Az 1950-es években robbant be Amerikába és Nagy-Britanniába a pop-art művészeti stílus, melynek meghatározó alakja volt Andy Warhol.

Tehetsége számos művészeti ágban kibontakozott

Andy Warhol számos művészeti ágban kipróbálta tehetségét, de polikromatikus képeivel vált leginkább ismerté. Művészetére főképp a merészség, a kortárs képek, az élénk színek és a tömeg-kulturális hatása volt jellemző. Ismerd meg, milyen személy is rejtőzött az ikonikus képek mögött, írja a My Modern Met!

Andy Warhol
Andy Warhol, A Különc Zseni / Fotó: Francois Lochon

Gyermekkori betegsége hozzásegítette, hogy tökéletesre csiszolja képességeit

https://www.instagram.com/p/Bm3thu4H3Z4/?utm_source=ig_web_copy_link

Andy Warhol 1928. augusztus 6-án született a Pennysylvania állambeli Pittsburgh-ben. Gyerekkorában a vitustánc (Sydenham’s chorea) nevű betegséget diagnosztizáltak nála. A kór miatt ágyhoz kötötten élt, így rengeteg ideje maradt rajzolni. Emellett rajongott a popkultúráért: magazinkivágásokkal és sztárok képeivel díszítette a falát, de rengeteget hallgatott rádiót is.

Sikeres cipőillusztrátorként kezdte karrierjét

https://www.instagram.com/p/BYTc9BPgK5l/?utm_source=ig_web_copy_link

Ahogy idősebb lett, a gyermekkori rajzait felváltották a reklámillusztrációk. A New York-i tanulmányai befejezése után a Glamour magazinnál lett illusztrátor. A cipőkről készített képei felkeltették egy manhattani cipőgyáros, Israel Miller érdeklődését, aki felkérte Warholt, hogy tervezzen számára lábbeliket. Ez a lehetőség határozta meg korai művészetét.

Számos híres alkotása az első New York-i debütáló show-járól került ki

https://www.instagram.com/p/BXTPy_ph4K_/?utm_source=ig_web_copy_link

Warhol cipőrajzai nem csak a tervezők körében volt népszerű, de New York kortárs művészeit is lenyűgözte. Az 1950-es években munkáinak nagy része cipőillusztrációkból állt, addig az első önálló kiállítása 1962-ben már sokkal szélesebb életművet mutatott meg a világnak. A kiállításon számos ikonikus darab mutatkozott be, úgymint a Marilyn Diptych, a 100 Soup Cans és a Green Coca Cola Bottles.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Az ok, amiért így festek az az, hogy egy gép szeretnék lenni, és úgy érzem bármit is csinálok, azt gépiesen teszem, és ez az, amit akarok[/perfectpullquote]

– mondta Warhol 1963-ban.

A New York-i stúdiója A gyár volt

https://www.instagram.com/p/BxSGvyjF2_v/?utm_source=ig_web_copy_link

Warhol stúdiójának helyszíne többször is változott 1962 és 1984 között, de mindegyik A gyár néven volt ismert. Warhol nagy asszisztens csapattal dolgozott együtt, akiknek átengedte az egyes munkafolyamatok elvégzését, amelyek egymásra épültek. Együttműködött New York-i társaságokkal, hollywoodi sztárokkal és más hírességekkel is.

Egy radikális feminista író rálőtt és súlyosan megsebesítette

“…I was shot in 1968, so that was the 1968 version. But then I have to think, “Will someone want to do a 1970s remake of shooting me?”” – Andy Warhol, “The Philosophy of Andy Warhol: From A to B and Back Again”, 1975. * Andy Warhol, “Hands Holding Guns”, ca. 1950, © The Andy Warhol Foundation for the Visual Arts, Inc.

No Description

A legtöbben barátként látogatták meg Warholt A gyárban, de ellenséget is szerzett. Valerie Solanas skizofrén, feminista íróval 1960-ban találkozott.  Miután bemutatta az egyik kísérleti filmjét, a radikális feminista azzal vádolta meg a művészt, hogy ellopta az egyik kéziratát, a SCUM Manifesto-hoz.

Betekintést nyerhetünk Andy Warhol és Jean-Michel Basquiat komplex barátságába intim, korábban soha-nem-látott fotók által – ContextUs

Egy híres művész élete mindig izgalmasnak tűnik. Tágas stúdiólakásban tölteni a mindennapokat, életre kelteni valamit, amit csak szeretnél, jó esetben még méltányos fizetést is hazavinni cserébe – egyértelműen jó ajánlatnak hangzik. Azonban ennek is megvannak a maga hátrányai. Például nehéz lehet az alkotás nyomásával megküzdeni vagy a paparazzi elől menekülni.

1968 június 3-án a nő felkereste A gyárat és lelőtte Warholt és Mario Amayat, aki a hely kurátora és kritikusa volt. Amaya könnyebb sérüléseket szenvedett, míg Warhol életveszélyes állapotban került kórházba. A golyók a gyomrát, a máját, a tüdejét és a nyelőcsövét is roncsolták. A sérülései miatt élete végéig egészségügyi fűzőt kellett hordania. A kezelések miatt kórházfóbia alakult ki nála, amely a halálához is vezetett egy operáció halogatása miatt.

Zenekart menedzselt, magazint alapított és egy egyetem alapításában is részt vett

https://www.instagram.com/p/B0TqyIYF_tV/?utm_source=ig_web_copy_link

Noha Warhol leginkább a festményeiről volt ismert, öröksége túlmutat ezeken. Készített számos egyéb művészeti alkotást, ceruzarajzokat, nyomtatványokat, és szobrokat is. A Brillo Box elkészítése is az egyik kreatív projektje volt.

Andy Warhol transzneműekről készített portrésorozatát mutatja be a Tate Modern

Andy Warhol kevésbé ismert, nőimitátorokról és transzvesztitákról készített sorozata áll majd a jövő tavasszal megnyíló tárlat középpontjában. A londoni múzeum húsz év után tér vissza a pop-art legismertebb alakjához, és a szexualitás, a migráció, a halál és a vallás témáján keresztül vizsgálja a művészt.

A ’60-as években a The Velvet Underground rock-együttes menedzsere volt. Gerard Malanggal együtt megalapította az Interview magazint, amely máig megjelenik. 1979-ben pedig az egyik alapítója volt a New York Művészeti Akadémiának. Művészeti alkotásai mellett, ezek a tevékenységek szintén hozzájárultak ahhoz, hogy Warhol a XX. század egyik legmeghatározóbb művészévé vált.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

Qatar-WC

Hogyan fogadjunk a 2022-es labdarúgó-világbajnokságra

Már majdnem itt az ideje a világ legrangosabb tornájának – a 2022-es labdarúgó-világbajnokságnak. Az idei év sok újítással jár. Az egyik az, hogy ez az első alkalom, hogy egy közel-keleti ország ad otthont a világbajnokságnak.

alvás pihentető alvás tippek alváshoz egészséges alvás egészséges életmód

Ezeket edd, és ezeket kerüld, ha nem tudsz aludni

Jó alvás nélkül nincsenek jó nappalaink, de még rosszabb, hogy nem lehetünk teljesen egészségesek sem. Sokan szenvednek kialvatlanságban anélkül, hogy foglalkoznának vele, pedig komoly következményei lehetnek, ha hosszútávon nem tudunk megfelelően pihenni.

betegség hírességek hírességek betegségei maria cross halle berry lil wayne tom hanks toni braxton catherine zeta-jones 4

Hírességek, akik krónikus betegséggel élnek

A betegség nem válogat. A következő sztárok mind megvívták a maguk harcát különböző egészségi problémákkal és saját példájukon keresztül bebizonyították, hogy krónikus betegségekkel is lehet együtt élni, mégpedig boldog életet.

liszt gluténmentes liszt liszt fajták liszt típusok zabliszt rizsliszt csicseriborsó liszt kókuszliszt

Ezek a gluténmentes lisztek, ha alternatívákat keresel

A legtöbben fehér lisztet vagy teljes kiőrlésű lisztet használnak a főzéshez, sütéshez. Ezek glutént tartalmaznak, amire néhányan allergiásak, de mindannyiunk emésztőrendszere nehezen birkózik meg vele, emellett pedig egyéb negatív mellékhatásai is vannak.