Az Amazon nagyban küzd a weboldalt elárasztó, a koronavírusból önző módon pénzt csináló, hamis tényekkel operáló kiadványok ellen. 

Plágium és álhírek

A gyermekmeséktől elkezdve egészen a “professzionális” útmutatókon át szinte bármilyen a korona vírussal kapcsolatos kiadványt beszerezhetünk az egyik legnagyobb online webáruházból, az Amazonról.

Amazon Books
Szájmaszkos Férfi Amazonos Csomagot Cipel / Fotó: Abc News

Ahogy a világ egyre több országában jelenik meg a járvány, úgy egyre inkább nő is a kereslet az ilyen könyveket illetően.

Azzal azonban számolnunk kell, hogy a legtöbb esetben hamis vagy épp plagizált információkkal operáló, a járványból és a pánikból pénzt csináló, alaptalan szövegekről van szó. 

Ehhez hasonló kiadvány a 99 oldalas Wuhan 2020 Coronavirus Outbreak, ami átgondolt klinikai adatokat ígér, melyek segítenek jobban megérteni a vírust. De valójában a könyv korábban lehozott közleményekből született. Ehhez hasonló Tracy Rinehart Wuhan Coronavirus című kötete is, ami a NBC News a krízisről publikált történeteit dolgozza fel vagy Dr. Kelsey Graham a CDC leggyakrabban ismételt kérdéseivel kooperál. Érdekes adalék, hogy ezutóbbi szerző korábban az önszeretet és a meggyőzés technikájáról publikált írásokat. Ezek azonban semmilyen összefüggésben nincsenek a legutóbbi a vírust biológiai szempontból körüljáró szövegével. 

Tom Hanks: „Sajnos Pozitív lett a koronavírus-tesztem”

A színész házaspár jelenleg Ausztráliában, a Gold Coaston tartózkodik, ahol Tom Hanks Baz Luhrmann rendezésében Elvis Presley önéletrajzi filmjét forgatja. Hanks az Instagramon jelentette be a hírt március 11-én, magyar idő szerint hajnali két óra tájban. „Sziasztok, Rita és én itt vagyunk Ausztráliában.

Ez azonban nem jelenti azt, hogy az Amazonon csak és kizárólag alaptalan tényeken vagy plagizált információkon alapuló kiadványok találhatók. Olyan kreatív és egyedi elgondolású könyvek is kaphatók, mint Amanda King DIY Hand Sanitizere, amiben pontos útmutatót olvashatunk, hogyan érdemes hatékony otthoni kézfertőtlenítőt készíteni. 

Az Amazon mindent megtesz

Az Amazon régóta küzd a hasonló problémákkal. Igen nehéz feladat kiszűrni a tartalmas könyvek közül a plagizált információkkal vagy téves feltételezésekkel kooperáló kiadványokat.

Az Amazonon egy randi appokat parodizáló alkalmazás dobtak piacra

Az Amazonon egy randi appokat parodizáló alkalmazást dobtak piacra Viccnek szánták az alkotók! Egy fiatal, kreatív csapat Los Angelesből úgy gondolta, tud még újat mutatni ezen a téren, és megalkották a digitális randizós applikációk méltó konkurenciáját az Amazon Dating-et, írja a Dazed .

Így minden szerzőtől azt kérik, a könyv fülcímkéjén pontosan és lényegre törően mutassák be alkotásaik tartalmát. Ez a probléma évekkel ezelőtt ütötte fel a fejét, amikor rájöttek, hogy egy brazil románc író több ismert szerző művét használta fel saját írásához. 

Ezen kívül az Amazon folyamatosan harcol az ebook másolókkal is, akik a weboldalról lopják és sokszorosítják az ott kapható kiadványokat. 

A koronavírust illetően pedig szintén mindent megtesznek annak érdekében, hogy ne terjedjenek álhírek vagy kéretlen tanácsok általuk, ami esetleg tovább ronthat a pánikhangulaton. Így, ha a weboldal keresőjébe a koronavírussal kapcsolatos kifejezések kerülnek, automatikusan felugrik egy link, ami az Egyesült Királyság által kiadott általános tanácsokat összefoglaló oldalra ugrik, a vírus megelőzését illetően. 

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

Nincs több cikk