A koronavírus következtében nem egy múzeum és kiállítótér volt kénytelen bezárni kapuit a kultúrakedvelők előtt. A londoni Tate Modern azonban online elérhetővé tette az Andy Warhol-kiállítását. Ez pedig mindenképp nyújt némi vigaszt a művészetek rajongóinak. 

Warhol online

A londoni Tate Modern ad helyet Andy Warhol számtalan témát kimerítő kiállításának. Március 12-től látogatható a múzeum népszerű programja, azonban a koronavírus következtében – csak úgy, mint megannyi másik múzeum és kiállítótér – a gyűjtemény átmenetileg személyesen nem látogatható. 

Andy Warhol Online Kiallitas
Andy Warhol Kiállítása Online Látogatható / Illusztráció: Nofa Aji Zatmiko

A kiállítás szervezői azonban nem hagyták ennyiben a dolgot, és ingyenesen, online elérhetővé tettek Warhol alkotásait. A kiállított műveket egy hétperces videó keretén belül lehet megtekinteni, amiben több kurátor is mesél a pop-art atyjának nagyszabású képeiről, írja a The Guardian. Az online “tárlatvezetés” során szó esik Warhol szüleinek az Egyesült Államokba való megérkezéséről és letelepedéséről, a szexualitásról, valamint a halandóságról is. 

7 perc hírnév

A videó célja, hogy a szervezők elűzzék a Warhol személye körül lebegő mitikus történeteket és legendákat. Sokan beleesünk abba a hibába, hogy amikor rágondolunk, azonnal Coca-Cola üvegekre, leveses konzervekre, Marilyn Monroe vagy Jackie arcképére asszociálunk. Az általános vélekedés szerint ezek az alkotások 1960-as évek során születtek a Silver Factoryban. Az igazság azonban az, hogy az említett művek Warhol otthonában láttak napvilágot, ami máris megváltoztatja sokunk véleményét munkáiról.

Andy Warhol at Tate Modern – Exhibition Tour | Tate

Although our galleries are temporarily closed we wanted to share the Andy Warhol exhibition at Tate Modern with you. Join Tate curators Gregor Muir and Fiont…

Továbbá az sem igaz, hogy hírneve a filmiparban és a tévében való befolyása vagy a hírességekkel folytatott ismeretségek következtében magyarázható. Warholban sokkal elemibb és megmozgató tehetség rejlik, mint azt elsőre gondolnánk. Képes volt az autentikus énjét és szeszélyességét képeiben elrejteni, motiváltsága pedig mindenképp sikerre vitte volna, ha akár csak 15 percre is.

Andy Warhol cipőillusztrátorként kezdte – Érdekességek a pop-art atyjáról

Andy Warhol cipőillusztrátorként kezdte – Érdekességek a pop-art atyjáról Tehetsége számos művészeti ágban kibontakozott Andy Warhol számos művészeti ágban kipróbálta tehetségét, de polikromatikus képeivel vált leginkább ismerté. Művészetére főképp a merészség, a kortárs képek, az élénk színek és a tömeg-kulturális hatása volt jellemző.

A szervezők Warholnak ezt a valós énjét kívánják bemutatni a felvételen keresztül. 

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Warhol mindenkié. Ő azon ritka alkotók egyike, aki a művein keresztül válhatott Amerika egyik leghíresebb művészévé, ha nem a legismertebb amerikaiak közé tartozik. Az idők során Warhol egy hatalmas branddé vált – tulajdonképpen még mindig az –, olyanná, amilyet mindig is akart[/perfectpullquote]

– állítják Gregor Muir és Fiontán Moran kurátorok. Ugyan a videó nem összehasonlítható a Tate Modernben tett személyes látogatásunkkal, mégis érdekes élményt nyújthat ez az új fajta megközelítés. Nem is beszélve a kurátorok formabontó tárlatvezetéséről, amely során részletes rálátásunk lehet Warhol életére, művei mögött meghúzódó gondolataira és társadalomra gyakorolt hatására.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

Qatar-WC

Hogyan fogadjunk a 2022-es labdarúgó-világbajnokságra

Már majdnem itt az ideje a világ legrangosabb tornájának – a 2022-es labdarúgó-világbajnokságnak. Az idei év sok újítással jár. Az egyik az, hogy ez az első alkalom, hogy egy közel-keleti ország ad otthont a világbajnokságnak.

alvás pihentető alvás tippek alváshoz egészséges alvás egészséges életmód

Ezeket edd, és ezeket kerüld, ha nem tudsz aludni

Jó alvás nélkül nincsenek jó nappalaink, de még rosszabb, hogy nem lehetünk teljesen egészségesek sem. Sokan szenvednek kialvatlanságban anélkül, hogy foglalkoznának vele, pedig komoly következményei lehetnek, ha hosszútávon nem tudunk megfelelően pihenni.

betegség hírességek hírességek betegségei maria cross halle berry lil wayne tom hanks toni braxton catherine zeta-jones 4

Hírességek, akik krónikus betegséggel élnek

A betegség nem válogat. A következő sztárok mind megvívták a maguk harcát különböző egészségi problémákkal és saját példájukon keresztül bebizonyították, hogy krónikus betegségekkel is lehet együtt élni, mégpedig boldog életet.

liszt gluténmentes liszt liszt fajták liszt típusok zabliszt rizsliszt csicseriborsó liszt kókuszliszt

Ezek a gluténmentes lisztek, ha alternatívákat keresel

A legtöbben fehér lisztet vagy teljes kiőrlésű lisztet használnak a főzéshez, sütéshez. Ezek glutént tartalmaznak, amire néhányan allergiásak, de mindannyiunk emésztőrendszere nehezen birkózik meg vele, emellett pedig egyéb negatív mellékhatásai is vannak.