Olvasom Anne Frank: a valódi lány a napló mögött

Anne Frank: a valódi lány a napló mögött

Promóció

Alig akad ember a földön, aki Anne Frank neve hallatán ne tudná, kiről is van szó. A lány, aki idén júniusban lenne 90 éves, a II. világháború borzalmainak áldozata lett, de édesapja által kiadott naplójának köszönhetően az egész világ megismerhette nevét, és élete utolsó 3 évét. Jövő hónapban pedig megjelenik naplójának bővített kiadása, Anne Frank: The Collected Works címmel.

Promóció
- Advertisement -

Nehéz visszaemlékezni a II. világháború holokauszt-áldozataira, még nehezebb azokra a gyermekekre, akik előtt még ott állt az egész élet, de azt kegyetlenül elvették tőlük, így a felnőtt kort már nem élhették meg. Az egyik közülük Anne Frank, az a zsidó kislány, akinek édesapján kívül az egész családja a holokauszt áldozata lett.

Otto Frank később kiadta lánya naplóját, ami ma a világ egyik leghíresebb irodalmi munkája. 60 nyelvre fordították le, és több mint 30 millió példányban kelt el.

Albert Gomes de Mesquita azon szerencsések egyike, aki még ismerte Anne-t, és aki egy mondat erejéig szerepel is a naplóban. Bár a lány valószínűleg el is felejtette utána, de Mesquita esetében a helyzet pont fordítva alakult.

Nevét az egész világ ismeri / Fotó: Index

A 89 éves férfi a mai napig utazik, konferenciákra jár, amelyen Anne Frank élete a fő téma. A születésnapon, amelyen a híres naplót is megkapta a fiatal lány, de Mesquita is részt vett. Bart van Es, akinek biográfiája – The Cut Out Girl – családjának a világháború alatt átélt megpróbáltatásairól szól, és Costa-díjat kapott érte, megkérdezte de Mesquitát, mit gondolt először, amikor elolvasta a naplót.

Az első reakcióm az volt, hogy ezt én is írhattam volna, de később rájöttem, hogy ami különlegessé tette, az nem az események voltak, amiket átélt (azokat én magam is átéltem), hanem az ő személyes fejlődése

– mondta de Mesquita.

Albert családja ugyanakkor bujdosott a náci katonák elől, amikor Anne családja is, és őket is megtalálták, de csodával határos módon sikerült megszökniük.

Két titkosított oldalt fedeztek fel nemrég Anne Frank naplójában – A fiatal lány legféltettebb titkai kerülnek napvilágra

A fehér-piros kockás jegyzetfüzet titkosított két oldala disznó vicceket és olyan leírásokat rejt, amelyekre a fiatal lány úgy utal, mint “szexuális dolgok”. Nem sejthette, hogy egy új, digitális technikával legféltettebb titkai valaha napvilágra kerülnek. Mint ismeretes, Anne Frank a naplóját a második világháború alatt írta, egy titkos padlásszobában a nácik elől rejtőzködve.

A napló idei kiadása, az Anne Frank: The Collected Works kiegészült Anne rövid történeteivel (a lány újságírónak készült), egy be nem fejezett novellával, eddig nem kiadott levelekkel, verseivel. Sőt, családi fotók is helyet kaptak a könyvben, leírják a tervet, ahogyan a család a rejtőzködést tervezte. A szerkesztők még a család háttértörténetét is megosztják, valamint a napló kiadását és fogadtatását. Valószínűleg ennél pontosabb, részletesebb írás még nem készült Anne Frank és családja történetéről.

Az új munkáról szóló, részletes írást itt tudod elolvasni, angol nyelven.

Promóció
Promóció
Promóció

legnépszerűbbek

A WHO üzeni: ezeket tartsd be, hogy ne kapd el a koronavírust

Az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) ajánlásokat tett közzé, milyen szabályokat érdemes betartani a megelőzés gyanánt, valamint mik a koronavírus tünetei.

Az olasz nővér megmutatta, milyen káros hatásai vannak a koronavírusnak

Egy olaszországi nővér a koronavírus frontvonalából posztolt.

Így teszi tönkre a tüdőt a koronavírus

A felvételek az egyik olyan kínai páciens tüdejéről készültek, aki még tavaly decemberben hunyt el Kínában.
Promóció

a szerk. ajánlása

Andy Warhol cipőillusztrátorként kezdte – Érdekességek a pop-art atyjáról

Andy Warhol a XX. század egyik legmeghatározóbb művésze volt.

Laczkovich Borbála, a Banksy-kiállítás kurátora: „A felszín mögött egy komplex és ellentmondásos képet kapunk”

Laczkovich Borbála, a Godot Kortárs Művészeti Intézet kurátora segítségével tisztába tesszük, mit is jelent egy Banksy-mű hitelessége, jogos-e a művész szellemiségére hivatkozni a kiállítás ellen, miközben jópár műhelytitokra és felszín alatti sztorira is fény derül.

Saiid: „Ugyanaz a vonat, csak lecsatoltak egy pár vagont”

A lényeg, hogy az „élet szörfdeszkáján” sodródni és ride-olni is ugyanolyan jó lehet!

ez is érdekeltéged
<3