Andy Murray átnevezné a melbourni teniszarénát Margaret Court homofób nyilatkozata után

Contextus

Contextus

A rekordszámú egyéni grand slam-elsőséget megnyert Margaret Court vallási meggyőződésből nem támogatja az egyneműek házasságát. Andy Murray szerint ez az értékrend nem fér össze a tenisz szellemiségével.

Folt esett a fehér sporton

Andy Murray szerint az Ausztrál Open szervezőinek el kéne gondolkodni azon, hogy eltávolítják Margaret Court nevét a Melbourne parki sportlétesítményről, írja a The Guardian. A 33 éves skót teniszező szerint a sokszoros grand slam-bajnoknő olyan értékeket vall, amelyek nem összeegyeztethetők a tenisz szellemiségével.

Margaret Court a tiszteletére szervezett ünnepségen / Fotó: Mark Kolbe/Getty Images

A 78 éves Court 24 egyéni bajnoki címe abszolút rekordnak számít. Az idős sportolót amiatt bírálták, mert vallásossága miatt nem támogatja az egyneműek házasságát és a transznemű sportolókat.

Asad Raza: Te teniszeznél egy középkori templomban? / ContextUs

A kreáció Untitled (plot for dialogue) nevet viseli és Asad Raza képzeletét dicséri. Asad úgy gondolja újra a sportokat,hogy a társadalmunk nem produktív tevékenységeinek fontosságára reflektál, mindezt a munkára és a termelékenységre alapozva. Az érdekfeszítő installáció, amiben a modernitás és a teniszpályák jellegzetes színvilágát kontrasztba helyezi a mitikus vallási légkörrel, a milánói San Paolo Conversoban tapasztalható meg.

„Aki eljön az Ausztrál Openre, az a játékra akar koncentrálni. Court nézetei viszont elvonják a figyelmet a teniszről. Ami a pálya átnevezését illeti, szerintem a teniszezőknek meg kéne fontolniuk. Nem tudom, kié a végső döntés ebben a kérdésben, de szerintem ilyen nézeteknek nincs helyük a teniszben” – jelentette ki a Melbourne Park pályáján ötször döntőbe került játékos.

Mérsékelt ünneplés

A Tennis Australia, az ausztrál teniszszövetség idén meghívta Courtot a Melbourne Parkba 1970-es diadalmenetének, amikor megnyerte mind a négy grand slam tornát (Wimbledont, a Rolland Garrost, az US és az Ausztrál Opent) 50. évfordulója alkalmából. A szövetség azt nyilatkozta, hogy nem értenek egyet az ausztrál bajnoknő személyes véleményével.

Never. Ever. Give. Up. #tennis #usopen Photo is from associated press.

No Description

A negyeddöntők előtt egy visszafogott ünnepség keretében Rod Laver 11-szeres grand slam-bajnok átadta Courtnak a torna kupájának másolatát, majd levetítették pályafutása legszebb pillanataiból összeállított videót. A háromszoros grand slam-győztes Murray szerint a közönség langyos fogadtatásban részesítette a bajnoknőt.

„Nyilvánvalóan sokakat megsértett és magára haragított az évek során. A játékosok pedig kifejezték a véleményüket, ami pozitív dolog” – tette hozzá Murray.

A transzneműeket felháborította, ahogyan a The Sun J.K. Rowling erőszakos exférjének interjúját tálalta

Transz és nem bináris aktivisták nyílt levelet írtak J. K. Rowling védelmében, miután a The Sun ban megjelent egy interjú az írónő volt férjével. A bulvárlap a címlapon, öles betűkkel a következőképpen harangozta be a sztorit: „Megpofoztam JK-t, de nem bántam meg!”

Tavaly tavasszal Alain Delon kapott életműdíjat a Cannes-i Filmfesztiválon, amely ellen aktivisták tiltakoztak a színész korábbi homofób és nőgyűlölő kijelentései miatt. Augusztus végén pedig a lengyel kormány homofób és kirekesztő eljárásai ellen tiltakozott 70 világhírű művész. A nyári botrány után J. K. Rowling transzfóbia-kálváriája is újabb fejezettel bővült, miután megjelent legújabb regénye.

Kezdőlap > Design > BRÉKING > Követem>Élet + Stílus > Követem > Andy Murray átnevezné a melbourni teniszarénát Margaret Court homofób nyilatkozata után
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: pinterest

A szerk. ajánlása

A hónap legnépszerűbb cikkei

Top sztorik a rovatból