Angelina Jolie eladja Winston Churchill 2. világháborús festményét, amelyet még Brad Pittől kapott

Két híres tulajdonosa között 50 évig egy szekrényben állt Winston Churchill egyik legfontosabb festménye.

Angelina Jolie is meglovagolja az A korona sorozat árfelhajtó hatását

Egy hónapja adtunk hírt arról, hogy A korona sorozatnak  köszönhetően komolyan megnőtt Winston Churchill egykori brit miniszterelnök és hobbifestő alkotásainak ázsiója.

winston churchill Tower of the Koutoubia Mosque
Winston Churchill: Tower of the Koutoubia Mosque / Fotó: Christie's

A CNN pedig most arról számol be, hogy Angelina Jolie eladja a tulajdonában lévő Churchill-festményt, amely várhatóan 3,4 millió dollár körüli áron – több mint 1 milliárd forintért – kelhet el a Christie’s aukcióján.

Kapcsolódó cikk
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: email

A Tower of the Koutoubia Mosque (A koutoubiai mecset tornya) című képet akkor festette Churchill, amikor Marokkóban, Marrakech-ben járt a casablancai konferencia után 1943 januárjában. Ezen a rendkívül jelentős 2. világháborús csúcstalálkozón határozta meg az amerikai elnökkel, Franklin D. Roosevelttel közösen a szövetségesek stratégiáját a náci Németország ellen. Megállapodtak, hogy kizárólag a feltétel nélküli megadást fogadják el a tengelyhatalmak részéről.

Churchill kedvenc műve lehetett

Nick Orchard, a Christie’s modern brit művészetért felelős igazgatója szerint Churchillt feldobhatták a szövetségesek sikerei, és az, hogy az általa egyik legszebbnek tartott országban tartózkodik. Bár a háború előtt több marokkói képet is készített, úgy tudni, hogy 1939 óta nem festett, és utána is csak 1945-ben kezdett ismét alkotni, tehát ez az egyetlen ismert festménye, amelyet a 2. világháború idején készített.

Miután Churchill Rooseveltnek ajándékozta a képet, ő a fiára hagyta, aki a ’60-as években eladta egy filmesnek. Végül New Orleans-be került, és a tulajdonos család egy szekrényben tárolta több mint 50 éven át. Az örökösük viszont eladta egy galériának, amelytől aztán a tulajdonos-régiségkereskedő szerint Brad Pitt 2011-ben vásárolta meg akkori párjának, Angelina Jolie-nak. A pár két év házasság után 2016-ban szakított, a válóperük még mindig nem zárult le. A mű értékét 2-3,4 millió dollárra becsülik.

Kapcsolódó cikk
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: email

Orchard úgy véli, hogy a Tower of the Koutoubia Mosque lehet Winston Churchill legjobb képe. Egyrészt a számára kedves helyszín miatt, másrészt mert mutatja, milyen szoros barátság szövődött a két nagyhatalmi vezető között, és Churchill milyen nagyra tartotta az amerikai elnököt. 

A Christie’s március 1-én bocsátja értékesítésre a festményt.


Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból