James Christopher Harrison, más néven az Aranykarú Ember, vérplazma-donor Ausztráliában, akinek a vére olyan különleges antitesteket tartalmaz, amelyek segítenek megküzdeni az Rh-összeférhetetlenség (vagy rhesus izoimmunizáció) nevű betegséggel.

2,4 millió kisbabát mentett meg

Ez egy hemolitikus betegség, amely vetélést okozhat a kismamáknál, abban az esetben pedig, ha a baba mégis megszületik, vérszegény lehet, de akár agykárosodást is szenvedhet. A betegség lényege, hogy az Rh-negatív anya szervezete ellenanyagot termel az Rh-pozitív apától származó, szintén Rh-pozitív baba ellen, amely megöli a magzat tökéletesen egészséges vérsejtjeit.

Harrison az elmúlt 60 évben rendszeresen adott vért, és ezzel több mint 2,4 millió kisbabát mentett meg Ausztráliában, írta róla a The New York Times még 2020-ban. Harrison néhány évvel ezelőtt töltötte be a 81-et, és egészségügyi okokból már nem alkalmas donornak, de azzal, hogy éveken át adományozott vérplazmát, rengeteg életet mentett meg.

James Christopher Harrison Aranykaru Ember Verplazma Veradas
James Chrostopher Harrison, Az Aranykarú Ember Véradás Után
Az ausztrál Vöröskereszt szerint minden akkor kezdődött, amikor Harrison még csak 14 éves volt. Ekkor volt egy komoly mellkasi műtétje, és nagy mennyiségű vérátömlesztésre volt szüksége. Amikor megértette, hogy a mások által adományozott vér mentette meg az életét, ígéretet tett, hogy amint betölti a 18-at, és törvényesen jelentkezhet donornak, meg is teszi ezt.
Nem sokkal később az orvosok felfedezték a vérében található különleges antitesteket, amelyből anti-D immunoglobulin készítményt hoztak létre, amit injekcióként adtak be a várandós nőknek, akik így nem termeltek antitesteket, és egészséges babának adhattak életet. Így kezdett el Harrison vérplazma-donorként életeket menteni.

Különösen rendkívüli a férfi vére

Az orvosok úgy gondolják, hogy az antitestek azért vannak jelen a férfi vérében, mert több alkalommal is vérátömlesztést kapott a műtétje után. A szakértők szerint az országban mindössze körülbelül 50 ember lehet, akinek hasonló antitestek vannak a vérében.

Minden csepp vér értékes, de James vére különösen rendkívüli. A vérét egy életmentő gyógyszer előállításához használják, amit olyan anyukáknak adnak, akiknek a vére megtámadhatja születendő gyermeküket. Minden anti-D immunoglobulin készítmény, amit Ausztráliában állítottak elő, az ő véréből származik

– mondta Jemma Falkenmire, az ausztrál Vöröskereszt egyik alkalmazottja, aki hozzátette: „Ausztráliában a nők 17%-a veszélyeztetett, szóval James sok életet segített megmenteni.”

Harrison lánya és unokája is közéjük tartoznak, hiszen a férfi második unokája az ő hozzájárulásának köszönhetően születhetett meg teljesen egészségesen.
Kapcsolódó cikk
„Ausztráliában 1967-ig szó szerint babák ezrei haltak meg, és az orvosoknak fogalmuk sem volt róla, miért. A nőknek rengeteg vetélésük volt, és sok baba agykárosodással született” – mondta Falkenmire. Majd hozzátette: „Ausztrália volt az első országok egyike, ahol felfedeztek egy donort, aki rendelkezik ezzel az antitesttel, és ez akkor elég forradalminak számított.”
„Az embert alázattal tölti el, amikor azt mondják, hogy ilyen meg olyan nagyszerű dolgot tett, vagy azt mondják rá, hogy egy hős. Ez valami olyasmi, amit megtehetek. Ez az egyik tehetségem, sőt, talán az egyetlen tehetségem, hogy véradó lehetek” – ezt már az Aranykarú ember, Harrison mondta. De szerénység ide vagy oda, James Harrison számos kitüntetést kapott azért amit tett, és igazi hősnek számít Ausztráliában.
Kapcsolódó cikk

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

idojaras elorejelzes 2024 aprilis sarkvideki hideg

Érkezik az év hidegfrontja, hó is eshet

Sarkvidéki hideg zúdul az afrikai melegre, jövő hétfőről keddre helyenként 25 fokot zuhanhat a hőmérséklet, és komoly viharok alakulhatnak ki, a hegyekben havazás sem kizárt.

nyugdijkorhatar 2024 nyugdij nyugdijas nyugdij utalas 2024

Tényleg csak 70 évesen mehetünk nyugdíjba? Itt a nyugdíjszakártő válasza

A világ egyik nagy vagyonkezelő cége arra figyelmeztette a munkavállalókat, hogy ne számítsanak arra, hogy kényelmesen nyugdíjba tudnak vonulni a hatvanas éveikben, hanem meg kell emelni a nyugdíjkorhatárt akár 70 évre, mert az emberek sokkal tovább élnek, mint korábban, és kevesebb fiatal kép be a munkaerőpiacra.