Andrew Lloyd Webber arra szólítja fel a kormányt, hogy ismerje el, milyen pozitív hatást gyakorolhat a komolyzenei oktatás a hátrányos helyzetű közösségekben élő gyerekek életére.

Lloyd Webber szerint a kormány figyelmen kívül hagyja a statisztikákat

A díjnyertes musicalek, köztük az Evita, a Macskák és a Jézus Krisztus Szupersztár zeneszerzője kétségbeeséséről beszélt amiatt, hogy a zene életet megváltoztató előnyei ellenére hiányzik a megfelelő közfinanszírozás, írja a The Guardian.

Tudjuk, hogy a zene felemeli a gyerekeket. A bizonyíték az, hogy abszolút javítja az akadémiai teljesítményt [és] a viselkedés minden aspektusát, mert részt kell venniük valamiben… másokkal együtt, és más emberekre kell gondolniuk… Ennek nem kell klasszikus zenének lennie… Ahogy Duke Ellington mondta, kétféle zene létezik, jó és rossz.

„A kábítószer-fogyasztás nagymértékben csökken azokban az iskolákban, ahol van zenei program. Nem arról van szó, hogy feltétlenül zenészeket csináljunk belőlük, hanem arról, hogy a zene felszabadítja a gyerekeket.”

Andrew Lloyd Webber azt mondta, hogy a miniszterek nem hajlandók figyelembe venni „a tényleges statisztikákat”. Rámutatott a Music in Secondary Schools Trust (Misst) munkájára, amely a hátrányos helyzetű területek iskoláival együttműködve rendszeres komolyzenei oktatást biztosít. Csütörtökön megjelenő legfrissebb jelentése meggyőző statisztikákat közöl az ilyen programok 11-18 éves korosztályra gyakorolt ​​hatásáról, például az önbizalom és az ellenálló képesség javításáról. A kutatás azt mutatja, hogy az önbizalom több mint 10%-kal nő azokban az iskolákban, amelyekben szerepel a Misst-program, azokhoz képest, ahol nem.

A Misst programjai működnek, de nincs elég erőforrásuk

A Misst 2013-ban alakult azzal a meggyőződéssel, hogy a fiatalok élete megváltozhat a magas színvonalú zenei oktatás révén. 8030 hallgató számára biztosít rendszeres oktatást és hangszereket olyan programokon keresztül, amelyek egyébként nem lennének elérhetőek számukra. A szervezet azonban forrásokért kiált, a várólistán több mint 30 000 gyerek szerepel. Londonon túl is szeretnék terjeszteni a programjukat, amelyek eddig Warwickshire-ig, Oldhamig és Middlesbrough-ig jutottak el. Oktatási programja évente körülbelül 200 fontba kerül gyermekenként.

Az Andrew Lloyd Webber Alapítvány 3,4 millió fontot adományozott a fő Misst programnak, és további 100 000 fontot egyéb tevékenységekre.

Kiszámítottuk, hogy… mindössze 300 millió fontba kerülne ennek a rendszernek az alkalmazása az összes iskolában. Ez valóban sütőkész. Indulásra készen áll, de mi nem tudjuk megcsinálni az egészet. Odáig jutott, hogy az iskolákban sok ezer gyerek szeretne csatlakozni ehhez. De ehhez nincs erőforrásunk

– mondta Lloyd Webber.

Az Oktatási Minisztérium azt mondta: „Elkötelezettek vagyunk amellett, hogy minden gyermek élvezhesse a zene és a művészetek előnyeit. 2016 és 2021 között több mint 620 millió fontot fektettünk be számos zenei és művészeti oktatási programba.”

Kapcsolódó cikk

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet