Múlt hét kedden Amszterdamban egy sajtótájékoztatón felfedték a híres naplóból azt a két oldalt, amelyik idáig rejtve volt a kutatók előtt. Anne Frank ugyanis barna papírral rejtette el a titokban tartani kívánt sorokat.

Disznó vicces és szexuális dolgok

A fehér-piros kockás jegyzetfüzet titkosított két oldala disznó vicceket és olyan leírásokat rejt, amelyekre a fiatal lány úgy utal, mint “szexuális dolgok”. Nem sejthette, hogy egy új, digitális technikával legféltettebb titkai valaha napvilágra kerülnek.

Mint ismeretes, Anne Frank a naplóját a második világháború alatt írta, egy titkos padlásszobában a nácik elől rejtőzködve.

Valószínűleg azért titkosította azt a bizonyos két oldalt, hogy a buja tartalmakat se édesapja, se bárki más ne tudja felfedezni a szűkös szálláshelyen.

“Néha elképzelem, hogy valaki odajön hozzám és megkér, hogy világosítsam fel szexuális dolgokról” – olvasható most már hollandul. A képzeletbeli hallgatóságnak megpróbál válaszolni, és “ritmikus mozgásokról” ír, s utalást tesz a fogamzásgátlásra is. 

Merlin 138189189 Df8F3971 Eec7 494D A895 7B6D0E1F6B30 Superjumbo
A Napló 78. És 79. Oldala Barna Papírral Volt Letakarva, Amelyeket Most A Kutatók Digitális Képalkotással Felfedtek / Fotó: Anne Frank House

Irodalmibb szeretett volna lenni Anne Frank

Peter de Bruijn, a Holland Történelem Huygens Intézetének szenior tanácsosa szerint az újonnan felfedezett oldalak nem a szexuális tartalmuk miatt jelentősek. Anne Frank írt hasonló dolgokról a napló többi részében is, gyakran még ennél is szókimondóbb stílusban.

Ezek az oldalak azért fontosak, mert ezek mutatják Frank első próbálkozásait, hogy irodalmibb hangnemben írjon.

Ronald Leopold, az Anne Frank Ház ügyvezető igazgatója hozzáteszi: “Nagyon óvatos kezdete ez az íróvá válásnak.” 

Az újonnan felfedezett két oldal Frank első naplójában volt, és 1942. szeptember 28-án keletkezett. Akkoriban a lány 13 éves volt. Azt tervezte, hogy a háború befejezése után nyilvánosságra hozza a naplókat, hogy megmutassa a szenvedéseket a náci megszállás alatt. 1944 augusztusában azonban megtalálták őket, családjával együtt letartóztatták, és deportálták. A bergen-belsen-i koncentrációs táborban halt meg 3 hónappal 16. születésnapja előtt, 1945-ben.

Anna Frank Naplója
A Kivetítésen Láthatók A Beragasztás Alatti Oldalak, A Sajtótájékoztatón, Az Anne Frank Alapítvány Irodájában, Amszterdamban / Fotó: Peter Dejong / Associated Press

Nem csak bennem merült fel, hogy vajon mennyire etikus egy fiatal lány naplójának titkosított részeit nyilvánosságra hozni. Ezt megkérdezték Teresien da Silva-től, az Anne Frank Ház gyűjteményi vezetőjétől is. Ő ezt ahhoz hasonlította, mint amikor kiderül, hogy van egy másik festmény egy Rembrandt-remekmű alatt.

“Amikor ezt felfedezed, tudni akarod, mi van alatta, mert mesélni tud arról, hogyan dolgozott [a nagy művész]”– teszi hozzá.

Akit meggyőzött a fenti érvelés, elolvashatja majd a titkos oldalakat. Az Anne Frank Ház szóvivője ugyanis elmondta, hogy a múzeum a honlapján közzéteszi a szövegeket. De szerzői jogi megszorítások miatt egyelőre csak hollandul. 

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

Qatar-WC

Hogyan fogadjunk a 2022-es labdarúgó-világbajnokságra

Már majdnem itt az ideje a világ legrangosabb tornájának – a 2022-es labdarúgó-világbajnokságnak. Az idei év sok újítással jár. Az egyik az, hogy ez az első alkalom, hogy egy közel-keleti ország ad otthont a világbajnokságnak.

alvás pihentető alvás tippek alváshoz egészséges alvás egészséges életmód

Ezeket edd, és ezeket kerüld, ha nem tudsz aludni

Jó alvás nélkül nincsenek jó nappalaink, de még rosszabb, hogy nem lehetünk teljesen egészségesek sem. Sokan szenvednek kialvatlanságban anélkül, hogy foglalkoznának vele, pedig komoly következményei lehetnek, ha hosszútávon nem tudunk megfelelően pihenni.

betegség hírességek hírességek betegségei maria cross halle berry lil wayne tom hanks toni braxton catherine zeta-jones 4

Hírességek, akik krónikus betegséggel élnek

A betegség nem válogat. A következő sztárok mind megvívták a maguk harcát különböző egészségi problémákkal és saját példájukon keresztül bebizonyították, hogy krónikus betegségekkel is lehet együtt élni, mégpedig boldog életet.

liszt gluténmentes liszt liszt fajták liszt típusok zabliszt rizsliszt csicseriborsó liszt kókuszliszt

Ezek a gluténmentes lisztek, ha alternatívákat keresel

A legtöbben fehér lisztet vagy teljes kiőrlésű lisztet használnak a főzéshez, sütéshez. Ezek glutént tartalmaznak, amire néhányan allergiásak, de mindannyiunk emésztőrendszere nehezen birkózik meg vele, emellett pedig egyéb negatív mellékhatásai is vannak.