázati tényezőit is magában foglalta, így a tudósok az alkoholproblémák, valamint a depresszió, a szorongás és más pszichiátriai betegségek genetikai összefüggéseit is tanulmányozhatták.

“Az eredmények segítenek megérteni az alkoholproblémák egyéni kockázati szintjét” – mondta Hang Zhou, a Yale kutatója az Eurekalert portálnak. Így megértjük Kanye West millárdos rappert is, hiszen nemrég arról vallott, a hitének segítségével szabadult meg az alkohol okozta béklyótól.

Top sztorik a rovatból

Nincs több cikk

Ez is érdekelhet