Nézem Képzőművészet „A szeretetet nem lehet karanténba zárni” – üzenik a...

„A szeretetet nem lehet karanténba zárni” – üzenik a városszépítő street artosok

Promóció

Csupa pozitív üzenet, vidám színkavalkád és a megújulás szándéka várja majd a karanténból kiszabaduló városlakókat a lepukkant tűzfalakon, üzletek kirakataiban. Lássuk, miért és hogyan jött létre a Back to the Streets kezdeményezés mint nagyvárosi, poszt-covid történet!

A reményteli üzenetek és a városszépítési szándék találkozása

Promóció
- Advertisement -

„Back to the Streets”, vagyis vissza az utcákra – ez annak az ambíciózus projektnek a jelmondata, amely keretében ezer falfestményt fog elkészíteni ezer street art alkotó száz amerikai városban, írja a The Guardian. Az alkotók fontosnak érezték, hogy mielőtt az emberek újra birtokba veszik a városi tereket a bezártság után, elgondolkodjanak, pozitív üzeneteket kapjanak. És bár a street art nem örök, ideiglenes művészi lenyomata lehet egy korábban sosem tapasztalt korszaknak.

Ruben Rojas, a Beautify egyik alkotója / Fotó: Ruben Rojas

„A remény, optimizmus és közösség üzenetét ültetjük el, és ezek az ideák a koronavírus-járvány utáni világban is megmaradnak. A jó tettek és a közösség ereje most sokkal fontosabb, mint bármikor” – mondja Evan Meyer ötletgazda és egyben a Santa Monica-i székhelyű Beautify városszépítő street art cég ügyvezetője.

Így néz ki Barcelona street artistok szemével / ContextUs

Turistáskodása során kinek nem volt része egy street art erőteljes hatásában? Ahelyett azonban, hogy néhány éjszaka felfedezett zeg-zugot emlegetnénk, kirándulásaink részévé tehetjük az urbán művészet teljes felfedezését. Barcelona graffiti aranykora a kétezres évek elején volt, amikor helyi és nemzetközi művészek a street art nyüzsgő színterévé tették a város utcáit.

„Elegünk van a ronda falfelületekből! A célunk, hogy felszámoljuk ezeket a városi felületeket, és hogy az itt lakókat is bevonjuk ebbe a folyamatba, hogy magukénak érezzék a környezetüket, és közösséget szervezzünk” – teszi hozzá az igazgató.

“Spread Love, Share Hope,” is the latest mural added to Downtown Santa Monica’s landscape thanks to a partnership between @dtsantamonica and @beautifyearth. Thank you to artists @coriemattie @rubenrojas for their talents, time and passion to help get us through. ❤️✌️

Welcome back to Instagram. Sign in to check out what your friends, family & interests have been capturing & sharing around the world.

Meyer és utcaművész csapata helyi lakóközösségekkel, művészekkel, vállalkozókkal, ingatlanfejlesztőkkel, ingatlantulajdonosokkal együtt, közösen alakítják ki a falfestményeket a közösség javára. Ők hozzák össze, koordinálják az egyes szereplőket. Azok, akik tulajdonában áll egy üres vagy elhanyagolt fal, megkeresi a csapatot és az üres és unalmas felületek helyére izgalmas, vidám kép kerül.

Insta-pozitív városok

Meyer szerint nem elhanyagolható az Instagram-faktor sem, hiszen a közösségi oldal hatalmas publicitást biztosít a népszerű street art alkotásoknak. Az addig elhagyatott és elhanyagolt utcák, terek egy-egy alkotásuknak köszönhetően újra megtelnek élettel.

A csapat eddig már Pasadenában, West Hollywoodban, Seattle-ben és Oaklandben dolgozott olyan utcaművészekkel, mint Guerin Swing, Gino Loffredo, Sel Dog és Corie Mattie, aki a csapat egyik női tagja.

Mattie többek közt reménykeltő szlogeneket is írt a falfestményeihez: „Zárd be az ajtót, és tárd ki az elmédet”, „A remény ingyen van, add tovább!”, „A járvány után majd jön az újjászületés”.

#StrongerTogether We partnered with talented local artists to bring some positivity & ❤️ to our Downtown. Thank you for doing your part to stop the spread of #COVID19 by staying #saferathome. Much love to @beautifyearth , artists @rubenrojas, @evanmayormeyer, @sel_dog, @kasiasciezka, @ginoflo for their talents & dedication to spreading the love & @surlatable for their support.

Welcome back to Instagram. Sign in to check out what your friends, family & interests have been capturing & sharing around the world.

„A testvérem orvos Los Angeles-ben, anyám ráktúlélő, tehát a fokozottan veszélyeztetettek közé tartozik. Érintettként szerettem volna valahogy felhívni a figyelmet a problémára, ugyanakkor reményt is adni. Néha nem lehet szavakkal kifejezni a helyzetet, ekkor válik igazán fontossá a művészet” – mondja Mattie.

Párizs belefagyott az 1940-es évekbe fagyott a karantén idején

Párizs Montmarte negyedének két utájában is – a Rue Berthe-n és Rue Androuet-en – egy félbehagyott forgatás maradványai kalauzolják vissza az arra járókat 1942-be. A film készítői a francia történelem egyik legsötétebb korszakát örökítené meg a filmvásznon, a náci megszállást, azonban a karantén bevezetését követően be kellett fejezniük a forgatási munkálatokat.

Ruben Rojas szintén a csapat tagja, egy másik falszépítő, aki „A szeretetet nem lehet karanténba zárni” feliratú képet alkotta egy kooktélbár oldalára Santa Monica-ban.

In times like this, it’s even more critical that we love one another and our planet more than ever. In times of pressure, our true characters come to the surface. Let’s show each other and our planet how much we care. Happy 50th Earth Day from all of us at #BeautifyEarth. . This mural was created in partnership with @storquest and this message, “Love Me Before I’m Gone is needed now more than ever. This mural was painted by @rubenrojas in Oakland, CA. . 📸 @maxwellmorro @erik_weed11 . . . . . . . . #oakland #earthday #earthday2020 #earthdayeveryday #rubenrojas #livethroughlove #storquest

Welcome back to Instagram. Sign in to check out what your friends, family & interests have been capturing & sharing around the world.

„A célunk, hogy gondolkodásra bírjuk az embereket az új világunkról. A karantén mindannyiunk számára egy rosszul csengő szó, most viszont átértelmezhetjük. Azt szeretném elérni, hogy optimizmust hirdessünk és változást indítsunk el” – mondja Rojas.

Promóció
Promóció
Promóció

legnépszerűbbek

A WHO üzeni: ezeket tartsd be, hogy ne kapd el a koronavírust

Az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) ajánlásokat tett közzé, milyen szabályokat érdemes betartani a megelőzés gyanánt, valamint mik a koronavírus tünetei.

Az olasz nővér megmutatta, milyen káros hatásai vannak a koronavírusnak

Egy olaszországi nővér a koronavírus frontvonalából posztolt.

Így teszi tönkre a tüdőt a koronavírus

A felvételek az egyik olyan kínai páciens tüdejéről készültek, aki még tavaly decemberben hunyt el Kínában.
Promóció

a szerk. ajánlása

Andy Warhol cipőillusztrátorként kezdte – Érdekességek a pop-art atyjáról

Andy Warhol a XX. század egyik legmeghatározóbb művésze volt.

Laczkovich Borbála, a Banksy-kiállítás kurátora: „A felszín mögött egy komplex és ellentmondásos képet kapunk”

Laczkovich Borbála, a Godot Kortárs Művészeti Intézet kurátora segítségével tisztába tesszük, mit is jelent egy Banksy-mű hitelessége, jogos-e a művész szellemiségére hivatkozni a kiállítás ellen, miközben jópár műhelytitokra és felszín alatti sztorira is fény derül.

Saiid: „Ugyanaz a vonat, csak lecsatoltak egy pár vagont”

A lényeg, hogy az „élet szörfdeszkáján” sodródni és ride-olni is ugyanolyan jó lehet!

ez is érdekeltéged
<3