A brit gyarmatosítást előkészítő etnikai tisztogatást egy család szemszögéből élhetjük újra a Szkéné Színház 10×14 méteres fekete dobozában, ahol a szereplők belső és egymás közötti harcát, Horváth Csaba tűpontos koreográfiája a kicsi és a nagy, a frusztrált elnyomó és az erős, mégis tehetetlen elszenvedő, az önkény és a sorsközösség, a szilárd meggyőződés és az ingoványos talaj viszonyában értelmezi és jeleníti meg.

A Forte Társulat hitvallása szerint a testekkel, hangokkal, tánccal, zenével és szöveggel egy új homogén nyelv megteremtése a céljuk. Megpróbálnak másképpen gondolkodni történetmesélésről, szituációról, jelenetezésről, színpadi időről, játéktérről és hatásdramaturgiáról.

Robert Preston (Andrássy Máté), angol földesúr, aki ír asszonyt vett feleségül és ír földön próbálja felvirágoztatni birtokát. Az elvhű Madeleine (Hay Anna) és Robert egymás iránti szerelmének és elköteleződésének szimbóluma a színpad jobb oldalán homokzsákokból tornyosuló erődítmény, aminek takarásában a nő életet ad közös gyermeküknek, Ralph-nak (Nagy Norbert).

Irtás
Jelenet Az Előadásból / Fotó: Orosházi Bernadett / Nagy Norbert

Az építmény melletti erdőben szembesülünk először az üldöztetett farkasok és írek azonosságával, itt találkozik a Földeáki Nóra alakításában megjelenő társalkodónő és Pierce (Kádas József), a magányos ellenálló. Killaine személyisége a Madeleine iránt táplált önzetlen és tiszta szeretetből építkezik, míg Pierce, bár szintén régi barátja a két nőnek, képtelen megbékélni az angol apától származó újszülött gondolatával.

Angol Írnek Farkasa

Robert barátja, Solomon Winter  (Pallag Márton) és felesége, Susaneh (Zarnóczai Gizella) szintén a túlélésért küzdenek, az alkura hajló személyiség itt is inkább a férfi, míg az asszony szembeszegülne az igazságtalansággal. Sturman (Krisztik Csaba) hozzáállása kétértelmű, a nézőben felmerül, hogy kegyetlenségét csupán felsőbb katonai parancsok vezérlik, de karakteréről hamar lehull a lepel, és kiderül, valójában nem látunk mást, csak egy rasszista zsarnokot.

Irtás
Jelenet Az Előadásból / Fotó: Orosházi Bernadett / Nagy Norbert

Antal Csaba díszlettervező munkáját, a gumiöntvényből készült, életnagyságú ordasokkal és homokzsákokkal szabdalt teret maguk a színészek alakítják, egy felvonás alatt.

Amikor elhurcolják Killaine-t, Madeleine ráeszmél, hogy férje nem fogja kockára tenni az ő maradásukat is, és személyisége zabolátlan ösztönlénnyé formálódik.

A birtokához ragaszkodó Robert rettegése az elnyomás erősödésével párhuzamosan nő, és miközben meggyőzi magát, hogy a kitelepítés elkerüléséért kötött kompromisszum saját akaratából fakad, a családját szétszakító ellentétekkel szinkronban bomlanak le a homokzsákok is, tartalmukkal beborítva, és kietlen csatatérré változtatva a színpadot. A férj és feleség identitása innentől kezdve rohamtempóban távolodik egymástól.

Irtás
Jelenet Az Előadásból / Fotó: Orosházi Bernadett / Nagy Norbert

Hegedű – gitár – duda – harmonika – dob

A jelenetek sötétségét a hangszerek felbukkanása diktálta misztikus ritmus és a Payer Ferenc vezette fényjáték ellenpontozza. Benedek Mari vörös-fekete bőr- és nejlonjelmezeiből előbukkannak a csupasz bőrfelületek, valamint a felülről több ponton szitáló permet, és a padlón felkavart föld keveréke szép lassan ellepi a színészeket.

Az Irtás utolsó perceiben egymásnak feszülnek a farkasok és elnyomóik, a gyermek meghal, az ellentét továbbél, és a föld hatalmasat dobban.

Az ellenállás és az igazságért folytatott harc örök érvényűsége dübörög vajon, vagy egy félig megkezdett élet kiabál szüleinek címezve? 

Következő előadás: 2016. április 12. 19:00, Szkéné Színház

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

alvás pihentető alvás tippek alváshoz egészséges alvás egészséges életmód

Ezeket edd, és ezeket kerüld, ha nem tudsz aludni

Jó alvás nélkül nincsenek jó nappalaink, de még rosszabb, hogy nem lehetünk teljesen egészségesek sem. Sokan szenvednek kialvatlanságban anélkül, hogy foglalkoznának vele, pedig komoly következményei lehetnek, ha hosszútávon nem tudunk megfelelően pihenni.

betegség hírességek hírességek betegségei maria cross halle berry lil wayne tom hanks toni braxton catherine zeta-jones 4

Hírességek, akik krónikus betegséggel élnek

A betegség nem válogat. A következő sztárok mind megvívták a maguk harcát különböző egészségi problémákkal és saját példájukon keresztül bebizonyították, hogy krónikus betegségekkel is lehet együtt élni, mégpedig boldog életet.

liszt gluténmentes liszt liszt fajták liszt típusok zabliszt rizsliszt csicseriborsó liszt kókuszliszt

Ezek a gluténmentes lisztek, ha alternatívákat keresel

A legtöbben fehér lisztet vagy teljes kiőrlésű lisztet használnak a főzéshez, sütéshez. Ezek glutént tartalmaznak, amire néhányan allergiásak, de mindannyiunk emésztőrendszere nehezen birkózik meg vele, emellett pedig egyéb negatív mellékhatásai is vannak.

ajandek a jovobol, uj kutyuk, uj technologia, hasznos kutyuk, hasznos technologia, hasznos targyak9

10 ajándék a jövőből, amit már most megvehetünk

A kiterjesztett valóság egyre elterjedtebb. Ez a technológia lehetővé teszi, hogy úgy nyisd ki az ajtót, hogy a jelszót egy virtuális billentyűzeten gépeled be, amit csak te láthatsz. De használhatod szórakozáshoz is, például játszhatsz rajta olyan játékokat, mint a biliárd, és láthatod a golyók pályáját az asztalon.