Az antibiotikumoknak köszönhetően számos fertőző betegség vált könnyen kezelhetővé az elmúlt években, mint minden gyógyszernek, ezeknek is vannak mellékhatásaik, melyek néha kellemetlenségeket okoznak.

Az antibiotikumok leggyakoribb mellékhatásai között szerepel a hasmenés és a hányinger. Ezt szinte mindenki tudja az orvostól vagy a saját tapasztalatából.

De amerikai tudósok azt találták, hogy az antibiotikumot szedők legalább 20%-át egyéb mellékhatások is érintik. Ezekről tudhatsz meg többet most.

Gombás fertőzés

Antibiotikum, Mellekhatas, Nem Kivant Tunet 7
/ Fotó: Bright Side

Az antibiotikumok megváltoztathatják a baktériumok élőhelyeit a szervezetben, így megnő az esélye a gombás fertőzéseknek. Ez kialakulhat a szájban, a köröm alatt vagy a bőrön. Mit tehetsz ellene? Ha hosszútávon kell szedned a gyógyszert, szedj vele párhuzamosan gomba elleni készítményt is.

Fogak elszíneződése

Antibiotikum, Mellekhatas, Nem Kivant Tunet 6
/ Fotó: Bright Side

A tetraciklin elszínezheti a fogakat 8 évesnél fiatalabb gyerekeknél. Ha egy terhes nő szedi ezeket az antibiotikumokat, megnő az esélye, hogy a születendő babának problémái lesznek a fogzománccal. Mit tehetsz ellene? A tudósok nemrégiben azt az eredményt kapták, hogy a modern antibiotikumokban lévő doxiciklin nem árt a fogaknak, ezért következmények nélkül szedhető.

Láz

Antibiotikum, Mellekhatas, Nem Kivant Tunet 5
/ Fotó: Bright Side

Ha azt veszed észre, hogy közvetlenül az antibiotikum beszedése után leszel lázas, feltehetően allergiás vagy a gyógyszerre, és ez okozza a lázat. Ez bármelyik antibiotikumnál előfordulhat, de legtöbbször a béta-laktám antibiotikumok, a cefalexin, a minociklin és a szulfonamid okozzák. Mit tehetsz ellene? A láz többnyire nagyon gyorsan elmúlik magától. De ha túl magasra szökik a hőmérsékleted, próbáld meg lehúzni, és kérd meg az orvost, hogy írjon fel másik antibiotikumot.

Allergiás reakció

Antibiotikum, Mellekhatas, Nem Kivant Tunet 4
/ Fotó: Bright Side

Az egyik legveszélyesebb, ami az antibiotikumok szedésénél előfordulhat, az allergiás reakció. Ilyenkor viszkető kiütések, a szemhéj, a nyelv, az ajkak vagy akár a torok bedagadása is előfordulhat, ami anafilaxiás sokkhoz vezethet. Ilyen esetekben egy adag adrenalin akár életet is menthet. Mit tehetsz ellene? Számolj be az orvosodnak az allergiás reakciódról, ő pedig egy másik típusú antibiotikumot fog felírni. Légy óvatos az új gyógyszerrel is, hiszen ennél is felléphetnek allergiás reakciók.

Napérzékenység

Antibiotikum, Mellekhatas, Nem Kivant Tunet 4
/ Fotó: Bright Side

Egyes antibiotikumok (tetraciklin, fluorokinolon, szulfon) befolyásolhatják, hogy a bőr mennyire érzékeny az ultraviola sugarakra. Ha a gyógyszer szedése közben túl sok napfénynek teszed ki magad, nagy a leégés kockázata. Ugyanezek az antibiotikumok már 15 perc napon való tartózkodás után is okozhatnak kiütéseket. Mit tehetsz ellene? A legjobb, ha délelőtt 10 és délután 2 között nem mész a napra, napvédőt használsz, és ruhákkal takarod el a bőrödet.

Szívproblémák

Antibiotikum, Mellekhatas, Nem Kivant Tunet 2
/ Fotó: Bright Side

Nem fordul elő gyakran, de az antibiotikumok szívproblémákat is tudnak okozni. Általában szívritmuszavar vagy alacsony vérnyomás fordul elő. Többnyire az eritromicin és a fluorokinolon mellékhatásai ezek. Mit tehetsz ellene? Keresd fel az orvost, és kérj másik antibiotikumot.

Fejfájás, szédülés

Antibiotikum, Mellekhatas, Nem Kiv
/ Fotó: Bright Side

Nagyon gyakori mellékhatásai az antibiotikumoknak. Általában megszűnnek, amint abbahagyjuk a gyógyszer szedését. Mit tehetsz ellene? Ha a fejfájásod nagyon erős, vegyél be fájdalomcsillapítót. Ha elviselhetetlen, keresd fel az orvost, valószínűleg másik gyógyszert fog adni.

Nem kívánt terhesség

Antibiotikum, Mellekhatas, Nem Kivant Tunet
/ Fotó: Bright Side

Ha rifamycint és fogamzásgátló tablettát szedsz egyszerre, a fogamzásgátló hatása csökkenhet. Ennek eredményeként megnő a nem kívánt terhesség veszélye. Más antibiotikumok nem befolyásolják a fogamzásgátló tabletta hatékonyságát ilyen mértékben. Mit tehetsz ellene? Antibiotikum szedése mellett gondoskodj más védekezési módszerről is. Ha a fentiek közül bármelyik mellékhatást észleled magadon, önállóan ne cselekedj, keresd fel az orvost!

Egyre inkább ismerté válik a CBD, ami voltaképpen kannabisz olaj, hiszen rengeteg betegségre ajánlják már. Köztünk szklerózis multiplexben szenvedő betegeknek is. Több információt ebben a cikkünkben találsz.

A cikk a Bright Side angol nyelvű cikke nyomán készült.

Kapcsolódó cikk

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet