A színjátszás és a katonaság kapcsolata – 11 színész, akik a katonaságban szolgáltak

Chuck Norris, Clint Eastwood és Morgan Freeman is szerepel a listán. Hollywood nagyjai, mielőtt belevetették magukat a színészetbe, különböző munkákból fizették a számláikat. Tudjuk, hogy Jennifer Aniston pincérnőként dolgozott a Jóbarátok előtt, Brad Pitt csirkének öltözött, de a katonaság ritka. Mégis vannak színészek, akik hazájukat szolgálták, mielőtt szakmát váltottak.

Sokan nem gondolnánk, de a színészek, akik önként vagy kötelességből katonának álltak, tapasztalataikat nagyon jól tudták hasznosítani színészként. Adam Driver (Star Wars: Skywalker kora) például hasonlóságot is felfedezett a két hivatás között.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]A katonaság és a színház közössége nagyon hasonló. Van egy csapat ember, akik megpróbálnak teljesíteni egy nagyobb missziót, mint ők maguk. Ez nem rólad szól. Van egy szereped és tudnod kell a szerepedet a csapatban[/perfectpullquote]

– mondta Driver TED-beszéde során.

A 11 ember között nem csak férfi színészek találhatók, Bea Arthur és Zulay Henao erősítik a női tábort.

Bea Arthur

Bea Arthur Heightline
Bea Arthur / Fotó: Heightline

Szolgálati évek: 1943-45

A 10 éve elhunyt színésznő a 4 Golden Globe-díjat nyert Öreglányok című sorozattal aratta legnagyobb sikerét. 1943-ban vették fel a tengerészethez, ahol bár jó munkaerőnek számított, érezte, hogy nem ez az útja. Jól tette, mert később a Broadway-en sikeres karriert futott be, majd a színpadról a képernyő felé vette az irányt, ahol ugyancsak szép sikereket ért el.

Harry Belafonte

Harry Belafonte The Spokesman Review
Harry Belafonte / Fotó: The Spokesman-Review

Szolgálati évek: 1943-45

Belafonte elérte, ami minden színész álma, vagyis Grammy-, Oscar, Emmy- és Tony-díjat is nyert, valamint szolgálatot tett a II. világháború alatt. Nem csak színészettel, hanem énekléssel is foglalkozik. Első filmje (Bright Road) után nem volt megállás, több sikeres filmben (Divatdiktárorok, A játékos) is részt vett, és a mai napi feltűnik TV-filmekben. Egyben ő az UNICEF jószolgálati nagykövete is.

Kirk Douglas

Kirk Douglas 24
Kirk douglas / Fotó: 24.hu

Szolgálati évek: 1943-44

A Douglas-családot talán nem kell bemutatni, évtizedek óta sikeresebbnél sikeresebb filmekben szerepelnek. Kirk szegény családból jött, és mielőtt első filmjét leforgatta volna (Martha Ivers furcsa szerelme), egy évet hazáját szolgálta a II. világháború alatt. Utána igazi filmikonná vált, 4 fia mind a szórakoztatóiparban találta meg a helyét.

Adam Driver

Adam Driver Daily Herald
Adam Driver / Fotó: Daily Herald

Szolgálati év: 2001

Mielőtt Adam Driver a Star Wars-film sztárjaként ismertté vált, 9/11 után csatlakozott a tengerészethez. Egy sérülést követően leszerelték, mielőtt Irakba telepítették volna. Milyen szerencse, mert így újra jelentkezett a Juliardra, ahonnan korábban elutasították. Felvették, itt ismerkedett meg jövőbeli felségével, Joanne Tuckerrel

Hogyan térhet vissza a halálból Luke Skywalker??

A Star Wars: Az utolsó Jedik legmegosztóbb eseménye Luke Skywalker halála volt. A legtöbb rajongó értetlenül kiáltott fel: „Miért kellett a karakternek meghalni?” vagy „Miért nem volt sokkal epikusabb halála?” De a legújabb Star Wars-film előzetes, azt sugallja, hogy Skywalker mégsem marad sokáig halott.

Sikere töretlen, a Csuklyások: BlacKkKlansman című filmben nyújtott alakításáért Oscar-díjra jelölték. Annak ellenére, hogy karrierje felfelé ível, katonai énje sem merült feledésbe: megalapította az Arts in the Armed Forces nevű szervezetet, amely katonai erőknek szervez színházi előadásokat.

Clint Eastwood

Clint Eastwood Kuruc
Clint Eastwood / fotó: Kuruc

Szolgálati évek: 1951-53

A középiskola és a nagy gazdasági világválság után Eastwood a koreai háborúban szolgált. Életmentőként teljesített, de a lehetőséget kapott egy drámaiskolában, ezt követően pedig egyenes út vezetett az Universal Stúdióba. Ez volt az első lépés, amely lehetővé tette, hogy western-filmekben szerepeljen. Később nem csak színészként, hanem rendezőként és producerként is bizonyított, olyannyira, hogy mindhárom szerepben Oscar-díjat nyert.

Morgan Freeman

Morgan Freeman CNN
Morgan Freeman / Fotó: CNN

Szolgálati évek: 1955-59

Freeman díjat nyert karrierje előtt a légierőknél szolgált, harci pilótának képezték ki. Később elárulta, csupán a repülésért volt oda, ezért 4 év után otthagyta a légierőket. Valódi szenvedélyének, a színészetnek szentelte az idejét. Két évtizedig színpadon szerepelt, majd betört a filmiparba az Another World című szappanoperával. A 7 Oscar-díjra jelölt A remény rabjai (1994) végleg beírta magát Hollywood ígéretes színészeinek történelmébe.

Zulay Henao

Zulay Henao Variety
Zulay Henao / Fotó: Variety

Szolgálati évek: ismeretlen

A Csodagyerek (2010) sztárja a gimnáziumi évek után 3 évet szolgált a katonaságban. Végül győzött a színészet, amit New York egyik neves drámaiskolájában tökéletesített. Ezt követően TV-filmek és független filmek sora következett. Bár a nagy kiugrás még hiányzik, Henao ígéretes tehetségnek látszik. 

James Earl Jones

James Earl Jones American Theatre Wing
James Earl Jones / Fotó: American Theatre Wing

Szolgálati évek: 1953-62

Mielőtt Jones Darth Vadernek kölcsönözte a hangját, hosszú éveken át szolgált a koreai háborúban. Már első hadnagy volt, amikor úgy döntött, vált. Csodálatos hangja akár jól is jöhetett volna neki a katonaságban, de akkor nem hallhatta volna a nagyközönség a már említett Darth Vaderként, vagy Mufasa hangjaként Az oroszlánkirályban.  

Chuck Norris

Chuck Norris 777
Chuck Norris / Fotó: 777

Szolgálati évek: 1958-62

Norris az iskolai évek után csatlakozott a katonasághoz. A Koreában töltött évek tulajdonképpen előkészítették azt, aminek óriási hírnevét köszönheti: az akciófilmekben való brillírozását. Híres sorozata, a Walker, a texasi kopó fizikai erőnlétet igényelt, de Norrisnak úgy látszik, nem jelentett gondot. Ő az első nyugati ember, aki nyolcas fokozatú fekete övet szerzett Tae Kwan Do-ból.

Elvis Presley

Elvis Presley 24
Elvis Presley / Fotó: 24.hu

Szolgálati évek: 1958-60

A Király, ahogy sokan ma is hívják, 2 évet szolgált a seregben, ahol egyik társa bemutatta neki a drogot. Rengeteg sikert ért el a zene világában, de a drogtól nem tudott szabadulni. Sajnos, halálát is valószínűleg ennek köszönheti. Élete utolsó éveiben már csak önmaga árnyéka volt.

Tom Selleck

Tom Selleck The Delite
Tom Selleck / Fotó: The Delite

Szolgálati évek: 1967-73

Ha azt mondom, Magnum, talán a ma fiataljai nem, de az előző generáció még tudja, melyik sorozatról beszélek. A 8 éven át tartó sikerszériát Selleck vitte a hátán. Már aláírta a 20th Century Fox tehetségprogramjának szerződését, amikor szólította a kötelesség, és behívták a vietnámi háború alatt a seregbe. Amikor visszatért, a Fox elutasította, de 11 évvel később Selleck visszakapaszkodott a ranglétra felső fokára a már említett sorozattal. De láttuk őt a Jóbarátokban, és jó pár sikerfilmben.


Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból