Alig akad ember a földön, aki Anne Frank neve hallatán ne tudná, kiről is van szó. A lány, aki idén júniusban lenne 90 éves, a II. világháború borzalmainak áldozata lett, de édesapja által kiadott naplójának köszönhetően az egész világ megismerhette nevét, és élete utolsó 3 évét. Jövő hónapban pedig megjelenik naplójának bővített kiadása, Anne Frank: The Collected Works címmel.

Nehéz visszaemlékezni a II. világháború holokauszt-áldozataira, még nehezebb azokra a gyermekekre, akik előtt még ott állt az egész élet, de azt kegyetlenül elvették tőlük, így a felnőtt kort már nem élhették meg. Az egyik közülük Anne Frank, az a zsidó kislány, akinek édesapján kívül az egész családja a holokauszt áldozata lett.

Otto Frank később kiadta lánya naplóját, ami ma a világ egyik leghíresebb irodalmi munkája. 60 nyelvre fordították le, és több mint 30 millió példányban kelt el.

Albert Gomes de Mesquita azon szerencsések egyike, aki még ismerte Anne-t, és aki egy mondat erejéig szerepel is a naplóban. Bár a lány valószínűleg el is felejtette utána, de Mesquita esetében a helyzet pont fordítva alakult.

Anne Frank
Nevét Az Egész Világ Ismeri / Fotó: Index

A 89 éves férfi a mai napig utazik, konferenciákra jár, amelyen Anne Frank élete a fő téma. A születésnapon, amelyen a híres naplót is megkapta a fiatal lány, de Mesquita is részt vett. Bart van Es, akinek biográfiája – The Cut Out Girl – családjának a világháború alatt átélt megpróbáltatásairól szól, és Costa-díjat kapott érte, megkérdezte de Mesquitát, mit gondolt először, amikor elolvasta a naplót.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Az első reakcióm az volt, hogy ezt én is írhattam volna, de később rájöttem, hogy ami különlegessé tette, az nem az események voltak, amiket átélt (azokat én magam is átéltem), hanem az ő személyes fejlődése[/perfectpullquote]

– mondta de Mesquita.

Albert családja ugyanakkor bujdosott a náci katonák elől, amikor Anne családja is, és őket is megtalálták, de csodával határos módon sikerült megszökniük.

Két titkosított oldalt fedeztek fel nemrég Anne Frank naplójában – A fiatal lány legféltettebb titkai kerülnek napvilágra

A fehér-piros kockás jegyzetfüzet titkosított két oldala disznó vicceket és olyan leírásokat rejt, amelyekre a fiatal lány úgy utal, mint “szexuális dolgok”. Nem sejthette, hogy egy új, digitális technikával legféltettebb titkai valaha napvilágra kerülnek. Mint ismeretes, Anne Frank a naplóját a második világháború alatt írta, egy titkos padlásszobában a nácik elől rejtőzködve.

A napló idei kiadása, az Anne Frank: The Collected Works kiegészült Anne rövid történeteivel (a lány újságírónak készült), egy be nem fejezett novellával, eddig nem kiadott levelekkel, verseivel. Sőt, családi fotók is helyet kaptak a könyvben, leírják a tervet, ahogyan a család a rejtőzködést tervezte. A szerkesztők még a család háttértörténetét is megosztják, valamint a napló kiadását és fogadtatását. Valószínűleg ennél pontosabb, részletesebb írás még nem készült Anne Frank és családja történetéről.

Az új munkáról szóló, részletes írást itt tudod elolvasni, angol nyelven.

Top sztorik a rovatból

Nincs több cikk

Ez is érdekelhet