Anne Frank titkos naplója 70 év után került elő

Előkerült Anne Frank naplója hetven év után. Renia naplója – Egy fiatal lány élete a Holocaust árnyékában címmel jelenik meg a lengyel Renia Spiegel naplója.

A lengyel Anne Franknak nevezett Reina Spiegelt 1942-ben, 18 éves korában ölték meg a nácik. A napló hetven évig el volt zárva a nyilvánosságtól, Renia családja most döntött úgy, hogy mégis kiadják, írja a CNN. Eddig érzelmi okokból nem nyúltak hozzá, sőt, Renia nővére úgy nyilatkozott, hogy csak rövid részleteket tudott egyszerre elolvasni belőle. Most éppen az ő lánya, Alexandra Bellak fordította le a szöveget angolra.

reina spiegel anne frank naplója
Reina Spiegel, azaz Anne Frank / Fotó: Wikimedia

A 700 oldalas napló 1939-ben kezdődik, amikor a 15 éves lánynak menekülnie kell szülővárosából, Przemyślből az éjszakai bombázások elől. Családjától elszakadva bujkált tovább, tanúja lett a pogromoknak és a gettó létrejöttének. A naplóban versek is vannak, mert a lány költőnek készült.

Két titkosított oldalt fedeztek fel nemrég Anne Frank naplójában – A fiatal lány legféltettebb titkai kerülnek napvilágra

A fehér-piros kockás jegyzetfüzet titkosított két oldala disznó vicceket és olyan leírásokat rejt, amelyekre a fiatal lány úgy utal, mint “szexuális dolgok”. Nem sejthette, hogy egy új, digitális technikával legféltettebb titkai valaha napvilágra kerülnek. Mint ismeretes, Anne Frank a naplóját a második világháború alatt írta, egy titkos padlásszobában a nácik elől rejtőzködve.

“Egy fiatal lány, Renia arról ábrándozik, hogy majd költő lesz. De zsidó, Lengyelországban él és most 1939-et írnak. Amikor Oroszország és Németország betörnek a hazájába, Renia világa összeomlik. Az anyjától elszakadva, sietve kell menekülnie Przemyslből az éjszakai bombázások elől. Látja, hogy vész nyomuk más zsidó családoknak, végül tanúja lesz a gettó létrehozásának” – olvasható a fülszövegben.

anne frank naplója
Anne Frank / Fotó: Reina Spiegel család

 

Leírja első szerelmének történetét is, Zygmunt Schwarzerrel, akivel éppen azelőtt találtak egymásra, mielőtt várost megszállták a németek. Schwarzer írta a napló utolsó mondatait, miután a gettóból megszökött, és egy padláson bujkáló lányt 1942 nyarán megtalálták és megölték a nácik.

Anne Frank: a valódi lány a napló mögött – Érkezik a bővített kiadás

Nehéz visszaemlékezni a II. világháború holokauszt-áldozataira, még nehezebb azokra a gyermekekre, akik előtt még ott állt az egész élet, de azt kegyetlenül elvették tőlük, így a felnőtt kort már nem élhették meg. Az egyik közülük Anne Frank, az a zsidó kislány, akinek édesapján kívül az egész családja a holokauszt áldozata lett.

Idén volt a 90. évfordulója Anne Frank születésnapjának, amelyen a nemrégiben elhunyt Heller Ágnes is megemlékezett.

A napló november 25-én jelenik meg magyarul. A Lira.hu oldalán már előrendelhető.


Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból