Az Angolkák sorozat készítői elnézést kértek, amiért feketékkel vicceltek

A népszerű angol BBC-sorozat, az Angolkák számos számos embertípust kigúnyolt, ezért az alkotók, Matt Lucas és David Walliams elnézést kértek a feketétől.

Erősödik az öncenzúra a Black Lives Matter miatt

A Black Lives Matter hatására egyre több humorista érzi úgy, hogy elnézést kell kérnie korábbi előadásaiért. Korábban Jimmy Fallon megkövette Chris Rock kollégáját egy paródia miatt. A BBC a Waczak szálló egyik rasszistának vélt epizódját távolította el platformjáról, amit John Cleese élesen bírált.

angolkak Desiree DeVere
David Walliams afroamerikai nőként az Angolkákban / Fotó: BBC

Matt Lucas és David Walliams elnézést kértek, amiért különböző etnikai hátterű karaktereket figuráztak ki az Angolkák című szkeccs-sorozatukban. A sorozatban ugyanis egyes jelenetekben feketére sminkelve jelenítették meg az afroamerikai karaktereket. A BBC, a Netflix a BritBox már korábban eltávolította a kifogásolt tartalmakat.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Sajnáljuk, hogy más rasszok karaktereit játszottuk el. Még egyszer kijelentjük, hogy tisztázzuk: hibát követtünk el és mélységesen sajnáljuk[/perfectpullquote]

– szabadkozott a humorista pár.

A Netflix is lépett az ügyben

Lucas és Walliams továbbá kiemelték, hogy ők már korábban többször is beszéltek arról a nyilvánosság előtt, hogy sajnálják a rasszista jeleneteket.

Matt Lucas és David Walliams
Matt Lucas és David Walliams, az őrült humorista páros / Fotó: Pinterest

„Ha visszamehetnék, és újra csinálhatnám az Angolkákat, akkor már nem viccelődnék a transzvesztitákkal. Nem játszanék el fekete karaktereket sem. Valójában már meg sem csinálnánk azt a műsort. Feldühítette az embereket. Akkoriban sokkal durvább poénokat készítettünk, mint manapság” – nyilatkozta 2017-ben Lucas.

Az év elején Lucas még úgy nyilatkozott, hogy szeretnék visszahozni a műsort valamilyen módon, akár színpadi show formájában is.

https://www.youtube.com/watch?v=5bYkEdMsBqQ

Az Angolkák című sorozat 2003-2008 között volt látható, amelyben a humorista páros számos nemzetiséget kiparodizált a britektől kezdve, a fehér amerikaiakon át, az afroamerikai emberekig.  Walliams egy fekete nőt, Desiree DeVere-t alakított a műsorban, míg Lucas egy fekete lelkipásztort, Jesse Kinget. Az antirasszista tüntetések miatt a Netflix jobbnak látta, ha villámgyorsan eltávolítja a platformjáról a humorista páros másik komédiáját, a Repülj velem! című filmet is.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Az idők változnak[/perfectpullquote]

– nyilatkozta az Angolkák sorozatot gyártó BBC.

A BLM-tüntetők elővették az A Mancs őrjárat rendőrkutyusát, Chase-t is

Az A Mancs őrjárat stábja hivatalos Twitter-oldalukon kiálltak a Black Lives Matter mozgalom és az ahhoz kapcsolódó amerikai tüntetések mellett múlt héten. Ennek ellenére több twitterező elárasztotta az oldalt egyik posztját hozzászólásaikkal azt követelve, hogy írják ki Chase-t, a rendőrkutyát a rajzfilmsorozatból.

Az Angolkák és a Waczak szálló sorsára juthat számos sztereotip, illetve rasszista elemekre épülő vígjáték is, amelyet az új idők szele elsodorhat. Többek között ide sorolhatóak a testsúlyproblémás afroamerikaikat kigúnyoló Bölcsek kövére 1-2, az elhízott afronagyit szerepeltető Gagyi mami 1-2 vagy az ostoba, fehér nőket parodizáló Feketék fehéren című vígjátékok is.


Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból