Az Amazon alvállalata, az antik könyvekkel foglalkozó AbeBooks kizárta a magyar, orosz, cseh és dél-koreai könyvárusokat. Az eset hatására számtalan ország könyvárusai kezdték bojkottálni az oldalt.

Antikváriusok százai sztrájkolnak az Amazon döntése miatt, miszerint kivonul számos országból. A könyvárusok úgy gondolják, a visszavonulás helyi vállalkozásokat tehet tönkre. Az AbeBooks Magyarország, Csehország, Dél-Korea és Oroszország eladóival közölte indoklás nélkül, hogy a cég november 30-ától nem támogatja bizonyos országok antikvárusait.

Evija Laivina megmutatja, miért nem érdemes minden sz_rt megrendelni az Amazonról / ContextUs

Van egy fotográfus, aki meg is rendelte ezeket a vackokat, és le is fotózta őket. Borzasztó az emberi hülyeség, nemde? De.

A közlemény teljesen váratlanul érte az érintetteket, hatására több alkalmazottól kell majd megszabadulniuk. Emellett több antikvárium számára az AbeBooks volt az egyetlen terep az idegennyelven íródott könyvek árusítására.

Két cseh könyvárus kapcsolatba lépett a Nemzetközi Antikvárius Szövetséggel, ami mozgósította tagjait. A brit Simon Beattie állt elő a szimpátiatüntetés ötletével. Jelenleg körülbelül 2,6 millió könyv vált „ideiglenesen nem elérhetővé” az oldalon. A sztrájkban több, mint 460 eladó vesz részt 26 különböző országból.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]November 30-a után továbbra is bármely ország lakosai vásárolhatnak az oldalról, de a négy ország eladóit érinteni fogja az új fizetési rendszerre való átállás. Sajnáljuk, hogy nem tudjuk tovább kiszolgálni az összes árusítót[/perfectpullquote]

 – nyilatkozta az AbeBooks egy szóvívője a The Guardiannek.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

Nincs több cikk