Washingtonban felderítő repülőkkel, Minneapolisban drónokkal kémlelték a tüntetőket.

Felderítő repülőkkel a tüntetők ellen

Továbbra sem csitulnak a kedélyek az immár több mint egy hete zajló amerikai tüntetés-sorozat résztvevői között. Donald Trump elnök kérte a kormányzókat, hogy „legyenek úrrá” a zavargásokon, pár napja pedig megemlítette a hadsereg bevetését is. Nagy botrányt kavart a közösségi oldalain közzétett, rasszista töltetetű idézettel, miszerint a fosztogatókra tüzet nyitnak. Most pedig arról ír a Futurism, hogy a Nemzeti Gárda és a rendfenntartó szervek felderítő repülőgépei keringtek a George Floyd halála miatt tüntetők fölött. Floydot egy minneapolis-i rendőr letartóztatás közben ölte meg május 25-én, ezután robbantak ki a zavargások.

Washington Folott Repulo
A Június 2-Án Washington Város Fölött Köröző Rc-26B Típusú Repülő Trackje / Fotó: Motherboard

A Vice médiacsoport tudományos-technikai lapja, a Motherboard információi szerint egy RC-26B típusú felderítő repülőgép körözött Washington DC fölött kedd éjjel. A gépen olyan éjjellátó kamerák voltak, amilyeneket Irakban és Afganisztánban drogbandák lekapcsolása céljából vetettek be, valamint természeti katasztrófák esetén is igénybe vették már.

Az Anonymous miatt a “Fuck tha Police” szólt a rendőrségi rádiófrekvencián, és sorsközösséget vállalnak a tüntetőkkel

Floyd múlt szombaton történt halála miatt Amerika szerte tüntetések zajlanak, Donald Trump elnök pedig már a katonaság bevetésével fenyeget. Egy héttel a 46 éves afroamerikai férfi halála után kijött a hivatalos halottkémi jelentés. E szerint a férfinak leállt a keringése és a légzése a nyakát ért nyomás miatt.

„Több szövetségi ügynökség is bevetette a megfigyelő repülőket a tüntetőkkel szemben, és igen valószínű, hogy ezeket a gépeket Dirtbox vagy valamilyen ehhez hasonló technológiával látták el” – jelentette ki Martin Shelton, a Freedom of the Press Alapítvány vezető kutatója. A Dirtbox technológiával rendelkező eszközök a mobiltelefonok adótornyainak működését szimulálják. A kinyert cellaadatok alapján képesek arra is, hogy meghatározzák a mobilkészülékek fizikai helyét.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Ez a tiltakozók és az eseményekről tudósító újságírók számára azt jelenti, hogy valószínűleg elemzés céljából vizsgálják a telefonszámokat, a hang- és szöveges üzeneteket[/perfectpullquote]

– tette hozzá Shelton.

Minneapolis-ban drónokkal kémlelik a mobiladatokat

A múlt héten az Egyesült Államok Vámügyi és Határvédelmi Irodája felküldött a levegőbe egy fegyvertelen Predator drónt a minneapolis-i demonstrációk során, amely hatezer méterrel a város fölött, hatszögalakban repült. Az állampolgári jogi szervezetek felháborodásukat fejezték ki a kémdrónok és repülők bevetésével kapcsolatban.

Fehérbőrű influenszerek gyűjtögetik a lájkokat a Black Lives Matter mozgalom farvizén

Az Egyesült Államokban több mint 50 év után ismét az egész országra kiterjedő tüntetéssorozat zajlik George Floyd halála miatt, akit múlt héten, május 25-én ölt meg egy rendőr. A Black Lives Matter mozgalom mögött felsorakozó tüntetők a rendőri brutalitás és a rendszerszintű rasszizmus ellen demonstrálnak.

„Vitán felül áll, hogy egyetlen kormányzati szervnek sem lenne szabad elősegítenie a feketék elleni rendőri túlkapásokat. A Vámügyi és Határvédelmi Irodának azonnal meg kéne szüntetnie a drónok bevetését Minneapolis légterében” – jelentette ki Neema Singh Guliani, az Amerikai Állampolgári Jogok Egyesületének vezető jogtanácsosa egy nyilatkozatban.

After Trump’s Military Threats, Protests Grow Larger In Washington, DC | The 11th Hour | MSNBC

MSNBC Correspondent Garrett Haake reports on the growing protests in the nation’s capital which have only grown one day after Trump threatened to use the mil…

A rasszizmus elleni Black Lives Matter kampány mellett számos híresség kiállt már a közösségi médiában vagy akár személyesen a tüntetők között. Cole Sprouse-t, a Riverdale-sorozat színészét le is tartóztatták a napokban Santa Monicában.

Top sztorik a rovatból

Nincs több cikk

Ez is érdekelhet