Követem Sztárok Angelina Jolie rajongóként készített interjút az afrikai Greta Thunberggel,...

Angelina Jolie rajongóként készített interjút az afrikai Greta Thunberggel, Vanessa Nakate klímaaktivistával

Promóció

A Vanessa Nakate klímaaktivistával készült interjúban a klímavészhelyzet és az afrikai nők jogainak összefüggése mellett Angelina Jolie egyik örökbefogadott gyermeke, Zahara is szóba került.

Amikor Angelina Jolie a rajongó

Promóció
- Advertisement -

A Time 100 beszélgetések sorozat legújabb részében Angelina Jolie interjút készített az afrikai Greta Thunberg-ként emlegetett 23 éves ugandai klímaaktivistával, Vanessa Nakatéval, írja a Harper’s Bazaar.

Angelina Jolie és Zahara / Fotó: Ernesto S. Ruscio / Getty Images

Angelina Jolie-ról tudjuk, hogy különösen érzékeny a globális problémákra. Az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának különmegbízottjaként a szívén viseli a menekültek sorsát. 2001 óta végez missziókat a világ minden táján, és már több mint húsz országban segített menekülteken.

Tiébélé: Az afrikai falu, ahol minden ház egy műalkotás

A falu a Szavanna sivatag felett, egy domb lábába fészkelve található. A kassenák a 15. század óta lakják az 1,2 hektárnyi területet, Willaert és Stravkis 2009-ben látogathatták meg őket. A fotók Tiébélé érintetlenségét, az emberek sajátos életmódját dokumentálják, akiknek ősei hagyománya évszázadokon keresztül fennmaradt a népcsoportban.

A Maddox Jolie-Pitt Alapítvány környezetvédelmi és emberi jogi kérdésekkel is foglalkozik (veszélyeztett állatok és erdők védelme, mezőgazdaság, oktatás, nemek közötti egyenlőség és egészségügy).

This inequality, of course, starts from the kind of system that we are in. It is the system that needs to be completely shattered. Because if we continue in this kind of system, we are continuously going to see inequalities, and we are going to see the most affected people continuously being traumatized, continuously being destroyed and being left with nothing. In regards to Black Lives Matter, when I found out about that, it was very, very heartbreaking and very disturbing to think that there are actually people out there who are suffering terrible, terrible actions of racism. It is something that I experienced to some extent, but it wasn’t as deep as what is happening in the States. I remember in January I happened to be cropped out of a photo with other climate activists, and to me that was a form of racism, and it felt like I had been robbed of my space. And I wasn’t the first. This is continuously going to happen unless you put an end to a system that promotes white saviorism. If we don’t address the issue of racial justice, we won’t be able to get climate justice. So every climate activist should be advocating for racial justice because if your climate justice does not involve the most affected communities, then it is not justice at all. Link in bio

No Description

Így nem csoda, hogy a világsztár „hőse” egy ugandai fiatal lány, akinek tevékenysége a Time magazin szerint is életbevágóan fontos. Nakate hónapokon át magányosan tiltakozott a kampalai parlament előtt.

Mozgalma, a Rise Up célja, hogy az afrikai emberek hangját „felhangosítsa”.

Bár Angelina Jolie-ra a riporter szerepét osztották ebben a különleges interjúban, de nem csak kérdezett, hanem mesélt Zahara lányáról, akit 2005-ben fogadott örökbe.

Angelina Jolie and Vanessa Nakate | TIME100 Talks

Concerned about her country’s rising temperatures, Ugandan climate activist Vanessa Nakate, 23, spent months protesting alone outside the gates of Parliament…

„Az egyik gyermekem, az egyik lányom etióp származású… Nagyon sokat tanultam tőle. A családunk tagja, de egyben egy rendkívüli afrikai lány is. Kapcsolata a hazájával, a földrésszel az ő sajátja, amit én csodálattal telve, kívülről szemlélek” – árulta el a Demóna sztárja.

Vanessa Nakate szerint faji egyenlőség nélkül nincs klíma-igazságosság

„Addig nem beszélhetünk valódi klíma-igazságosságról, amíg nem oldjuk meg azokat a problémákat, amelyekkel az afrikai nők naponta szembesülnek” – mondta ki Nakate a beszélgetés alatt.

Marine life continues to die as a result of the plastics that end up in our water bodies. Play your part in stopping this. Stop the use of plastics. Embrace the #NewDealForNature @WWFUganda https://t.co/NkdqKn0Fwc

No Description

Az aktivista a faji egyenlőség kérdését szintén megemlítette, hogy további egyenlőtlenségeket is korrigálhasson az emberiség a világban.

Ha nem oldjuk meg a faji egyenlőség problémáját, akkor a klíma-igazságosság sem jöhet létre. Tehát minden klímaaktivistának a faji egyenlőségért is ugyanúgy ki kell állnia, mert, ha a klíma-igazságosságnak nem képezik részét a leginkább érintett közösségek, akkor azt nem nevezhetjük igazságosnak

– magyarázta Nakate.

Promóció
Promóció
Promóció

legnépszerűbbek

A WHO üzeni: ezeket tartsd be, hogy ne kapd el a koronavírust

Az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) ajánlásokat tett közzé, milyen szabályokat érdemes betartani a megelőzés gyanánt, valamint mik a koronavírus tünetei.

Az olasz nővér megmutatta, milyen káros hatásai vannak a koronavírusnak

Egy olaszországi nővér a koronavírus frontvonalából posztolt.

Így teszi tönkre a tüdőt a koronavírus

A felvételek az egyik olyan kínai páciens tüdejéről készültek, aki még tavaly decemberben hunyt el Kínában.
Promóció

a szerk. ajánlása

Andy Warhol cipőillusztrátorként kezdte – Érdekességek a pop-art atyjáról

Andy Warhol a XX. század egyik legmeghatározóbb művésze volt.

Laczkovich Borbála, a Banksy-kiállítás kurátora: „A felszín mögött egy komplex és ellentmondásos képet kapunk”

Laczkovich Borbála, a Godot Kortárs Művészeti Intézet kurátora segítségével tisztába tesszük, mit is jelent egy Banksy-mű hitelessége, jogos-e a művész szellemiségére hivatkozni a kiállítás ellen, miközben jópár műhelytitokra és felszín alatti sztorira is fény derül.

Saiid: „Ugyanaz a vonat, csak lecsatoltak egy pár vagont”

A lényeg, hogy az „élet szörfdeszkáján” sodródni és ride-olni is ugyanolyan jó lehet!

ez is érdekeltéged
<3