Nézem Színház Amikor az ördög észreveszi

Amikor az ördög észreveszi

Promóció

A brit gyarmatosítást előkészítő etnikai tisztogatást egy család szemszögéből élhetjük újra a Szkéné Színház 10×14 méteres fekete dobozában, ahol a szereplők belső és egymás közötti harcát, Horváth Csaba tűpontos koreográfiája a kicsi és a nagy, a frusztrált elnyomó és az erős, mégis tehetetlen elszenvedő, az önkény és a sorsközösség, a szilárd meggyőződés és az ingoványos talaj viszonyában értelmezi és jeleníti meg.

Promóció
- Advertisement -

A Forte Társulat hitvallása szerint a testekkel, hangokkal, tánccal, zenével és szöveggel egy új homogén nyelv megteremtése a céljuk. Megpróbálnak másképpen gondolkodni történetmesélésről, szituációról, jelenetezésről, színpadi időről, játéktérről és hatásdramaturgiáról.

Robert Preston (Andrássy Máté), angol földesúr, aki ír asszonyt vett feleségül és ír földön próbálja felvirágoztatni birtokát. Az elvhű Madeleine (Hay Anna) és Robert egymás iránti szerelmének és elköteleződésének szimbóluma a színpad jobb oldalán homokzsákokból tornyosuló erődítmény, aminek takarásában a nő életet ad közös gyermeküknek, Ralph-nak (Nagy Norbert).

Irtás
Jelenet az előadásból / Fotó: Orosházi Bernadett / Nagy Norbert

Az építmény melletti erdőben szembesülünk először az üldöztetett farkasok és írek azonosságával, itt találkozik a Földeáki Nóra alakításában megjelenő társalkodónő és Pierce (Kádas József), a magányos ellenálló. Killaine személyisége a Madeleine iránt táplált önzetlen és tiszta szeretetből építkezik, míg Pierce, bár szintén régi barátja a két nőnek, képtelen megbékélni az angol apától származó újszülött gondolatával.

Angol Írnek Farkasa

Robert barátja, Solomon Winter  (Pallag Márton) és felesége, Susaneh (Zarnóczai Gizella) szintén a túlélésért küzdenek, az alkura hajló személyiség itt is inkább a férfi, míg az asszony szembeszegülne az igazságtalansággal. Sturman (Krisztik Csaba) hozzáállása kétértelmű, a nézőben felmerül, hogy kegyetlenségét csupán felsőbb katonai parancsok vezérlik, de karakteréről hamar lehull a lepel, és kiderül, valójában nem látunk mást, csak egy rasszista zsarnokot.

Irtás
Jelenet az előadásból / Fotó: Orosházi Bernadett / Nagy Norbert

Antal Csaba díszlettervező munkáját, a gumiöntvényből készült, életnagyságú ordasokkal és homokzsákokkal szabdalt teret maguk a színészek alakítják, egy felvonás alatt.

Amikor elhurcolják Killaine-t, Madeleine ráeszmél, hogy férje nem fogja kockára tenni az ő maradásukat is, és személyisége zabolátlan ösztönlénnyé formálódik.

A birtokához ragaszkodó Robert rettegése az elnyomás erősödésével párhuzamosan nő, és miközben meggyőzi magát, hogy a kitelepítés elkerüléséért kötött kompromisszum saját akaratából fakad, a családját szétszakító ellentétekkel szinkronban bomlanak le a homokzsákok is, tartalmukkal beborítva, és kietlen csatatérré változtatva a színpadot. A férj és feleség identitása innentől kezdve rohamtempóban távolodik egymástól.

Irtás
Jelenet az előadásból / Fotó: Orosházi Bernadett / Nagy Norbert

Hegedű – gitár – duda – harmonika – dob

A jelenetek sötétségét a hangszerek felbukkanása diktálta misztikus ritmus és a Payer Ferenc vezette fényjáték ellenpontozza. Benedek Mari vörös-fekete bőr- és nejlonjelmezeiből előbukkannak a csupasz bőrfelületek, valamint a felülről több ponton szitáló permet, és a padlón felkavart föld keveréke szép lassan ellepi a színészeket.

Az Irtás utolsó perceiben egymásnak feszülnek a farkasok és elnyomóik, a gyermek meghal, az ellentét továbbél, és a föld hatalmasat dobban.

Az ellenállás és az igazságért folytatott harc örök érvényűsége dübörög vajon, vagy egy félig megkezdett élet kiabál szüleinek címezve? 

Következő előadás: 2016. április 12. 19:00, Szkéné Színház

Promóció
Promóció
Promóció

legnépszerűbbek

A WHO üzeni: ezeket tartsd be, hogy ne kapd el a koronavírust

Az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) ajánlásokat tett közzé, milyen szabályokat érdemes betartani a megelőzés gyanánt, valamint mik a koronavírus tünetei.

Az olasz nővér megmutatta, milyen káros hatásai vannak a koronavírusnak

Egy olaszországi nővér a koronavírus frontvonalából posztolt.

Így teszi tönkre a tüdőt a koronavírus

A felvételek az egyik olyan kínai páciens tüdejéről készültek, aki még tavaly decemberben hunyt el Kínában.
Promóció

a szerk. ajánlása

Andy Warhol cipőillusztrátorként kezdte – Érdekességek a pop-art atyjáról

Andy Warhol a XX. század egyik legmeghatározóbb művésze volt.

Laczkovich Borbála, a Banksy-kiállítás kurátora: „A felszín mögött egy komplex és ellentmondásos képet kapunk”

Laczkovich Borbála, a Godot Kortárs Művészeti Intézet kurátora segítségével tisztába tesszük, mit is jelent egy Banksy-mű hitelessége, jogos-e a művész szellemiségére hivatkozni a kiállítás ellen, miközben jópár műhelytitokra és felszín alatti sztorira is fény derül.

Saiid: „Ugyanaz a vonat, csak lecsatoltak egy pár vagont”

A lényeg, hogy az „élet szörfdeszkáján” sodródni és ride-olni is ugyanolyan jó lehet!

ez is érdekeltéged
<3