Az 1950-es években robbant be Amerikába és Nagy-Britanniába a pop-art művészeti stílus, melynek meghatározó alakja volt Andy Warhol.

Tehetsége számos művészeti ágban kibontakozott

Andy Warhol számos művészeti ágban kipróbálta tehetségét, de polikromatikus képeivel vált leginkább ismerté. Művészetére főképp a merészség, a kortárs képek, az élénk színek és a tömeg-kulturális hatása volt jellemző. Ismerd meg, milyen személy is rejtőzött az ikonikus képek mögött, írja a My Modern Met!

Andy Warhol
Andy Warhol, A Különc Zseni / Fotó: Francois Lochon

Gyermekkori betegsége hozzásegítette, hogy tökéletesre csiszolja képességeit

https://www.instagram.com/p/Bm3thu4H3Z4/?utm_source=ig_web_copy_link

Andy Warhol 1928. augusztus 6-án született a Pennysylvania állambeli Pittsburgh-ben. Gyerekkorában a vitustánc (Sydenham’s chorea) nevű betegséget diagnosztizáltak nála. A kór miatt ágyhoz kötötten élt, így rengeteg ideje maradt rajzolni. Emellett rajongott a popkultúráért: magazinkivágásokkal és sztárok képeivel díszítette a falát, de rengeteget hallgatott rádiót is.

Sikeres cipőillusztrátorként kezdte karrierjét

https://www.instagram.com/p/BYTc9BPgK5l/?utm_source=ig_web_copy_link

Ahogy idősebb lett, a gyermekkori rajzait felváltották a reklámillusztrációk. A New York-i tanulmányai befejezése után a Glamour magazinnál lett illusztrátor. A cipőkről készített képei felkeltették egy manhattani cipőgyáros, Israel Miller érdeklődését, aki felkérte Warholt, hogy tervezzen számára lábbeliket. Ez a lehetőség határozta meg korai művészetét.

Számos híres alkotása az első New York-i debütáló show-járól került ki

https://www.instagram.com/p/BXTPy_ph4K_/?utm_source=ig_web_copy_link

Warhol cipőrajzai nem csak a tervezők körében volt népszerű, de New York kortárs művészeit is lenyűgözte. Az 1950-es években munkáinak nagy része cipőillusztrációkból állt, addig az első önálló kiállítása 1962-ben már sokkal szélesebb életművet mutatott meg a világnak. A kiállításon számos ikonikus darab mutatkozott be, úgymint a Marilyn Diptych, a 100 Soup Cans és a Green Coca Cola Bottles.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Az ok, amiért így festek az az, hogy egy gép szeretnék lenni, és úgy érzem bármit is csinálok, azt gépiesen teszem, és ez az, amit akarok[/perfectpullquote]

– mondta Warhol 1963-ban.

A New York-i stúdiója A gyár volt

https://www.instagram.com/p/BxSGvyjF2_v/?utm_source=ig_web_copy_link

Warhol stúdiójának helyszíne többször is változott 1962 és 1984 között, de mindegyik A gyár néven volt ismert. Warhol nagy asszisztens csapattal dolgozott együtt, akiknek átengedte az egyes munkafolyamatok elvégzését, amelyek egymásra épültek. Együttműködött New York-i társaságokkal, hollywoodi sztárokkal és más hírességekkel is.

Egy radikális feminista író rálőtt és súlyosan megsebesítette

“…I was shot in 1968, so that was the 1968 version. But then I have to think, “Will someone want to do a 1970s remake of shooting me?”” – Andy Warhol, “The Philosophy of Andy Warhol: From A to B and Back Again”, 1975. * Andy Warhol, “Hands Holding Guns”, ca. 1950, © The Andy Warhol Foundation for the Visual Arts, Inc.

No Description

A legtöbben barátként látogatták meg Warholt A gyárban, de ellenséget is szerzett. Valerie Solanas skizofrén, feminista íróval 1960-ban találkozott.  Miután bemutatta az egyik kísérleti filmjét, a radikális feminista azzal vádolta meg a művészt, hogy ellopta az egyik kéziratát, a SCUM Manifesto-hoz.

Betekintést nyerhetünk Andy Warhol és Jean-Michel Basquiat komplex barátságába intim, korábban soha-nem-látott fotók által – ContextUs

Egy híres művész élete mindig izgalmasnak tűnik. Tágas stúdiólakásban tölteni a mindennapokat, életre kelteni valamit, amit csak szeretnél, jó esetben még méltányos fizetést is hazavinni cserébe – egyértelműen jó ajánlatnak hangzik. Azonban ennek is megvannak a maga hátrányai. Például nehéz lehet az alkotás nyomásával megküzdeni vagy a paparazzi elől menekülni.

1968 június 3-án a nő felkereste A gyárat és lelőtte Warholt és Mario Amayat, aki a hely kurátora és kritikusa volt. Amaya könnyebb sérüléseket szenvedett, míg Warhol életveszélyes állapotban került kórházba. A golyók a gyomrát, a máját, a tüdejét és a nyelőcsövét is roncsolták. A sérülései miatt élete végéig egészségügyi fűzőt kellett hordania. A kezelések miatt kórházfóbia alakult ki nála, amely a halálához is vezetett egy operáció halogatása miatt.

Zenekart menedzselt, magazint alapított és egy egyetem alapításában is részt vett

https://www.instagram.com/p/B0TqyIYF_tV/?utm_source=ig_web_copy_link

Noha Warhol leginkább a festményeiről volt ismert, öröksége túlmutat ezeken. Készített számos egyéb művészeti alkotást, ceruzarajzokat, nyomtatványokat, és szobrokat is. A Brillo Box elkészítése is az egyik kreatív projektje volt.

Andy Warhol transzneműekről készített portrésorozatát mutatja be a Tate Modern

Andy Warhol kevésbé ismert, nőimitátorokról és transzvesztitákról készített sorozata áll majd a jövő tavasszal megnyíló tárlat középpontjában. A londoni múzeum húsz év után tér vissza a pop-art legismertebb alakjához, és a szexualitás, a migráció, a halál és a vallás témáján keresztül vizsgálja a művészt.

A ’60-as években a The Velvet Underground rock-együttes menedzsere volt. Gerard Malanggal együtt megalapította az Interview magazint, amely máig megjelenik. 1979-ben pedig az egyik alapítója volt a New York Művészeti Akadémiának. Művészeti alkotásai mellett, ezek a tevékenységek szintén hozzájárultak ahhoz, hogy Warhol a XX. század egyik legmeghatározóbb művészévé vált.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

Nincs több cikk