Az amerikai tüntetések nyomán a rasszista jelképnek számító szobrok ledöntése mellett új trend van kibontakozóban: ma már minden magára valamit is adó város főútján ott díszeleg a Black Lives Matter-felirat.

Futótűzként terjednek a feliratok

Ahogy május végén George Floyd halála után városról-városra elterjedtek a tüntetések Amerikában, majd Európában, úgy vált népszerűvé a washingtoni polgármester ötlete kollégái között.

Washington Dc Black Lives Matter Felirat
A Washington D.c.-Beli Első Blm-Felirat / Fotó: Nadiabelle, Instagram

Néhány napja Washington D.C. első embere elrendelte egy hatalmas Black Lives Matter (BLM) felirat felfestését a 16. út aszfaltfelületére, amely a Lafayette térre vezet. Muriel Bowser polgármester június 5-én avatta fel a washingtoni feliratot. Azóta az amerikai nagyvárosok sorra készítik el a maguk BLM-felfestését a mozgalom támogatása jeléül, írja a My Modern Met.

https://www.instagram.com/p/CBUmWJagn0e/

Van, ahol a tervezők nem a washingtoni öles sárga betűk mintája alapján dolgoznak, hanem szabadon engedve fantáziájukat és kreativitásokat egyedi feliratokat alkotnak. A keletitől a nyugati partig sorra bukkannak fel a hatalmas, látványos kinyilatkoztatással felérő munkák.

Taylor Swift a rasszistákról mintázott szobrok ledöntésére buzdít

Taylor Swift aktív résztvevője a Black Lives Matter mozgalomnak, és Donald Trumpot sem fél kritizálni. Hozzá hasonlóan más celebek is csatlakoztak a megmozduláshoz, többek között Billie Eilish énekesnő, Skai Jackson színésznő, és Stormzy brit rapper, aki pénzadománnyal támogatja a feketék ügyét. Taylor Swift csatlakozott ahhoz a világméretű kezdeményezéshez, amely a rasszista történelmi alakoknak emléket állító szobrok ledöntését szorgalmazza.

Seattle-ben az alkotók vidám színekkel operáltak. Minden betűt más művész készített el, teljesen szabadkezet kapva a városvezetéstől. Az észak-karolinai Charlotte-ban is hasonlóképp jártak el, Berkeley-ben és Albany-ben viszont a már jól bevált sárga betűknél maradtak.

No Title

Beautiful flyover video of the #BlackLivesMatter mural in Charlotte, North Carolina by Alex Orellana. pic.twitter.com/jcXI2Snm2S

A felirat elhelyezése is kulcsfontosságú. Célszerű olyan stratégiai területen elhelyezni, mint ahogy például Sacramentóban, ahol az állami parlamenthez vezető egyik fontos főútra került. Dallasban és Montpellier-ben a városháza illetve Vermont Állam parlamentjének épülete előtt festették fel. Los Angeles-ben a TCL Kínai Színház és a Hírességek sétánya közötti szakaszon jelent meg az üzenet – All Black Lives Matter –, amely a feketék mellett az LGBT+ közösséggel is szolidaritást vállal.

Új idők szelét jelzik

New Yorkban Bill de Blasio polgármester bejelentette, hogy minden kerület kap saját BLM-feliratot. Az első már el is készült Brooklynban, bár ez a polgármester kezdeményezésétől függetlenül, a városi tanács és a Billie Holiday Színház projektje keretében valósult meg.

https://www.instagram.com/p/CBcDJG2DdaG/

„Úgy gondoltuk, hogy mivel itt hagyományosan feketék éltek, a lakástulajdonosok nagy része még fekete, ahogy a kisvállalkozók is, itt kell elkezdeni a New York-i BLM-feliratok felfestését” – indokolta az önálló projektet Robert Cornegy Jr. városi képviselő.

Fehérbőrű influenszerek gyűjtögetik a lájkokat a Black Lives Matter mozgalom farvizén

Az Egyesült Államokban több mint 50 év után ismét az egész országra kiterjedő tüntetéssorozat zajlik George Floyd halála miatt, akit múlt héten, május 25-én ölt meg egy rendőr. A Black Lives Matter mozgalom mögött felsorakozó tüntetők a rendőri brutalitás és a rendszerszintű rasszizmus ellen demonstrálnak.

Bár a feliratok egyértelmű állásfoglalást jelentenek, néhány szervezet, mint például a Black Lives Matter DC, kritikusan fogadta a kezdeményezést. Figyelmeztettek, hogy a politikusok a látványos feliratokon túl inkább az érdemi cselekvésekkel támogassák a mozgalmat, úgymint a rendőrség forrásainak csökkentése.

Becoming a first-time grandma is a special milestone and the Beaumont, Trenton team didn’t let the COVID surge in June keep this grandma from seeing her grandchild, Jackson. Our security team pointed out which room he was in and his mom and Dr. Angelique Ellison helped grandma get her first glimpse of the new baby boy! #BeaumontHealth #newborn #grandma #firsttimegrandma #commitment #COVID19 #TrentonMI #obgyn

No Description

Mégis, az óriási feliratok mostantól fogva állandóan figyelmeztetni fognak az antirasszista mozgalomra és arra, hogy milliók követeléseit nem lehet figyelmen kívül hagyni. Új idők jönnek, és már érezni a történések következményeit: fekete angliai írónők vezetik a brit könyveladási listákat.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

alvás pihentető alvás tippek alváshoz egészséges alvás egészséges életmód

Ezeket edd, és ezeket kerüld, ha nem tudsz aludni

Jó alvás nélkül nincsenek jó nappalaink, de még rosszabb, hogy nem lehetünk teljesen egészségesek sem. Sokan szenvednek kialvatlanságban anélkül, hogy foglalkoznának vele, pedig komoly következményei lehetnek, ha hosszútávon nem tudunk megfelelően pihenni.

betegség hírességek hírességek betegségei maria cross halle berry lil wayne tom hanks toni braxton catherine zeta-jones 4

Hírességek, akik krónikus betegséggel élnek

A betegség nem válogat. A következő sztárok mind megvívták a maguk harcát különböző egészségi problémákkal és saját példájukon keresztül bebizonyították, hogy krónikus betegségekkel is lehet együtt élni, mégpedig boldog életet.

liszt gluténmentes liszt liszt fajták liszt típusok zabliszt rizsliszt csicseriborsó liszt kókuszliszt

Ezek a gluténmentes lisztek, ha alternatívákat keresel

A legtöbben fehér lisztet vagy teljes kiőrlésű lisztet használnak a főzéshez, sütéshez. Ezek glutént tartalmaznak, amire néhányan allergiásak, de mindannyiunk emésztőrendszere nehezen birkózik meg vele, emellett pedig egyéb negatív mellékhatásai is vannak.

ajandek a jovobol, uj kutyuk, uj technologia, hasznos kutyuk, hasznos technologia, hasznos targyak9

10 ajándék a jövőből, amit már most megvehetünk

A kiterjesztett valóság egyre elterjedtebb. Ez a technológia lehetővé teszi, hogy úgy nyisd ki az ajtót, hogy a jelszót egy virtuális billentyűzeten gépeled be, amit csak te láthatsz. De használhatod szórakozáshoz is, például játszhatsz rajta olyan játékokat, mint a biliárd, és láthatod a golyók pályáját az asztalon.