Csupa pozitív üzenet, vidám színkavalkád és a megújulás szándéka várja majd a karanténból kiszabaduló városlakókat a lepukkant tűzfalakon, üzletek kirakataiban. Lássuk, miért és hogyan jött létre a Back to the Streets kezdeményezés mint nagyvárosi, poszt-covid történet!

A reményteli üzenetek és a városszépítési szándék találkozása

„Back to the Streets”, vagyis vissza az utcákra – ez annak az ambíciózus projektnek a jelmondata, amely keretében ezer falfestményt fog elkészíteni ezer street art alkotó száz amerikai városban, írja a The Guardian. Az alkotók fontosnak érezték, hogy mielőtt az emberek újra birtokba veszik a városi tereket a bezártság után, elgondolkodjanak, pozitív üzeneteket kapjanak. És bár a street art nem örök, ideiglenes művészi lenyomata lehet egy korábban sosem tapasztalt korszaknak.

Ruben Rojas Street Art Karanten Utan
Ruben Rojas, A Beautify Egyik Alkotója / Fotó: Ruben Rojas

„A remény, optimizmus és közösség üzenetét ültetjük el, és ezek az ideák a koronavírus-járvány utáni világban is megmaradnak. A jó tettek és a közösség ereje most sokkal fontosabb, mint bármikor” – mondja Evan Meyer ötletgazda és egyben a Santa Monica-i székhelyű Beautify városszépítő street art cég ügyvezetője.

Így néz ki Barcelona street artistok szemével / ContextUs

Turistáskodása során kinek nem volt része egy street art erőteljes hatásában? Ahelyett azonban, hogy néhány éjszaka felfedezett zeg-zugot emlegetnénk, kirándulásaink részévé tehetjük az urbán művészet teljes felfedezését. Barcelona graffiti aranykora a kétezres évek elején volt, amikor helyi és nemzetközi művészek a street art nyüzsgő színterévé tették a város utcáit.

„Elegünk van a ronda falfelületekből! A célunk, hogy felszámoljuk ezeket a városi felületeket, és hogy az itt lakókat is bevonjuk ebbe a folyamatba, hogy magukénak érezzék a környezetüket, és közösséget szervezzünk” – teszi hozzá az igazgató.

“Spread Love, Share Hope,” is the latest mural added to Downtown Santa Monica’s landscape thanks to a partnership between @dtsantamonica and @beautifyearth. Thank you to artists @coriemattie @rubenrojas for their talents, time and passion to help get us through. ❤️✌️

No Description

Meyer és utcaművész csapata helyi lakóközösségekkel, művészekkel, vállalkozókkal, ingatlanfejlesztőkkel, ingatlantulajdonosokkal együtt, közösen alakítják ki a falfestményeket a közösség javára. Ők hozzák össze, koordinálják az egyes szereplőket. Azok, akik tulajdonában áll egy üres vagy elhanyagolt fal, megkeresi a csapatot és az üres és unalmas felületek helyére izgalmas, vidám kép kerül.

Insta-pozitív városok

Meyer szerint nem elhanyagolható az Instagram-faktor sem, hiszen a közösségi oldal hatalmas publicitást biztosít a népszerű street art alkotásoknak. Az addig elhagyatott és elhanyagolt utcák, terek egy-egy alkotásuknak köszönhetően újra megtelnek élettel.

A csapat eddig már Pasadenában, West Hollywoodban, Seattle-ben és Oaklandben dolgozott olyan utcaművészekkel, mint Guerin Swing, Gino Loffredo, Sel Dog és Corie Mattie, aki a csapat egyik női tagja.

Mattie többek közt reménykeltő szlogeneket is írt a falfestményeihez: „Zárd be az ajtót, és tárd ki az elmédet”, „A remény ingyen van, add tovább!”, „A járvány után majd jön az újjászületés”.

#StrongerTogether We partnered with talented local artists to bring some positivity & ❤️ to our Downtown. Thank you for doing your part to stop the spread of #COVID19 by staying #saferathome. Much love to @beautifyearth , artists @rubenrojas, @evanmayormeyer, @sel_dog, @kasiasciezka, @ginoflo for their talents & dedication to spreading the love & @surlatable for their support.

No Description

„A testvérem orvos Los Angeles-ben, anyám ráktúlélő, tehát a fokozottan veszélyeztetettek közé tartozik. Érintettként szerettem volna valahogy felhívni a figyelmet a problémára, ugyanakkor reményt is adni. Néha nem lehet szavakkal kifejezni a helyzetet, ekkor válik igazán fontossá a művészet” – mondja Mattie.

Párizs belefagyott az 1940-es évekbe fagyott a karantén idején

Párizs Montmarte negyedének két utájában is – a Rue Berthe-n és Rue Androuet-en – egy félbehagyott forgatás maradványai kalauzolják vissza az arra járókat 1942-be. A film készítői a francia történelem egyik legsötétebb korszakát örökítené meg a filmvásznon, a náci megszállást, azonban a karantén bevezetését követően be kellett fejezniük a forgatási munkálatokat.

Ruben Rojas szintén a csapat tagja, egy másik falszépítő, aki „A szeretetet nem lehet karanténba zárni” feliratú képet alkotta egy kooktélbár oldalára Santa Monica-ban.

https://www.instagram.com/p/B_Si1EFHy00/

„A célunk, hogy gondolkodásra bírjuk az embereket az új világunkról. A karantén mindannyiunk számára egy rosszul csengő szó, most viszont átértelmezhetjük. Azt szeretném elérni, hogy optimizmust hirdessünk és változást indítsunk el” – mondja Rojas.

Top sztorik a rovatból

Nincs több cikk

Ez is érdekelhet