Mindig is arra vártál, hogy jobban megismerd a két modern művészeti ikon, Jean-Michel Basquiat és Andy Warhol életét? Van egy jó hírünk: érkezik a Warhol on Basquiat könyv, írja a Vice.

Hirdetés

Egy híres művész élete mindig izgalmasnak tűnik. Tágas stúdiólakásban tölteni a mindennapokat, életre kelteni valamit, amit csak szeretnél, jó esetben még méltányos fizetést is hazavinni cserébe – egyértelműen jó ajánlatnak hangzik. Azonban ennek is megvannak a maga hátrányai. Például nehéz lehet az alkotás nyomásával megküzdeni vagy a paparazzi elől menekülni. Mégis, sokunk számára régi vágy teljesülhet az érkező Warhol on Basquiat könyv által. Az alkotás egy intim képet fest két modern művészeti ikon életéről.

A könyv soha-nem-látott fotók százait, idézeteket Andy Warhol naplójából és Warhol és Jean-Michel Bascquiat kollaborációit is tartalmazza.

A kötet a két művész közötti komplex barátság és az 1980-as évek New Yorkjának lenyűgöző krónikája.

Nézd meg Andy Warhol David Hockney-ról és Jean-Michel Basquiat-ról készült polaroid-képeit!

Andy Warhol t ritkán lehetett az SX-70 Polaroid fényképezőgépe nélkül látni. Önportréi mellett hírességekről készített pillanatképei mesélnek a 70-es, 80-as évek partijairól, és az őt körülvevő világról. A művész fotói előrevetítették napjaink imázs- és idealizálás-mániáját. – állította Warhol. Hackett nem csak barátja, de krónikása is volt a művésznek: ő írta az Andy Warhol Diaries -t.

Rengeteg intim és hétköznapi képet csodálhatunk meg a könyv lapjain. Láthatjuk például a Warholt átölelő Basquiat-t, illetve a félmeztelenül súlyokat emelő Basquiat-t figyelő Warholt is. A kötet egy vázlatfüzet hatását kelti, amit az egyetemi éveid során készítesz magadról és a barátaidról. Már ha persze a barátaid közé tartozik Keith Haring, Madonna, Fab Five Freddy és Grace Jones.

Hirdetés