A kiszivárgott hírek szerint az MGM tulajdonosai régóta keresik a cég vevőjét, 9 milliárd dollárt szeretnének kapni érte. Az Amazon eközben a Prime Video tartalmainak bővítésére készül.

Körvonalazódnak az Amazon-MGM pletykák

A Variety szaklap filmipari forrásaira hivatkozva az Amazon hetek óta tárgyal az Metro-Goldwyn-Mayer médiacég, az öt legnagyobb hollywoodi filmstúdió egyikének megvételéről. A cég több más techóriással egyetemben már régóta legyeskedett a legendás hollywoodi filmstúdió körül, ám mostanra úgy tűnik, hogy szokásos pletykaszintnél komolyabbra fordult a helyzet. 

A tárgyalásokat Mike Hopkins, az Amazon Studio és a Prime Video elnökhelyettese vezeti közvetlenül az MGM igazgatótanácsának elnökével, Kevin Ulrich-kal, aki az MGM többségi tulajdonosa is. A két érintett vállalat képviselői egyelőre nem nyilatkoztak az ügyben.

Mgm Amazon Felvasarlas

Régóta kikerült már az eladó tábla az MGM székházára: a lap tavaly decemberben bizonyosodott meg róla, hogy a filmstúdiót el akarják adni. A Jeff Bezos alapította cég közeledése múlt hétvégén derült ki, és hétfőn már arról cikkeztek a lapok, hogy 5-10 milliárdos üzletet készülnek nyélbe ütni.

Kapcsolódó cikk

Az is arra utalt, hogy az Amazon ezentúl szeretne rámenni a szórakoztatóiparra, hogy egy merőben új pozícióban visszacsábította magához egyik korábbi felsővezetőjét. Jeff Blackburn feladata a globális média és szórakoztatóipari üzletág felügyelete lesz.

Az Amazon méginkább rámenne a szórakoztatóiparra

A cégnek jelenleg több mint 200 millió Prime előfizetővel rendelkezik világszerte. A vállalat feje, a világ leggazdagabb embere, Jeff Bezos nemrég közölte a cég befektetőivel, hogy 175 millióan néztek is Prime Video tartalmakat az elmúlt évben. Úgy tűnik, hogy a csatorna még inkább rá akarja szoktatni nézőit a fizetős tartalmakra, és ennek egyszerű és gyors módja, ha az MGM Stúdió hatalmas filmes archívumát is megnyitja előttük.

Az MGM Filmstúdió rendelkezik az egyik leggazdagabb filmes és prémium televíziós archívummal. A filmstúdióban nagyságrendileg négyezer hollywoodi filmet gyártottak, köztük olyan világhírű kasszasikereket, mint a James Bond-franchise, A hobbit-sorozat, A bárányok hallgatnak, A hét mesterlövész, Négy esküvő, egy temetés. Jelenleg a Gucci-gyilkosságot feldolgozó filmadaptáción is dolgoznak, parádés szereposztással.

A televízió számára készült alkotások köre közel 17 ezer epizódnyi sorozatot ölel fel, köztük a Csillagkapu-univerzum filmjei, a Fargo, A szolgálólány meséje, a Farkasbőrben vagy a Tom és Jerry rajzfilmsorozat. A valóságshow-k és tehetségkutatók közül az MGM-hez tartozik a The Real Housewives, a The Voice, a Survivor – A sziget.

Az Amazon-birodalom portfoliójában a média szegmens  egyelőre viszonylag kicsi, de gyorsan fejlődő üzletág. 2020-ban 11 milliárd dollárt költöttek televíziós műsorok, mozik és zenei tartalmak készítésére. 2021 első negyedévében az MGM Holdings 29,3 millió dollár nettó bevételt könyvelhetett el, míg tavaly 12,1 millió dolláros veszteséggel zárt.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

Nincs több cikk