Egy új jogszabálynak köszönhetően ideiglenesen a kijárási tilalom alatt is hozzá lehet jutni az abortusztablettához Angliában. Az abortuszpárti aktivisták nem értik, Észak-Írországra miért nem vonatkozik a szabályozás.

Abortusz a koronavírus idején

A Dazed cikke szerint múlt héten az Egyesült Királyság kormánya jóváhagyta a jogszabályt, amely lehetővé teszi, hogy az angol nők a koronavírus-járvány alatt is tudjanak abortusztablettát felíratni. Korábban a Brit Terhességi Tanácsadók (BPAS) petíciót intéztek a kormányhoz az ügy érdekében, hiszen a kijárási tilalom alatt sokan nem jutnának el a kórházakba.

Abortusz My Body
/ Fotó: Adobestock

Az Egészségügyi és Szociális tárca kiadott egy nyilatkozatot, amely szerint rendkívüli intézkedéseket hoznak annak érdekében, hogy a nők az elkövetkezendő két évben, vagy ameddig a vészhelyzet tart, hozzáférhessenek az alapvető magzatelhajtó lehetőséghez otthonaikban. A jogszabály kizárólag Angliára érvényes, mivel Skóciában és Wales-ben már korábban érvényben volt a lehetőség. A jogszabály nem rendelkezik egyértelműen arra vonatkozóan, hogyan lehet megvásárolni a tablettát. Jelenleg annyi biztos, hogy előzőleg a háziorvossal kell telefonon konzultálni és legfeljebb a terhesség 10. hetében lévő nőkre vonatkozik.

Megszavazták az egyneműek házasságát Észak-Írországban

Megszavazták az egyneműek házasságát Észak-Írországban Az Egyesült Királyság részét képező Észak-Írország megszavazta, hogy a meleg párok is házasságot köthessenek. A CNN tudósítása szerint a brit parlament és Stormont, az észak-ír törvényhozás hat küzdelmes év után fogadta el a törvényt, és ezzel az észak-írek is csatlakoznak az angolokhoz, skótokhoz és walesiekhez, ahol már 2014 óta érvényben van a rendelkezés.

„A közbiztonság és az alapvető egészségügyi szolgáltatásokhoz való hozzáférés is elsődleges számunkra ezekben a nehéz időkben. Módosítjuk az irányelveinket, így azoknak a nőknek, akik meg kívánják szokítani a terhességüket a 10. hétig, és nem áll módjukban kórházba menni, biztosítani tudjuk az abortusztablattát. Ez a rendelekezés csak ideiglenesen marad érvényben, és egy orvossal történő telefonos vagy emailes konzultációnak kell megelőznie. Hamarosan rendelkezünk a részletekről” – olvasható a brit kormány állásfoglalásában.

Dr. Patricia Lohr, a BPAS orvosigazgatója szerint sürgősen tisztázni kell a részleteket, hogy az érintettek mihamarabb hozzájussanak a készítményhez.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Sok asszony nem tudja most elhagyni az otthonát, vagy hosszú utat kéne megtennie, hogy ellátáshoz jusson, amivel magát és másokat is szükségtelen fertőzésveszélynek tenne ki. Minden egyes nap, amíg nem készül el a szabályozás, nők százai lesznek kénytelenek elhagyni a lakásukat, köztük az eleve rizikócsoportba tartozók, akiknek egyéb krónikus betegségük van. Mihamarabbi intézkedésre van szükségük[/perfectpullquote]

– nyilatkozta Dr. Lohr.

Észak-Írország kimaradt a szabályozásból

A kormány bejelentése jó hírnek számít, ám Észak-Írország kimaradt a hatálya alól, annak ellenére, hogy 2019 októberében ott is tövényessé vált a művi terhességmegszakítás elvégzése. Az észak-ír terhességmegszakítást 2020 áprilisra tervezték bevezetni, de az nem derült ki, hogy a koronavírus-járvány mennyiben érinti ezt a dátumot, és főleg, hogy a köztes időben hogy férhetnek hozzá az ellátáshoz.

Több mint 200 képviselő kérte az abortuszszabályozást

A kongresszus több mint kétszáz tagja írta alá azt az amerikai Legfelsőbb Bíróságnak címzett beadványt, amelyben sürgetik az 1973-ban hozott ítélet felülvizsgálatát. Az úgynevezett Roe v. Wade-ügyben hozott döntés tette lehetővé azóta is az egész Egyesült Államokban az abortusz legalitását és jogi szabályozását.

Naomi Connor az Alliance for Choice, egy abortuszpárti szervezet aktivistája ugyanakkor aggodalmának adott hangot. Szerinte a törvényhozók nem vették figyelembe, hogy a koronavírus-járvány idején a beavatkozások elvégzéséhez nehézkes közlekedni, illetve nem lehet már időpontot kapni, ahogy leállnak a közszolgáltatások.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Nem lenne szabad a terhes nőket illegális terhességmegszakításnak kitenni, amikor létezik tudományosan elfogadott, biztonságos és elérhető alternatíva[/perfectpullquote]

– állítja Connor. Az Alliance for Choice ezért szintén petícióval fordult az egészségügyi miniszterhez, Robin Swannhez. Azt kívánják elérni, hogy az Angliában érvényes szabályozási feltételek szerint szabályozzák Észak-Írországban is a terhességmegszakítás kérdését a járvány idején.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

Qatar-WC

Hogyan fogadjunk a 2022-es labdarúgó-világbajnokságra

Már majdnem itt az ideje a világ legrangosabb tornájának – a 2022-es labdarúgó-világbajnokságnak. Az idei év sok újítással jár. Az egyik az, hogy ez az első alkalom, hogy egy közel-keleti ország ad otthont a világbajnokságnak.

alvás pihentető alvás tippek alváshoz egészséges alvás egészséges életmód

Ezeket edd, és ezeket kerüld, ha nem tudsz aludni

Jó alvás nélkül nincsenek jó nappalaink, de még rosszabb, hogy nem lehetünk teljesen egészségesek sem. Sokan szenvednek kialvatlanságban anélkül, hogy foglalkoznának vele, pedig komoly következményei lehetnek, ha hosszútávon nem tudunk megfelelően pihenni.

betegség hírességek hírességek betegségei maria cross halle berry lil wayne tom hanks toni braxton catherine zeta-jones 4

Hírességek, akik krónikus betegséggel élnek

A betegség nem válogat. A következő sztárok mind megvívták a maguk harcát különböző egészségi problémákkal és saját példájukon keresztül bebizonyították, hogy krónikus betegségekkel is lehet együtt élni, mégpedig boldog életet.

liszt gluténmentes liszt liszt fajták liszt típusok zabliszt rizsliszt csicseriborsó liszt kókuszliszt

Ezek a gluténmentes lisztek, ha alternatívákat keresel

A legtöbben fehér lisztet vagy teljes kiőrlésű lisztet használnak a főzéshez, sütéshez. Ezek glutént tartalmaznak, amire néhányan allergiásak, de mindannyiunk emésztőrendszere nehezen birkózik meg vele, emellett pedig egyéb negatív mellékhatásai is vannak.