Orbán Viktor a Galaxis önzője lett – Ezek a plakátok nyerték az idei ARC kiállítás díjait

Contextus

Contextus

Pénteken, szeptember 27-től nyílt meg a 19. ARC közérzeti kiállítás. A Klímariadó című pályázat legjobb alkotásai szeptember 27-től október 13-ig, az Örs vezér útján, a Budapesti Metropolitan Egyetem mögötti utcában láthatók.

Az ARC kiállítás idén majd’ 800 pályamunkából állt össze

A beérkező közel nyolcszáz pályamunka sorsáról 19 szakemberből álló zsűri döntött. A zsűri által legjobbnak ítélt alkotásokért járó díjak 2019. szeptember 27-én, a megnyitón kerültek átadásra.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Klíma. Dráma? Félsz tőle? Nem hiszel benne? Generálod? Túléled? A legnagyobb fenyegetésnek tartod? Vagy nem érdekel az egész? Te a szemednek hiszel vagy a propaganda sajtónak? A tényeknek vagy a szósöl trolloknak? Sok ezer tudósnak vagy pár száz politikusnak? Mindenkinek jogában áll tévedni, de gondolkodni most erről érdemes szerintünk. Vállald fel, amit gondolsz, és győzz meg másokat[/perfectpullquote]

– ezekkel a gondolatokkal hirdették meg idén nyár elején a szervezők a Klímariadó! üzenethez kapcsolódóan az immáron 19. ARC közérzeti plakátkiállítást.

Az ARC kiállítás 2019. évi zsűrije és díjazottjai a kiállítás megnyitóján 2019. szeptember 27-én, a METU épületében / Fotó: Ladányi András / Media1

Szeptember 27-től október 13-ig látható a kiállítás.

Fontos tudnivaló

A helyszínnel kapcsolatban fontos tudnivaló, hogy mivel a plakátok lakóövezetben találhatók, ezért a képek esténként 23:30-ig vannak megvilágítva. A szervezők arra kérnek minden látogatót, hogy ügyeljenek a környéken élők nyugalmára, és lehetőleg közösségi közlekedéssel keressék fel a kiállítást. A 19. ARC kiállítás az Örs vezér teréről gyalogosan könnyen, néhány perc alatt elérhető (az egyetem jellegzetes kerek épülete irányába kell elindulni). Az Örs vezér terére a 3-as villamossal vagy az M2 metróval is el lehet jutni a számtalan egyéb busz mellett.

Lapozz tovább a nyertes képeihez

Puskás Marcell: Unikornis

Puskás Marcell: Unikornis / Fődíj

Az I. helyezést elnyerő Puskás Marcell grafikus alkotásához az a videó adta a fő inspirációt, amelyen az állatvédők egy teknős orrából és testéből egy hosszú szívószálat vesznek ki.

Tóth Györgyi: Attitűd

Tóth Györgyi: Attitűd / 2. díj

Az idei ARC II. helyezettje Tóth Györgyihobbiplakátista, jelenleg az Egyesült Királyságban él, a klímatéma azonban természetesen ott is utolérte.

A brit tinédzserek sem tűrik vezetőik tétlenségét a klímakatasztrófa kapcsán

Világszerte nagyszabású klímasztrájk zajlott, emberek milliói szüneteltették a munkát és álltak fel az iskolapadok mellől azért, hogy ráirányítsák a nagyhatalmak vezetőinek figyelmét a világ megmentésére, hiszen a klímakatasztrófa már valóság. A tiltakozás csúcspontja New Yorkban, az ENSZ székházában zajlott, de világszerte aktivisták csatlakoztak a mozgalomhoz, Ugandától Delhiig, Prágától Sydney-ig.

“A hőmérőt is átírhatod, nemcsak a törvényeket: már ha megvan hozzá a hatalmad – de a tények attól még tények maradnak” – vallja az alkotó.

Zsemberi-Szígyártó Miklós: Zsírral

Zsemberi-Szígyártó Miklós: Zsírral / 3. díj

Zsemberi-Szígyártó Miklós grafikus alkotását – amely a III. helyezett lett – Bayer Zsolt egyik Németh Szilárdnak feltett fontos politikai kérdése ihlette: “Te mivel eszed a pacalt?”

Kós Péter: A Galaxis önzői

Kós Péter: A Galaxis önzői / Borz-díj

Kós Péter körülbelül húsz éve foglalkozik grafikai munkákkal, de mindig sokat jelentettek számára azok a projektek is, amelyekben valami plusz gondolatot is belevihetett az alkotásba.

Etiópia 4 milliárd fát ültet, hogy megakadályozza a klímakatasztrófát

Körülbelül 350 millió fát ültetett Etiópia a klímakatasztrófa megfékezése érdekében, írja a The Guardian brit hírportál. Ezen projekt a ” nemzeti zöld örökség” kezdeményezése, aminek keretén belül 4 milliárd fát szeretnének ültetni az országban még ezen a nyáron. A “zöld örökségben” minden lelkes etióp legalább 40 csemetét ültet el a földbe.

Az alkotó úgy véli, hogy míg az európai vezetők többé-kevésbé próbálnak alkalmazkodni a kialakult helyzethez, és ha utólag is, de reagálni a klímaváltozásra, addig az itteni urak nem vesznek tudomást a dologról.

Vasvári Babett, Marschall József és Kemenczés Bálint: Csúcsragadozó

Vasvári Babett, Marschall József és Kemenczés Bálint: Csúcsragadozó / Hammer-díj

Az alkotók egy 21. századi táplálékláncot jelenítettek meg plakátjukon, olyat, amelyet az ember hozott létre az állandó szemeteléssel. A Csúcsragadozó elnyerte a Hammer Agency különdíját.

Közönségszavazás is lesz

A díjak és díjazottak sora itt egyébként nem ér véget, hiszen a közönségdíjért még megküzdenek a pályaművek. A szervezők arra biztatják a kiállítás látogatóit, hogy fedezzék fel az idei tárlatot, keressék meg kedvenc alkotásaikat és szavazzanak rájuk a képek alatti QR kód segítségével, vagy az ARC weboldalán. Erre október 20-ig van lehetőség. A közönségdíjazott alkotást 2019. október 30-án hirdetik ki. Addig is szemezgessünk néhány erős munkából:

Kezdőlap > Design > BRÉKING > Címlap > Követem>Design > Orbán Viktor a Galaxis önzője lett – Ezek a plakátok nyerték az idei ARC kiállítás díjait
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: pinterest

A szerk. ajánlása

A hónap legnépszerűbb cikkei

Top sztorik a rovatból