Követem Élet + Stílus Most rajtad áll, ki legyen az év hétköznapi roma...

Most rajtad áll, ki legyen az év hétköznapi roma hőse!

Promóció

A neurobiológus vagy az építészmérnök? A Liszt-díjas zongoraművész vagy a gyárigazgató? Esetleg a hospice-os ápolónő vagy a parlamentkutató? Most rajtad áll, kié lesz az Aranypánt-díj 2019-ben!

Promóció
- Advertisement -

Az aranypánt elnevezés Kovács József Hontalan költőtől származik, aki azt mondta: „kettős aranypánt van a homlokomon, az egyik a magyarságom, a másik a cigány kultúra”. Az Aranypánt-díj idei kiírásában talán minden idők legerősebb tízfős mezőnye állt össze, állítja a szervező, Roma Sajtóközpont munkatársai. A győztesről április 8-ig, a Nemzetközi Roma Napig dönthet a közönség!

Egy ország nem csak attól nagy, ha határait három tenger mossa, hanem a benne élő emberektől is. Magyarországot olimpiai bajnok sportolókként, világhírű zenészekként vagy a dolgukat tisztességesen végző, hétköznapi hősökként a romák is naggyá teszik.

Rendkívüli körülmények között vagy épp hétköznap, szabadságküzdelmekben vagy a munkában, a romák hosszú századok óta részei és alakítói a magyar történelemnek, kultúrának.

A Roma Sajtóközpont által 2015-ben alapított Aranypánt-díj az egyik legjelentősebb magyar civil díj, amit immár ötödik alkalommal adnak át az év hétköznapi roma hősének. Romák és nem romák minden évben soktucatnyi roma embert jelölnek a díjra, akik egyebek mellett a szakmájukban elismerést vívtak ki.

Kié lesz az év roma hétköznapi hőse? Te döntesz az Aranypánt-díj 2019-es idény nyerteséről

A roma civil szervezetekből álló zsűri minden évben tíz jelöltet választ ki, akikről portré készül, majd az index.hu olvasói e portrék alapján szavazzák meg a győztest – minden évben rekordot döntve tízezrek voksolnak.

Horváth József: Lehet másként is csinálni / ContextUs

A motivációm nem volt más, mint az a rendkívül sok negatív példa és hatás, ami a környezetemben volt. Nem láttam mást, csak munkanélküliséget, szegénységet, és a diszkrimináció legmagasabb fokát a cigánysággal szemben. Ekkor döntöttem el, hogy szembe megyek az árral, és megmutatom, hogy másként is lehet csinálni.

Idén a kiválasztott jelöltekkel közismert újságírók és írók készítették a portrékat: Bombera Krisztina, Csepelyi Adrienn, Krug Emília, Király Kinga, Szöllősi Györgyi, Ónody Molnár Dóra, Para-Kovács Imre, Pikó András és Rábai Balázs.

A díjat a Nemzetközi Roma Napon, április 8-án, a Budapest Jazz Klubban egy gálaműsor keretében adja át a Roma Sajtóközpont.

Szavazz te is és nézd meg a portrékat ezen a linken, hogy méltó helyen legyen az Aranypánt-díj 2019-ben!

Promóció
Promóció
Promóció

legnépszerűbbek

A WHO üzeni: ezeket tartsd be, hogy ne kapd el a koronavírust

Az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) ajánlásokat tett közzé, milyen szabályokat érdemes betartani a megelőzés gyanánt, valamint mik a koronavírus tünetei.

Az olasz nővér megmutatta, milyen káros hatásai vannak a koronavírusnak

Egy olaszországi nővér a koronavírus frontvonalából posztolt.

Így teszi tönkre a tüdőt a koronavírus

A felvételek az egyik olyan kínai páciens tüdejéről készültek, aki még tavaly decemberben hunyt el Kínában.
Promóció

a szerk. ajánlása

Andy Warhol cipőillusztrátorként kezdte – Érdekességek a pop-art atyjáról

Andy Warhol a XX. század egyik legmeghatározóbb művésze volt.

Laczkovich Borbála, a Banksy-kiállítás kurátora: „A felszín mögött egy komplex és ellentmondásos képet kapunk”

Laczkovich Borbála, a Godot Kortárs Művészeti Intézet kurátora segítségével tisztába tesszük, mit is jelent egy Banksy-mű hitelessége, jogos-e a művész szellemiségére hivatkozni a kiállítás ellen, miközben jópár műhelytitokra és felszín alatti sztorira is fény derül.

Saiid: „Ugyanaz a vonat, csak lecsatoltak egy pár vagont”

A lényeg, hogy az „élet szörfdeszkáján” sodródni és ride-olni is ugyanolyan jó lehet!

ez is érdekeltéged
<3