Magyar animációt is díjaztak az online Anilogue fesztiválon

A rövidfilmek között Gyina Velikovszkaja Kötelékek, a gyerekeknek készült művek sorában Aljona Baranova Falevél című alkotása kapta a 18. Anilogue Nemzetközi Animációs Filmfesztivál díjait a budapesti szemle online megrendezett első felvonásában.

Ezer eurós pénzjutalom

A Kötelékek a zsűri Best of Anilogue díját és az Anilogue közönsége által odaítélt elismerést egyaránt megkapta. Mindkét rövidfilmes díj ezer eurós pénzjutalommal jár, mellettük Orosz Judit Odakint című alkotása a gyermekfilmes zsűri külön elismerésében részesült – közölték a szervezők az MTI-vel.

Orosz Judit Mome Diploma Odakint
Orosz Judit / Fotó: Mome Diploma

A november 25-29. között zajló animációs filmfesztiválon huszonnégy rövidfilm állt versenyben. A zsűri tagjai voltak Pálfi Szabolcs magyar animációs rendező, Nancy Denney-Phelps amerikai-belga filmes újságíró és Aurelia Aasa észt filmkritikus.

A díjazottak névsora

Az orosz Gyina Velikovszkaja Kötelékek című filmje mesteri kézügyességgel elkészített alkotás, amely egy megható történetet mindenkihez elérő rajznyelven ad át, függetlenül attól, hogy a néző az otthonról távozó gyermek szülője, vagy éppen maga a gyerek.

'Ties' trailer (Dina Velikovskaya, Germany, Russia)

A daughter leaves the family home to lead a life of her own as an adult. Still, she remains connected to where she's from, which has consequences for everyon...

Pálfi Szabolcs Zachary Zezima Egy barátom barátja című alkotását részesítette külön elismerésben, Nancy Denney-Phelps Anita Killi Anyám nem tudta című munkáját méltatta, míg Aurelia Aasa Alexandra Májová Mosógép című alkotását emelte ki. A gyermekfilmek versenyében tizenöt alkotás állt rajtvonalhoz. A háromtagú zsűri – Saskia von Virag svájci kurátor és animációs rövidfilm producer, Glaser Katalin magyar animációs rendező és Ligia Soare, a bukaresti Anim’est Animációs Filmfesztivál egyik alapítója – egyedi látványvilága, gyönyörű rajzai és meleg hangulata miatt ítélték oda az oroszországi születésű, Prágában élő Aljona Baranova Falevél című filmjének a Best of Anilogue díjat. A rövidfilmben egy kis falevél felébreszti egy tengerész vágyát, hogy a tengerek hullámait felcserélje a levelek suhogására.

Aljona Baranova Leaf Animacio
Részlet Aljona Baranova Falevél című alkotásából / Fotó: Film Freeway

Saskia von Virag Orosz Judit Odakint című alkotását részesítette elismerésben, Glaser Katalin Gil Alkabetz Egy viharos éj című művét emelte ki, míg Ligia Soare Natalia Mirzoján Boldog nagymamákat! című animációját jutalmazta különdíjjal. Vasárnap 17 órától a Toldi Távmoziban a Best of Anilogue 2020 válogatásban újra láthatóak lesznek a nyertes alkotások, és egy portugál rövidfim-válogatást is megnézhet a közönség, amely után zoomon találkozhat is a rendezőkkel. Az Anilogue második felvonása 2021 májusában lesz, akkor az Uránia, az Art+ és a Francia Intézet mozitermeiben lesznek a vetítések.

Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból