Bréking: Börtönből szabadult roma testvérpár története nyerte az Arany Kagylót Spanyolországban

A spanyol Isaki Lacuesta drámai alkotása, az Entre dos aguas (szó szerinti fordításban Két víz között, de a spanyol kifejezés arra utal, hogy valaki nem találja a helyét)  című film nyerte el a 66. San Sebastian-i nemzetközi filmfesztivál fődíját, az Arany Kagylót.

A roma testvérpárról szóló mozi a seregszemle egyik favoritja volt, amely “hiperrealista” módon mutatja be egy börtönből szabadult fiatal társadalmi beilleszkedésének nehézségeit.

Isaki Lacuesta már második alkalommal nyerte el a fesztivál fődíját, először 2011-ben díjazták Los pasos dobles (Dulpa lépés) című filmjéért. A fesztivál történetében ő a hatodik rendező, akinek ez sikerül.

A legjobb rendezőnek járó Ezüst Kagyló-díjat az argentin Benjamin Naishtat vihette haza. Rojo (Vörös) című filmje az 1976-os katonai puccs előtt játszódik Argentínában, a hangsúlyt a diktatúra alatti civil bűnrészességre helyezve.

Az alkotásban főszerepet játszó Darío Grandinetti kapta a legjobb férfi színészi alakításért járó elismerést, és kitüntették a film operatőrét, Pedro Soterót is.

imagen
Isaki Lacuesta a Két víz között forgatásán / Fotó: MTI

A norvég Pia Tjelta lett a legjobb színésznő a svéd Tuva Novotny rendezte Blind Spot című filmben nyújtott alakításáért.

A legjobb forgatókönyvért járó elismeréssel a skót Paul Laverty jutalmazták, az általa írt Yuli című film a legendás kubai balett táncos, Carlos Acosta életét dolgozta fel.

A hivatalos versenyprogram zsűrijének elnöke idén Alexander Payne, többszörös Oscar-díjas amerikai forgatókönyvíró, rendező és producer volt. Nevéhez olyan filmek fűződnek mint a Schmidt története, a Kerülőutak, az Utódok vagy a Nebraska.

Lady Gaga és Bradley Cooper így énekelnek együtt

A sztori szerint Bradley Cooper egy Jackson Maine nevű idősödő, harcedzett zenészt alakít, aki felfedezi Ally-t, a fiatal és tehetséges énekesnőt. Jackson egyengetni kezdi a lány karrierjét, ami látványosan ível felfelé. De ahogy Ally egyre sikeresebb lesz és megindul a sztárság felé vezető úton, úgy inog meg addigi harmonikus kapcsolatuk.

Az észak-spanyolországi tengerparti San Sebastianban az elmúlt kilenc napban olyan világsztárok vonultak fel a vörös szőnyegen mint Bradley Cooper, Ryan Gosling, Robert Pattinson, valamint Judi Dench és Danny DeVito, akik életműdíjban részesültek.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]A legkisebb a legnagyobb fesztiválok között[/perfectpullquote]

– így jellemzik a San Sebastián-i filmfesztivált, amely a cannes-i, a velencei és a berlini szemlével együtt Európa négy legjelentősebb nemzetközi filmfesztiválja közé tartozik.


Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból