Nézem Képzőművészet Megépült Európa legnagyobb köztéri szobra több millió euróért

Megépült Európa legnagyobb köztéri szobra több millió euróért

Promóció

A belga országút mellett állították fel a Bernar Venet által tervezett hatalmas acél félkörívet az Arc Majeur-t több millió eurós ráfordítással, írja a The Art Newspaper.

Promóció
- Advertisement -

A kolosszális méretekkel megáldott szobrot a francia művész, Bernar Venet Európa legnagyobb köztéri szobraként tartja számon, amelyet Belgiumban állítottak fel.

Az Arc Majeur Belgiumban / Fotó: Fondation John Cockerill

A Namurt és Luxemburgot összekötő autópálya mentén álló műalkotás 250 tonna acélból készlt és az Arc Majeur nevet kapta. Az arra haladó autósok gyakorlatilag áthaladhatnak a hatalmas félkörív alakú szobor alatt.

Megint kifűrészelték az ajtóból és ellopták Banksy egyik művét

A stencil 2018. június 25-én jelent meg a táblán, és Banksy másnap az Instagram-oldalán jelezte, hogy az ő alkotása, írja a . Erre a Pompidou Központ emlékeztetett, amely azt feltételezi, hogy a fémtáblából kifűrészelték azt a darabot, amin a graffiti látható. “Nem mi vagyunk a mű tulajdonosa, ezért rongálás miatt tettünk feljelentést” – jelezte a kulturális intézmény.

“Le kellett zárnunk két teljes napra az autópályát, amíg a 2800 tonna betonalapot elhelyeztük” – nyilatkozta a művész a mérnöki bravúrról. Az autósoknak viszont nagyon tetszik az alkotás, amely az ég felé nyúló karokra emlékezteti őket.

Az Arc Majeur építése mérnöki bravúr volt /Fotó: Vincotte

A szobor elkészítését eredetileg 35 évvel ezelőtt a francia kormány karolta fel, de végül elutasította azt, így csak most realizálódhatott a monumentális projekt kivitelezése.

Bernar Venet, az alkotó / Fotó: Michel Tonneau

A hatalmas alkotás két darabból áll, a kisebbik rész huszonnyolc méter magas, az út túloldalán lévő párja pedig hatvan méterre emelkedik az ég felé. A 2,5 millió eurót felemésztő műalkotást a John Cockerill Alapítvány finanszírozta.

Promóció
Promóció
Promóció

legnépszerűbbek

A WHO üzeni: ezeket tartsd be, hogy ne kapd el a koronavírust

Az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) ajánlásokat tett közzé, milyen szabályokat érdemes betartani a megelőzés gyanánt, valamint mik a koronavírus tünetei.

Az olasz nővér megmutatta, milyen káros hatásai vannak a koronavírusnak

Egy olaszországi nővér a koronavírus frontvonalából posztolt.

Így teszi tönkre a tüdőt a koronavírus

A felvételek az egyik olyan kínai páciens tüdejéről készültek, aki még tavaly decemberben hunyt el Kínában.
Promóció

a szerk. ajánlása

Andy Warhol cipőillusztrátorként kezdte – Érdekességek a pop-art atyjáról

Andy Warhol a XX. század egyik legmeghatározóbb művésze volt.

Laczkovich Borbála, a Banksy-kiállítás kurátora: „A felszín mögött egy komplex és ellentmondásos képet kapunk”

Laczkovich Borbála, a Godot Kortárs Művészeti Intézet kurátora segítségével tisztába tesszük, mit is jelent egy Banksy-mű hitelessége, jogos-e a művész szellemiségére hivatkozni a kiállítás ellen, miközben jópár műhelytitokra és felszín alatti sztorira is fény derül.

Saiid: „Ugyanaz a vonat, csak lecsatoltak egy pár vagont”

A lényeg, hogy az „élet szörfdeszkáján” sodródni és ride-olni is ugyanolyan jó lehet!

ez is érdekeltéged
<3