Az antibiotikumok 8 mellékhatása, melyekről az orvosok a legritkábban beszélnek

Az antibiotikumoknak köszönhetően számos fertőző betegség vált könnyen kezelhetővé az elmúlt években, mint minden gyógyszernek, ezeknek is vannak mellékhatásaik, melyek néha kellemetlenségeket okoznak.

Az antibiotikumok leggyakoribb mellékhatásai között szerepel a hasmenés és a hányinger. Ezt szinte mindenki tudja az orvostól vagy a saját tapasztalatából.

De amerikai tudósok azt találták, hogy az antibiotikumot szedők legalább 20%-át egyéb mellékhatások is érintik. Ezekről tudhatsz meg többet most.

Gombás fertőzés

Antibiotikum, Mellekhatas, Nem Kivant Tunet 7
/ Fotó: Bright Side

Az antibiotikumok megváltoztathatják a baktériumok élőhelyeit a szervezetben, így megnő az esélye a gombás fertőzéseknek. Ez kialakulhat a szájban, a köröm alatt vagy a bőrön. Mit tehetsz ellene? Ha hosszútávon kell szedned a gyógyszert, szedj vele párhuzamosan gomba elleni készítményt is.

Fogak elszíneződése

Antibiotikum, Mellekhatas, Nem Kivant Tunet 6
/ Fotó: Bright Side

A tetraciklin elszínezheti a fogakat 8 évesnél fiatalabb gyerekeknél. Ha egy terhes nő szedi ezeket az antibiotikumokat, megnő az esélye, hogy a születendő babának problémái lesznek a fogzománccal. Mit tehetsz ellene? A tudósok nemrégiben azt az eredményt kapták, hogy a modern antibiotikumokban lévő doxiciklin nem árt a fogaknak, ezért következmények nélkül szedhető.

Láz

Antibiotikum, Mellekhatas, Nem Kivant Tunet 5
/ Fotó: Bright Side

Ha azt veszed észre, hogy közvetlenül az antibiotikum beszedése után leszel lázas, feltehetően allergiás vagy a gyógyszerre, és ez okozza a lázat. Ez bármelyik antibiotikumnál előfordulhat, de legtöbbször a béta-laktám antibiotikumok, a cefalexin, a minociklin és a szulfonamid okozzák. Mit tehetsz ellene? A láz többnyire nagyon gyorsan elmúlik magától. De ha túl magasra szökik a hőmérsékleted, próbáld meg lehúzni, és kérd meg az orvost, hogy írjon fel másik antibiotikumot.

Allergiás reakció

Antibiotikum, Mellekhatas, Nem Kivant Tunet 4
/ Fotó: Bright Side

Az egyik legveszélyesebb, ami az antibiotikumok szedésénél előfordulhat, az allergiás reakció. Ilyenkor viszkető kiütések, a szemhéj, a nyelv, az ajkak vagy akár a torok bedagadása is előfordulhat, ami anafilaxiás sokkhoz vezethet. Ilyen esetekben egy adag adrenalin akár életet is menthet. Mit tehetsz ellene? Számolj be az orvosodnak az allergiás reakciódról, ő pedig egy másik típusú antibiotikumot fog felírni. Légy óvatos az új gyógyszerrel is, hiszen ennél is felléphetnek allergiás reakciók.

Napérzékenység

Antibiotikum, Mellekhatas, Nem Kivant Tunet 4
/ Fotó: Bright Side

Egyes antibiotikumok (tetraciklin, fluorokinolon, szulfon) befolyásolhatják, hogy a bőr mennyire érzékeny az ultraviola sugarakra. Ha a gyógyszer szedése közben túl sok napfénynek teszed ki magad, nagy a leégés kockázata. Ugyanezek az antibiotikumok már 15 perc napon való tartózkodás után is okozhatnak kiütéseket. Mit tehetsz ellene? A legjobb, ha délelőtt 10 és délután 2 között nem mész a napra, napvédőt használsz, és ruhákkal takarod el a bőrödet.

Szívproblémák

Antibiotikum, Mellekhatas, Nem Kivant Tunet 2
/ Fotó: Bright Side

Nem fordul elő gyakran, de az antibiotikumok szívproblémákat is tudnak okozni. Általában szívritmuszavar vagy alacsony vérnyomás fordul elő. Többnyire az eritromicin és a fluorokinolon mellékhatásai ezek. Mit tehetsz ellene? Keresd fel az orvost, és kérj másik antibiotikumot.

Fejfájás, szédülés

Antibiotikum, Mellekhatas, Nem Kiv
/ Fotó: Bright Side

Nagyon gyakori mellékhatásai az antibiotikumoknak. Általában megszűnnek, amint abbahagyjuk a gyógyszer szedését. Mit tehetsz ellene? Ha a fejfájásod nagyon erős, vegyél be fájdalomcsillapítót. Ha elviselhetetlen, keresd fel az orvost, valószínűleg másik gyógyszert fog adni.

Nem kívánt terhesség

Antibiotikum, Mellekhatas, Nem Kivant Tunet
/ Fotó: Bright Side

Ha rifamycint és fogamzásgátló tablettát szedsz egyszerre, a fogamzásgátló hatása csökkenhet. Ennek eredményeként megnő a nem kívánt terhesség veszélye. Más antibiotikumok nem befolyásolják a fogamzásgátló tabletta hatékonyságát ilyen mértékben. Mit tehetsz ellene? Antibiotikum szedése mellett gondoskodj más védekezési módszerről is. Ha a fentiek közül bármelyik mellékhatást észleled magadon, önállóan ne cselekedj, keresd fel az orvost!

Egyre inkább ismerté válik a CBD, ami voltaképpen kannabisz olaj, hiszen rengeteg betegségre ajánlják már. Köztünk szklerózis multiplexben szenvedő betegeknek is. Több információt ebben a cikkünkben találsz.

A cikk a Bright Side angol nyelvű cikke nyomán készült.

Kapcsolódó cikk
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: email

Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból

napi 3 kave egeszseges, egeszseges kavet inni, kave ivas

Napi 3-4 csésze kávé még jót is tesz az egészségednek

A kávézás hátrányairól többet lehetett olvasni az elmúlt években, mint az előnyeiről. Ám a legfrissebb kutatások szerint sokkal több pozitív hatása van szervezetünkre, mintsem negatív, így kifejezetten egészséges szokásnak mondható.

jol ismert termek, jol ismert termekek korabban, jol ismert termekek a kezdetekben

10 jól ismert termék legelső példányai

Ezt a többször használható fogamzásgátló eszközt báránybőrből készítették Svédországban, az 1600-as években. A használati utasítása is fennmaradt, amiben azt írják, hogy meleg tejjel kell tisztítani, hogy elkerüljék a nemi betegségek terjedését.

haj egeszseg, haj apolasi tanacsok, haj apolasi tippek, egeszsegtelen haj5

8 dolog, amit a hajad elárulhat az egészségedről

A hajhullás összefüggésben állhat az endokrin rendszerrel és az immunrendszerrel, de lehet a cukorbetegség jele is. Ezért célszerű mielőbb orvoshoz fordulni. Rögtön kétségbe esni azonban felesleges, mert lehet, hogy csak egyszerű vitaminhiányról vagy stresszről van szó.

egeszseges korom, korom egeszseg, beteg kormok tunetei

Így árulják el a körmeid, hogy mennyire vagy egészséges

A köröm alakja, felülete, színe a természetes körömnek gyakorlatilag ablak szervezetünk egészségi állapotára. A rajta észlelhető változásokra éppen ezért érdemes odafigyelni, hiszen nem csak tápanyaghiányt jelezhetnek, de akár olyan komoly betegség tüneteit is mutathatják, mint a rák.

Nincs több cikk