Nézem Képzőművészet A műkincshamisítási, Modigliani-botrányban egy nyugdíjashoz vezetnek a szálak

A műkincshamisítási, Modigliani-botrányban egy nyugdíjashoz vezetnek a szálak

Promóció

Egy 69 éves nyugdíjashoz vezettek annak a nyomozásnak a szálai, amelyet egy palermói kiállítás hamisnak ítélt Modigliani-festményei miatt indítottak el.

Promóció
- Advertisement -

Nagyon valószínű, hogy egy 69 éves modenai nyugdíjas készített több festményt és rajzot, amelyeket a híres olasz modernista festő, Amadeo Modigliani munkáiként állítottak már ki több olasz városban is. Az olasz rendőrség műkincsekre szakosodott egysége, a TPC (Comando Carabinieri Tutela Patrimonio Culturale) a feltételezett hamisítványok palermói kiállítása után indította a nyomozást, ésarra jutottak, hogy a férfi műhelyében készültaz a kilenc festmény és tíz rajz, amelyeket Amedeo Modigliani (1884-1920), az elnyújtott, hosszúkás emberalakjairól híres modernista festő eredeti műveiként állítottak ki.

Amedeo Modigliani: Bal oldalán fekvő akt

A modenai műhelyben bélyegzőket, pecséteket és címkéket is találtak, amelyek szintén a hamisítványok hitelesítését szolgálták. A műveket már Palermóban, Rómában és Spoletóban is kiállították. A TPC közleménye szerint a spoletói Amedeo Modigliani Intézet igazgatója és az egyik kiállítás kurátora ellen március óta folyik vizsgálat. A nyugdíjas a TPC szerint nemcsak Modiglianikat gyártott, hanem 13 olyan képet is, amelyekről azt állította, hogy Lucian Freud brit festő művei.

IL TEMPO on Twitter

Svolta nell’inchiesta sui falsi #Modigliani, nel mirino un pensionato modenese https://t.co/K0WHwJEc26 #

A razzia során a műhelyben további 24 festményt foglaltak le,amelyek állítólag Picasso-, Chagall-, De Nittis-, Boldini-, Dalí– és Gattuso-művek, a nyomozók szerint azonban hamisítványok. Szakértők szerint több Modigliani-hamisítvány is forgalomban van.

A Sotheby’s-nél rekord áron kelt el egy Modigliani-akt

Az olasz festőművész aktja, Nu couché (sur le côté gauche) (Meztelen nő fekszik a bal oldalán) nagy port kavart annak idején, amikor először mutatták be Párizsban 1917-ben: a rendőrségnek be kellett zárnia a kiállítást. Tegnap éjjel New York-ban 157,2 millió dollárért vásárolta meg egy ismeretlen vevő.

Nagy botrányhoz vezetett a toszkánai mester három feltételezett szobrának megtalálása 1984-ben. A művész szülővárosában, Livornóban egy csatornából kihalászott műveket neves szakértők eredetinek minősítették, ám később kiderült, hogy diákcsíny történt, amelynek kifejezett célja volt, hogy bolondját járassa a műkritikusokkal.

Martin Scorsese elárulta, majdnem forgatott egy Modigliani-filmet Al Pacino főszereplésével

Szűk hónap van még hátra Martin Scorsese három és fél órás, sztárparádét ígérő opuszának, Az ír magyarországi bemutatójáig. A film amerikai beharangozása ugyanakkor igencsak emlékezetesre sikeredett. Először is október elején Scorsese belerúgott a Marvel-filmekbe. Erre aztán Francis Ford Coppola, James Gunn, Pedro Almodóvar, Benedict Cumberbatch és még számos érintett is hangot adott pro vagy kontra véleményének, állandó témát szolgáltatva a médiának.

Két évvel ezelőtt egy genoai múzeum szintén hamis Modigliani-festményeket állított ki. Idén márciusban pedig az olasz rendőrség 3 új gyanúsítottat nyomozott ki ez ügyben.

Promóció
Promóció
Promóció

legnépszerűbbek

A WHO üzeni: ezeket tartsd be, hogy ne kapd el a koronavírust

Az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) ajánlásokat tett közzé, milyen szabályokat érdemes betartani a megelőzés gyanánt, valamint mik a koronavírus tünetei.

Az olasz nővér megmutatta, milyen káros hatásai vannak a koronavírusnak

Egy olaszországi nővér a koronavírus frontvonalából posztolt.

Így teszi tönkre a tüdőt a koronavírus

A felvételek az egyik olyan kínai páciens tüdejéről készültek, aki még tavaly decemberben hunyt el Kínában.
Promóció

a szerk. ajánlása

Andy Warhol cipőillusztrátorként kezdte – Érdekességek a pop-art atyjáról

Andy Warhol a XX. század egyik legmeghatározóbb művésze volt.

Laczkovich Borbála, a Banksy-kiállítás kurátora: „A felszín mögött egy komplex és ellentmondásos képet kapunk”

Laczkovich Borbála, a Godot Kortárs Művészeti Intézet kurátora segítségével tisztába tesszük, mit is jelent egy Banksy-mű hitelessége, jogos-e a művész szellemiségére hivatkozni a kiállítás ellen, miközben jópár műhelytitokra és felszín alatti sztorira is fény derül.

Saiid: „Ugyanaz a vonat, csak lecsatoltak egy pár vagont”

A lényeg, hogy az „élet szörfdeszkáján” sodródni és ride-olni is ugyanolyan jó lehet!

ez is érdekeltéged
<3