Két híres tulajdonosa között 50 évig egy szekrényben állt Winston Churchill egyik legfontosabb festménye.

Angelina Jolie is meglovagolja az A korona sorozat árfelhajtó hatását

Egy hónapja adtunk hírt arról, hogy A korona sorozatnak  köszönhetően komolyan megnőtt Winston Churchill egykori brit miniszterelnök és hobbifestő alkotásainak ázsiója.

Winston Churchill Tower Of The Koutoubia Mosque
Winston Churchill: Tower Of The Koutoubia Mosque / Fotó: Christie's

A CNN pedig most arról számol be, hogy Angelina Jolie eladja a tulajdonában lévő Churchill-festményt, amely várhatóan 3,4 millió dollár körüli áron – több mint 1 milliárd forintért – kelhet el a Christie’s aukcióján.

Kapcsolódó cikk

A Tower of the Koutoubia Mosque (A koutoubiai mecset tornya) című képet akkor festette Churchill, amikor Marokkóban, Marrakech-ben járt a casablancai konferencia után 1943 januárjában. Ezen a rendkívül jelentős 2. világháborús csúcstalálkozón határozta meg az amerikai elnökkel, Franklin D. Roosevelttel közösen a szövetségesek stratégiáját a náci Németország ellen. Megállapodtak, hogy kizárólag a feltétel nélküli megadást fogadják el a tengelyhatalmak részéről.

Churchill kedvenc műve lehetett

Nick Orchard, a Christie’s modern brit művészetért felelős igazgatója szerint Churchillt feldobhatták a szövetségesek sikerei, és az, hogy az általa egyik legszebbnek tartott országban tartózkodik. Bár a háború előtt több marokkói képet is készített, úgy tudni, hogy 1939 óta nem festett, és utána is csak 1945-ben kezdett ismét alkotni, tehát ez az egyetlen ismert festménye, amelyet a 2. világháború idején készített.

Miután Churchill Rooseveltnek ajándékozta a képet, ő a fiára hagyta, aki a ’60-as években eladta egy filmesnek. Végül New Orleans-be került, és a tulajdonos család egy szekrényben tárolta több mint 50 éven át. Az örökösük viszont eladta egy galériának, amelytől aztán a tulajdonos-régiségkereskedő szerint Brad Pitt 2011-ben vásárolta meg akkori párjának, Angelina Jolie-nak. A pár két év házasság után 2016-ban szakított, a válóperük még mindig nem zárult le. A mű értékét 2-3,4 millió dollárra becsülik.

Kapcsolódó cikk

Orchard úgy véli, hogy a Tower of the Koutoubia Mosque lehet Winston Churchill legjobb képe. Egyrészt a számára kedves helyszín miatt, másrészt mert mutatja, milyen szoros barátság szövődött a két nagyhatalmi vezető között, és Churchill milyen nagyra tartotta az amerikai elnököt. 

A Christie’s március 1-én bocsátja értékesítésre a festményt.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

Qatar-WC

Hogyan fogadjunk a 2022-es labdarúgó-világbajnokságra

Már majdnem itt az ideje a világ legrangosabb tornájának – a 2022-es labdarúgó-világbajnokságnak. Az idei év sok újítással jár. Az egyik az, hogy ez az első alkalom, hogy egy közel-keleti ország ad otthont a világbajnokságnak.