Megépült Európa legnagyobb köztéri szobra több millió euróért

A belga országút mellett állították fel a Bernar Venet által tervezett hatalmas acél félkörívet az Arc Majeur-t több millió eurós ráfordítással, írja a The Art Newspaper.

A kolosszális méretekkel megáldott szobrot a francia művész, Bernar Venet Európa legnagyobb köztéri szobraként tartja számon, amelyet Belgiumban állítottak fel.

arc majeur belgium
Az Arc Majeur Belgiumban / Fotó: Fondation John Cockerill

A Namurt és Luxemburgot összekötő autópálya mentén álló műalkotás 250 tonna acélból készlt és az Arc Majeur nevet kapta. Az arra haladó autósok gyakorlatilag áthaladhatnak a hatalmas félkörív alakú szobor alatt.

Megint kifűrészelték az ajtóból és ellopták Banksy egyik művét

A stencil 2018. június 25-én jelent meg a táblán, és Banksy másnap az Instagram-oldalán jelezte, hogy az ő alkotása, írja a . Erre a Pompidou Központ emlékeztetett, amely azt feltételezi, hogy a fémtáblából kifűrészelték azt a darabot, amin a graffiti látható. “Nem mi vagyunk a mű tulajdonosa, ezért rongálás miatt tettünk feljelentést” – jelezte a kulturális intézmény.

“Le kellett zárnunk két teljes napra az autópályát, amíg a 2800 tonna betonalapot elhelyeztük” – nyilatkozta a művész a mérnöki bravúrról. Az autósoknak viszont nagyon tetszik az alkotás, amely az ég felé nyúló karokra emlékezteti őket.

arc majeur
Az Arc Majeur építése mérnöki bravúr volt /Fotó: Vincotte

A szobor elkészítését eredetileg 35 évvel ezelőtt a francia kormány karolta fel, de végül elutasította azt, így csak most realizálódhatott a monumentális projekt kivitelezése.

BERNAR VENET arc majeur
Bernar Venet, az alkotó / Fotó: Michel Tonneau

A hatalmas alkotás két darabból áll, a kisebbik rész huszonnyolc méter magas, az út túloldalán lévő párja pedig hatvan méterre emelkedik az ég felé. A 2,5 millió eurót felemésztő műalkotást a John Cockerill Alapítvány finanszírozta.


Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból