Amanda Lee elmondása szerint az orvosa megszégyenítette őt, mondván, valószínűleg jó dolog, ha evés közben fájdalmai vannak.

Amanda Lee nemrég megosztott egy videót a TikTokon, amelyben arról beszél, hogy egy orvos elmulasztotta diagnosztizálni nála a vastagbélrákot a súlya miatt – írta meg a Daily Mail.

A videóban, ami mostanra rendkívül népszerű lett, a nő először egy régebbi felvételt mutat be, amelyen könnyek közt mesél a tapasztalatairól, közvetlenül azután, hogy elhagyta az orvosi rendelőt. Az orvos figyelmen kívül hagyta a tüneteit, többek között az étkezés közben érzett fájdalmát is, és azt mondta neki: „Ez talán nem is olyan rossz dolog.”

Lee azért fordult az orvoshoz, mert hónapok óta súlyos hasi fájdalmat és görcsöket tapasztalt, de nem kapta meg azt a segítséget, amire szüksége lett volna.

Kapcsolódó cikk

A videó további részében a nő elmagyarázza, hogy a régebbi felvételek egy évvel korábban készültek, és azt is elmondja, hogy közeledik annak a napnak az évfordulója, amikor végül diagnosztizálták nála a rákot.
Amanda-Lee-Orvosa-Elulasztott-Diagnosztika-Vastagbélrák-1
/ Fotó: Amanda Lee Hivatalos Instagram-Oldala
Miután az első orvos elküldte, Lee szerencsére felkeresett egy másik szakértőt, aki rájött, hogy vastagbélrákja van. „Ma egy éve készítettem ezt a videót, és egy hónap múlva lesz annak az évfordulója, hogy felfedezték a rákot” – mondja Lee a videóban.
Ezután arról is beszélt, mennyire sokkolta, hogy az előző orvosa figyelmen kívül hagyta a vastagbélrák klasszikus tüneteit a súlya miatt. Lee, aki most remisszióban van, a BuzzFeednek beszélt az orvosi súlyelfogultság kérdéséről, és arról, hogy ez egy sokkal nagyobb társadalmi probléma része.
Amanda-Lee-Orvosa-Elulasztott-Diagnosztika-Vastagbélrák-2
/ Fotó: Amanda Lee Hivatalos Instagram-Oldala

A társadalom szinte kellemetlenségnek tekinti a kövér testeket. Teljesen átlagos méretű amerikai vagyok. Hogy lehet az, hogy én, egy nő, aki alig valamivel van az átlagos testsúly fölött, majdnem meghaltam az elhízással kapcsolatos fóbia miatt? Ez sokkal többről szól, mint a testtömegindex. Ez arról szól, hogy tekintünk mi, mint társadalom a kövér testekre, és hogy méltatlannak tartjuk a túlsúlyos embereket bizonyos dolgokra, beleértve az orvosi ellátást is. Elegem van ebből

 – mondta.

Miután az orvos figyelmen kívül hagyta a problémáit, Lee összeomlott. 

Amanda-Lee-Orvosa-Elulasztott-Diagnosztika-Vastagbélrák-3
/ Fotó: Amanda Lee Hivatalos Instagram-Oldala

30 percig csak ültem az autóban, és sírtam. Mélyen legbelül tudtam, hogy ez így nincs rendben. Az orvos nem mondhatja neked azt, hogy a te hibád, hogy beteg vagy, a te hibád, hogy kövér vagy, hogy fölösleges vagy, mert kövér vagy. Meg van a határa, hányszor vagy képes ezt végighallgatni. Az orvos tartozik nekem egy bocsánatkéréssel

 – mondta.

Lee videójához azóta több száz hozzászólás érkezett, és rengetegen biztosították őt a támogatásukról. A nő hálás a megerősítésért, és szeretné felhívni a figyelmet azokra az emberekre, akik csak nehezen tudnak orvosi segítséget kérni, és a kövérség-fóbiára, mint társadalmi jelenségre is szeretne rávilágítani.

A kövérség-fóbia az egészségügyben szó szerint öl. Az étrendkultúra a mindennapi életben szó szerint öl. Nem beszélünk róla eleget. Túl sok idő telt el úgy, hogy a túlsúlyos embereket nem hallgatták meg, nem tesztelték, vagy nem kezelték őket megfelelően

– mondta Lee.

Kapcsolódó cikk

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet