Két titkosított oldalt fedeztek fel nemrég Anne Frank naplójában – A fiatal lány legféltettebb titkai kerülnek napvilágra

Múlt hét kedden Amszterdamban egy sajtótájékoztatón felfedték a híres naplóból azt a két oldalt, amelyik idáig rejtve volt a kutatók előtt. Anne Frank ugyanis barna papírral rejtette el a titokban tartani kívánt sorokat.

Disznó vicces és szexuális dolgok

A fehér-piros kockás jegyzetfüzet titkosított két oldala disznó vicceket és olyan leírásokat rejt, amelyekre a fiatal lány úgy utal, mint “szexuális dolgok”. Nem sejthette, hogy egy új, digitális technikával legféltettebb titkai valaha napvilágra kerülnek.

Mint ismeretes, Anne Frank a naplóját a második világháború alatt írta, egy titkos padlásszobában a nácik elől rejtőzködve.

Valószínűleg azért titkosította azt a bizonyos két oldalt, hogy a buja tartalmakat se édesapja, se bárki más ne tudja felfedezni a szűkös szálláshelyen.

“Néha elképzelem, hogy valaki odajön hozzám és megkér, hogy világosítsam fel szexuális dolgokról” – olvasható most már hollandul. A képzeletbeli hallgatóságnak megpróbál válaszolni, és “ritmikus mozgásokról” ír, s utalást tesz a fogamzásgátlásra is. 

Merlin 138189189 Df8F3971 Eec7 494D A895 7B6D0E1F6B30 Superjumbo
A Napló 78. És 79. Oldala Barna Papírral Volt Letakarva, Amelyeket Most A Kutatók Digitális Képalkotással Felfedtek / Fotó: Anne Frank House

Irodalmibb szeretett volna lenni Anne Frank

Peter de Bruijn, a Holland Történelem Huygens Intézetének szenior tanácsosa szerint az újonnan felfedezett oldalak nem a szexuális tartalmuk miatt jelentősek. Anne Frank írt hasonló dolgokról a napló többi részében is, gyakran még ennél is szókimondóbb stílusban.

Ezek az oldalak azért fontosak, mert ezek mutatják Frank első próbálkozásait, hogy irodalmibb hangnemben írjon.

Ronald Leopold, az Anne Frank Ház ügyvezető igazgatója hozzáteszi: “Nagyon óvatos kezdete ez az íróvá válásnak.” 

Az újonnan felfedezett két oldal Frank első naplójában volt, és 1942. szeptember 28-án keletkezett. Akkoriban a lány 13 éves volt. Azt tervezte, hogy a háború befejezése után nyilvánosságra hozza a naplókat, hogy megmutassa a szenvedéseket a náci megszállás alatt. 1944 augusztusában azonban megtalálták őket, családjával együtt letartóztatták, és deportálták. A bergen-belsen-i koncentrációs táborban halt meg 3 hónappal 16. születésnapja előtt, 1945-ben.

Anna Frank Naplója
A Kivetítésen Láthatók A Beragasztás Alatti Oldalak, A Sajtótájékoztatón, Az Anne Frank Alapítvány Irodájában, Amszterdamban / Fotó: Peter Dejong / Associated Press

Nem csak bennem merült fel, hogy vajon mennyire etikus egy fiatal lány naplójának titkosított részeit nyilvánosságra hozni. Ezt megkérdezték Teresien da Silva-től, az Anne Frank Ház gyűjteményi vezetőjétől is. Ő ezt ahhoz hasonlította, mint amikor kiderül, hogy van egy másik festmény egy Rembrandt-remekmű alatt.

“Amikor ezt felfedezed, tudni akarod, mi van alatta, mert mesélni tud arról, hogyan dolgozott [a nagy művész]”– teszi hozzá.

Akit meggyőzött a fenti érvelés, elolvashatja majd a titkos oldalakat. Az Anne Frank Ház szóvivője ugyanis elmondta, hogy a múzeum a honlapján közzéteszi a szövegeket. De szerzői jogi megszorítások miatt egyelőre csak hollandul. 

Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból