Anthony Kennedy nyugdíjba vonulása konzervatív eltolódást eredményezhet a Legfelsőbb Bíróságon

Az amerikai Legfelsőbb Bíróság bírája, Anthony Kennedy bejelentette, hogy 81 évesen nyugdíjba vonul. Habár nem a legidősebb, de ő a legrégebb óta bíráskodó tagja a testületnek. Még Ronald Reagan korábbi elnök jelölte legfelsőbb bírónak. Távozása komoly esélyt ad Donald Trumpnak, hogy a 9 fős testületben konzervatív többséget hozzon létre.

Harminc éve a mérleg nyelve a Legfelsőbb Bíróságon

Anthony Kennedy 1988-ban lett a Legfelsőbb Bíróság tagja, és azóta is a mérleg nyelve volt a balra hajló és a konzervatív bírák között. Gyakran állt a baloldali érzelmű bírák mellé olyan társadalmi kérdésekben, mint a melegházasság legalizálása 2017-ben és a nők abortuszhoz való jogának újra elismerése 1992-ben.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””] A legnagyobb megtiszteltetés és kiváltság volt, hogy nemzetünket szolgálhattam a szövetségi igazságszolgáltatás kötelékében 43 éven át, ebből 30 évet a Legfelsőbb Bíróságon   [/perfectpullquote]

– mondta Kennedy.

A “legnagyobb hatalmú ember Amerikában” hozzátette, döntését az motiválta, hogy szeretne több időt tölteni a családjával.

Hatalmas lehetőség Trump kezében a konzervatív többség megteremtésére

Nyugdíjba vonulása lehetővé teszi Donald Trump amerikai elnöknek, hogy másodjára is bírót jelöljön a taláros testületbe. Az a Trump fog tehát ismételten bírát jelölni a legfőbb bírói szervezetbe, aki ellen New York állam főügyésze nemrégiben pert indított. Mint beszámoltunk róla, a kereset jogalapját a Trump-család és a Trump Alapítvány által legalább egy évtizede folytatott sorozatos jogsértések képezik.

Tavaly az elnök a konzervatív Neil Gorsuchot jelölte a Legfelsőbb Bíróságra. Sikeres jelölés esetén egy hasonló beállítottságú személlyel a mérleg 5-4 arányban a konzervatív bírák irányába billen el.

Trump arról a 25 nevet tartalmazó listáról fog választani, amit 2016-os elnökválasztási kampánya idején állított össze.

Az Amerikai Legfelsőbb Bíróság. Anthony Kennedy Az Első Sorban Balról A Második / Fotó: Forbes

Konzervatív aktivisták máris bejelentették, hogy a konzervatívabb színezetű bíróságot arra akarják majd használni, hogy felülbírálja az 1973-as Roe vs Wade-döntést. Ez volt az az ügy, amellyel legalizálták az abortuszt az USA-ban.

A vezető republikánus döntéshozó, Mitch McConnell szerint a Szenátus Trump jelöléséről ősszel fog dönteni. Azt azonban nem árulta el, hogy a szenátusi és képviselőházi időközi választások előtt vagy után fog rá sor kerülni. 

A Szenátus, amely az elnöki jelölések jóváhagyásáért felelős, 51-49 arányban republikánus többségű.

Chuck Schumer, vezető demokrata szenátor szerint viszont a republikánusok képmutatóak lennének, ha nem várnának az időközi választások utánig. A republikánus szenátorok ugyanis annak idején nem voltak hajlandóak szavazni a Barack Obama korábbi elnök által jelölt legfelsőbb bírásági bíróról a 2016-is elnökválasztások előtt. 

Schumer szerint egyébként Kennedy lemondása “legalább egy generáció óta a legfontosabb üresedés a Legfelsőbb Bíróságon az ország szempontjából.”

Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból