Az Allen v. Farrow alkotói igyekeztek elfogulatlan kívülállókként feltárni a közel három évtizeddel ezelőtt történteket a rengeteg, korábban megjelent dokumentum alapján.

Allen v. Farrow: Woody Allen bosszúból akarta megszerezni a három gyermek felügyeleti jogát?

Az HBO dokumentumsorozatot készített Allen v. Farrow címmel Woody Allen és Mia Farrow gyermekelhelyezési peréről. Az első két rész a hollywoodi sztárpár kapcsolatát mutatja be az 1980-as évektől kezdődően. Ez még az a korszak, mielőtt fény derült volna az Oscar-díjas rendező és nevelt kamaszlánya, Soon-Yi Previn kapcsolatára, valamint Farrow hétéves lányával, Dylannel kapcsolatos állítólagos szexuális zaklatási vádakra.

Allen V. Farrow Dokumentumfilm Woody Allen Zaklatas
Woody Allen És Mia Farrow / Fotó: Ron Galella / Getty Images

1992 augusztusában Allen beperelte volt élettársát, hogy három nevelt gyermeküket, Mosest, Dylant és Ronant neki ítéljék a szakítás után. Ezelőtt egy héttel két nyomozás is indult a rendező ellen Dylan vádjai nyomán. Az Allen v. Farrow dokumentumfilm alkotói több doboz rendőrségi aktát, hang- és videófelvételt néztek át a három év alatt, amíg a film készült. Ezek közül számos olyan anyagot is bemutatnak, amelyet a nagyközönség még sosem láthatott korábban, írja a The Washington Post.

Nem történt zaklatás?

Allen azzal vádolta meg Farrow-t, hogy átmosta Dylan agyát, és betanította, mivel vádolja meg nevelőapját, amikor kikérdezik. A rendező nemrég kiadott egy nyilatkozatot is, amelyben rágalmazással vádolja a sorozat készítőit, Dylan vádjait pedig „határozottan hamisnak” nevezte. Hozzátette, több hatóság is nyomozott akkoriban az ügyében, és arra jutottak, hogy higgyen bármit is Dylan, nem történt zaklatás.

Dylan Farrow's first TV interview, annotated

Dylan Farrow, daughter of Mia Farrow, discussed sexual abuse allegations against Woody Allen in her first public interview on "CBS This Morning" Jan. 18. Sub...

1992 nyarán Allen sajtótájékoztatót tartott, amelyen bejelentette, hogy Prevint szereti. Farrow egyik barátnője szerint a rendező ezt az eseményt is arra használta fel, hogy rossz színben tüntesse fel volt párját. Egy interjúban pedig már úgy nyilatkozott Allen, hogy a színésznő tanította be az akkor hétéves kislánynak, mit mondjon róla. Farrow a rendezővel ellentétben akkoriban nem nyilatkozott a sajtónak, mert nem akart nyilvános vitába bonyolódni a férfivel.

A ’90-es évek elején történt sztori, amelyben a bírósági ítélet szerint nem történt zaklatás, a #MeToo mozgalom kapcsán 2018-ban ismét napirendre került. Ennek következtében ellehetetlenült Woody Allen Amazonnal kötött szerződése és filmje, és nehezségeket okozott memoárkötetének kiadása is. Számos hollywoodi híresség, köztük Spike Lee és Timothée Chalamet is kihátrált a rendező mögül.

Perdöntő bakik?

A connecticuti nyomozás során a kiskorú szexuális molesztálásának gyanúja miatt kirendelt szakértők három hónap alatt kilenc alkalommal hallgatták ki Dylant – derült ki az Allen v. Farrow dokumentumfilmből. Egy volt szövetségi ügyész szerint ez manapság már elképzelhetetlen, mert a lehető legkevesebb alkalommal kell kihallgatni a gyerekeket, hogy ne éljék át minden alkalommal a traumát. További gyanús esemény is történt: a kihallgatást végző szakértők megsemmisítették a jegyzeteiket, ami nem fordulhatna elő semmilyen körülmények között igazságügyi szakértői vélemény készítésekor. A megállapításaik szerint ellentmondásokat fedeztek fel Dylan elbeszélésében, és azt találták, hogy a gyerek nem tudja megkülönböztetni a képzeletet a valóságtól, amit Farrow szakértője viszont nem fogadott el. Az elkészült szakértői jelentés azt sugallta, hogy Farrow tervelte ki a történteket, amivel a filmben megjelenő szakértő nem ért egyet.

Allen v. Farrow: Official Trailer | HBO

A Hollywood scandal. A family tragedy.#AllenVFarrow​, a four-part HBO original documentary series from award-winning investigative filmmakers Kirby Dick & Am...

Nem csak a connecticuti, hanem a New York városi rendőrség nyomozásába is hiba csúszott. Az egyik gyermekjóléti szolgálatnál dolgozó ügyintéző ügyvédje szerint „politikai megfontolásból a város érdekében állt mihamarabb lezárni az ügyet”, mert jól jött a városnak Allen New York-centrikus munkássága. Továbbá kiderült, hogy a connecticuti kihallgatást végző szociális munkás, aki szintén megsemmisítette a jegyzeteit, mégis szavahihetőnek találta Dylant.

Egy bébiszitter újságíróknak elmesélte, hogy amikor a három gyerekre vigyázott, meglátta Allent, amint a feje Dylan ölében volt. A Times egy másik újságírója elmondta, hogy a gyermekelhelyezési per során az volt az érzése, hogy Allen nem annyira a gyerekek iránt érzett szeretete, hanem Mia Farrow iránt érzett haragja miatt akarta magának tudni a felügyeletüket.

A tíz hónapon át tartó gyermekelhelyezési per bírója végül nem ítélte meg a három gyerek felügyeletét Allennek, mert a rendező nem tudta bizonyítani, hogy képes lenne felnevelni a gyerekeket. Ráadásul arra sem volt hitelt érdemlő bizonyítéka, hogy Farrow tanította be a kislányt. A bíró szerint Allen illetlen módon viselkedett Dylannel, ezért legalább hat hónapra eltiltotta tőle. Allen természetesen megfellebbezte az ítéletet, de a másodfokú bíróság helybenhagyta a döntést.

Kapcsolódó cikk

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet