Sem a New York-i Metropolitan Operában (Met), sem a Berlini Állami Operában nem lép fel Anna Netrebko világhírű osztrák-orosz szoprán, miután arra kérték, határolódjon el az orosz kormány ukrajnai inváziójától, de ezt nem tette meg, írja az MTI.

“Nagy művészeti veszteség a Met és az opera számára. Anna Netrebko a Met történetének az egyik legjelentősebb énekese, de nem láttunk közös jövőt akkor, amikor Putyin ártatlan áldozatokat öl Ukrajnában” – közölte csütörtökön Peter Gelb, a Met vezérigazgatója. Gelb vasárnap azt mondta, a Met nem foglalkoztat olyan művészt, aki Putyint támogatja.

Az 50 éves énekesnő lemondta részvételét a Berlini Állami Operaház júniusi és júliusi Turandot-előadásában. Az operaház pénteken azt közölte, korábban arra kérték az énekesnőt, határolódjon el az orosz kormány ukrajnai akcióitól, melyek sértik a nemzetközi jogot.

Kiváló énekesnőként nagyra becsüljük Anna Netrebkót, akivel hosszú évek művészi együttműködése köt össze bennünket. Ugyanakkor a brutális háború miatt nem látunk lehetőséget a közös munka folytatására

– idézte a Zeit a berlini operaházat.

A milanói Scala és a zürichi operaház már korábban elhatárolódott attól, hogy Netrebkóval együtt dolgozzon. A március 2-ára tervezett férjével, Juszif Ejvazovval közös koncertjét a hamburgi Elbphilharmonie-ban szeptember 7-re halasztották.

A héten a Müncheni Filharmonikusok váltak meg világhírű vezető karmesterüktől, Valerij Gergijevtől, mert a Putyin támogatói közé tartozó művész nem határolódott el az Ukrajna elleni orosz inváziótól. A karmesterrel korábban szakított a baden-badeni Festspielhaus, lemondták hangversenyeit többek között amerikai, brit, holland és osztrák előadóhelyek. A milanói Scala is felszólította a moszkvai rendszer nyilvános elítélésére. A művész ennek a felszólításnak sem tett eleget.

A művészetben érdekeltek világszerte kiállnak Ukrajna mellett, ebben a cikkünkben a francia kulturális intézmények szolidaritásról írtunk.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet