Államalapításos képregénnyel mutatkozik be Magyarország Brüsszelben

Szent István király örökségéről és Szent Imre herceg életéről szóló, a keresztény magyar állam alapításának időszakát bemutató kiadvánnyal vesz részt Magyarország a hétvégi brüsszeli képregény- fesztiválon – közölte Vitézy Zsófia, a brüsszeli Balassi Intézet igazgatója.

Az igazgató elmondta, meghívásukra olyan nemzetközileg is elismert magyar képregény rajzolók képviselik Magyarországot a fesztiválon, mint Futaki Attila, valamint Németh Levente és Mészáros János szerzőpáros, a Királyok és Keresztek című képregény rajzolója és forgatókönyvírója.

Kiemelte, a kiadvány különlegessége, hogy nem számítógépes grafika, hanem kézzel rajzolt és festett képekből áll. Érdekessége pedig, hogy a képregényhez telefonos applikáció is tartozik. A telefon kameráját bizonyos képekre irányítva megelevenedik a történet, az álló képből 3D-s animáció segítségével mozgó történetfolyam keletkezik.

Az igazgató tájékoztatása szerint, a képregény magyar és angol nyelvű kiadását francia és flamand nyelvű, Belgiumban megjelenő változatok követik hamarosan.

Fontosnak nevezte, hogy újabb népszerű magyar kiadvány jelenik meg a belga piacon, valamint azt, hogy az a könyv a magyar történelemnek egy nagyon fontos, az ezer éve fennálló keresztény állam alapításának időszakát mutatja be közérthető és tetszetős formában.

Csepella Olivér híres női reformátorunk életéből képregényt készít

A Reformáció Emlékbizottság a magyar reformáció egyik legjelentősebb női alakjának főszereplésével, a MITTE Communications ötlete alapján készült képregénnyel búcsúzik a reformáció 500. emlékévétől. A képregényt nem más, mint a Nyugat + zombik alkotójaként, a Csaknekedkislány zenekarból ismert Csepella Olivér készítette. “Luther és Kálvin életét már számos könyvben, filmben, animációban és képregényben is feldolgozták.

A képregény rajzainak nagyított képei a brüsszeli Balassi Intézetben rendezett, hétvégén nyílt kiállításon egy hónapon át megtekinthetők – tette hozzá az Vitézy Zsófia.

Belgium a képregényműfaj bölcsőjeként szeptember 14. és 16. között ad otthont Európa egyik legrangosabb rajzfilm- és képregényfesztiváljának a belga királyi palotával szemben található Parc Royalban.

Marvel, DC, Star Wars és Szabó Győző egy asztalnál – Ilyen volt a képregényfesztivál

A képregényfesztivál egy nehezen megfogható rendezvény. Nyilvánvaló az ok, amiért egész családok, fiatalok és öregek egyaránt látogatják, belegondolva azonban felvetődnek kérdések. Miket lehet itt csinálni? Kik mennek el? Milyen magyar vonatkozásai vannak a műfajnak? Mit képzeljen el végül is az ember, könyvtári csendes olvasást, vagy zajos kertipartit?

A több mint 10 ezer látogatót vonzó eseményen az Európai Unió Nemzeti Kulturális Intézetei (EUNIC) standjánál a Nemzetközi Pavilonban, a magyar művészek képregényimprovizációs workshopot tartnak minden korosztálynak.

Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból