“Soha nem gondoltam, hogy a homoszexualitás tettetésével úszom meg a sorkatonaságot” – Élettörténetek arab országokból

Arról sokat hallani, mennyire nehéz a nőknek az arab világban, mennyire kiszolgáltatottak. Azonban kevés szó esik arról, milyen megpróbáltatásokon mennek keresztül a férfiak. Most ők mesélik el, mit vállalnak az életben maradásért.

Jelenleg 11 olyan ország van az arab világban, amely elrendelte a kötelező katonaságot. Ide tartozik Szíria, Egyiptom, Algéria, Kuvait, Katar és az Egyesült Arab Emírségek. Sok esetben börtön jár azoknak, akik megpróbálják elkerülni a sorozást.

Ettől függetlenül, rengeteg férfi kétségbeesetten próbálja elkerülni az egy vagy két évig tartó katonaságot. Nem félnek megkockáztatni a következményeket, abszurd, fájdalmas és sok esetben veszélyes utat választanak, hogy ne kelljen bevonulniuk.

Néhányan közülük, nevüket és nemzetiségüket megváltoztatva mesélték el, hogyan sikerült elkerülniük az erőszakkal és rengeteg borzalommal járó besorozást. Elmondásuk szerint, ha kellene, még egyszer megismételnék az extrém megoldást.

1
Sokan Mindent Megtesznek, Hogy Elkerüljék A Katonaságot / Fotó: Amazon

Hussein:

„Gyors kaján éltem, mindent majonézzel ettem, gyakran az étkezések között is majonézt ettem mint nassolnivaló. Nem mozogtam, és nehéz ételeket fogyasztottam késő esténként. 30 kg híztam 6 hónap alatt.”

Omar:

„Üzleti tanulmányokat folytattam Damaszkuszban, amikor kitört a háború. Kész terveim voltak a jövőre vonatkozóan – szerettem volna lediplomázni, munkát találni egy banknál vagy biztosítócégnél. Soha nem akartam részt venni a háborúban. Az egyetlen lehetőség az volt, hogy diák maradok, ameddig csak lehet. De ehhez el kellett kezdenem megbukni a tantárgyakból. Két évet nyertem ezzel. Hat hónappal, mielőtt kirúgtak volna az egyetemről, elhagytam az országot és soha nem tértem vissza.”

Mustapha:

„Napokkal az orvosi vizsgálat előtt eltörtem a karom egy kisebb baleset során. Gondoltam, ez majd jó kifogás lesz, de az orvosom tájékoztatott: ez csak ideiglenes haladékot jelentene. Elhatároztam, idő előtt leveszem a gipszet, hogy úgy tűnjön, deformált a karom. Nagyon fájdalmas volt, és féltem a vizsgálattól is. Meglepő módon működött.”

Majed:

„Soha nem gondoltam volna, hogy a kereszténység szerencsét fog hozni, egészen addig, amíg meg nem tudtam, a teológia tanulmányok segíthetnek elkerülni a katonaságot. Jelentkeztem egy monostorba a városon kívül, és bizonyítva az elszántságom a hit felé, mindenhova vittem magammal a Bibliát. A vallásosságom nem tartott sokáig, de ahhoz elég volt, hogy ne kelljen bevonulnom a seregbe.”

Ne parfümözd magad, mert felizgatod a férfiakat – egy fiatal arab lány küzdelme a nőgyűlölet ellen

Fatima Zohra Serri fotográfiát szerettet volna tanulni a gimnázium után, ami azzal járt volna, hogy el kell hagynia szülővárosát, Nadort. Az apja nem engedte, mondván, egy lány ne lakjon távol az otthonától. Ezért Fatima kénytelen volt jelentkezni Nador műszaki egyetemére, ahol könyvelőként végzett. Ennek ellenére soha nem vesztette el fotózás iránti szenvedélyét.

Mohammed:

„Az egyetlen megoldás, amire gondolni tudtam, hogy tettettem a homoszexualitást, ami a hadseregben tiltott. A sorozás napján tipikusan nőies öltözetben jelentem meg, megváltoztattam a hangszínem, a parfümöm. […] Bevittek a katonai rendőrségre és 3 hónapra börtönbe zártak, de felmentettek a katonaság alól. Ezután elhagytam az országot.”

Shaker:

„2011-ben csatlakoztam a szíriai sereghez. Azonban az erőszak növekedésével és nem látva a háború végét, 6 hónapos betegpihenőt kértem. Ez alatt az idő alatt megkértem az édesapámat, menjen be a katonasághoz, és jelentse, hogy lázadók elraboltak – ez akkoriban elég gyakori volt. Most gyakorlatilag azokhoz a katonákhoz tartozom, akik eltűntek.”

Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból