A Szövetség konkrét támogatási javaslatokat is benyújtott a törvényhozók elé. 

Amerikai Múzeumok Szövetsége: "Országos múzeummentési akciót követelünk"

Az Amerikai Múzeumok Szövetsége (AAM) február 23-án kérelemmel fordult a Kongresszushoz, amelyben a szövetségi jogalkotók támogatását kérik. A beadványhoz hatszáz kulturális intézmény csatlakozott az egész országból, amelyek közösen azt szeretnék elérni, hogy a koronavírus-járvány miatt nehéz helyzetbe került intézmények kaphassanak különféle anyagi támogatásokat a szövetségi költségvetésből, írja a The Art Newspaper.

Amerikai Muzeumok Szovetsegi Tamogatas
A Los Angeles-I Hammer Múzeum / Fotó: Hammer Múzeum

A szervezet elnöke, Laura Lott elmondta, hogy a múzeumok talpraállása évekig fog tartani, ha nem kapnak jelentős forrásokat. Hozzátette, attól is tart, hogy lesznek olyan intézmények, amelyek örökre bezárnak. 

Az AAM tett néhány javaslatot is, milyen támogatási formák segítenék a leginkább a szektort. Az egyik elképzelés szerint a Múzeumi és Könyvtárszolgáltatások Intézete és egyéb kormányzati szervek szövetségi szinten finanszírozhatnák a múzeumok számára kiírt programokat.

Szintén javasolják, hogy legyen a személyi jövedelemadóból leírható, ha valaki pénzt adományoz kulturális intézmény számára. Szeretnék továbbá, ha a Kongresszus megnövelné a tavaly decemberben elfogadott alap összegét, amely a vírus miatt zárva tartó intézmények fenntartóinak nyújt támogatást. Összesen már nagyjából 15 milliárd dollár összegű veszteséget szenvedtek el a létesítmények országos szinten.

A Múzeumok Szövetsége korábban is sikeresen lobbizott

A petícióban megjegyzik, hogy az AAM nem engedte, hogy az előző amerikai kormány megszüntesse a Múzeumi és Könyvtárszolgáltatások Intézetét és a Nemzeti Művészeti Alapítványt. Azért is lobbiztak, hogy a múzeumok is kaphassanak a munkahelyvédelmi programra szánt alapból.

Kapcsolódó cikk

Talán nem hiábavaló a szövetség lobbizása, hiszen tavaly decemberben fogadta el az amerikai törvényhozás hosszú küzdelem után, hogy a nők és a latinók számára is létesítenek múzeumot. Hogy a probléma valós, az is mutatja, hogy tavaly októberben az angol showman, John Oliver magánakciót indított néhány amerikai múzeum megmentése érdekében. 

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet